ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η στήριξη από την Δύση που έχει παγώσει και τα καυτά ρωσικά διαμάντια

Ουκρανία: Η στήριξη από την Δύση που έχει παγώσει και τα καυτά ρωσικά διαμάντια
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και σε περίπου έναν μήνα θα κλείσουν δύο χρόνια από την ρωσική εισβολή. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η περίοδος είναι κρίσιμη για το Κίεβο καθώς μετά το αρχικό σοκ το Κρεμλίνο φαίνεται να έχει βρει τρόπο να ανταπεξέλθει και AP photo

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και σε περίπου έναν μήνα θα κλείσουν δύο χρόνια από την ρωσική εισβολή. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η περίοδος είναι κρίσιμη για το Κίεβο καθώς μετά το αρχικό σοκ το Κρεμλίνο φαίνεται να έχει βρει τρόπο να ανταπεξέλθει και αντεπιτίθεται.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει όπως βλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές στην Δύση στην πιο κρίσιμη περίοδό του από την στιγμή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου το 2022. Οι μάχες είναι το ένα σκέλος της σύρραξης αλλά τα ζητήματα που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει το Κίεβο είναι πολύ περισσότερα και το σημαντικότερο χρήζουν εξίσου μεγάλης προσοχής από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η βοήθεια όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από την Ευρώπη έχει «παγώσει» στα «καπρίτσια» του Όρμπαν αλλά και των Ρεπουμπλικάνων που έχουν για τα καλά αποφασίσει να πιέσουν προεκλογικά τον Τζο Μπάιντεν αλλά το έλλειμμα που αφήνουν τα περισσότερα από τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια που αναμένει το Κίεβο είναι πιθανό να οδηγήσουν πολύ σύντομα ακόμη και σε στάση πληρωμών το Ουκρανικό δημόσιο το οποίο έτσι και αλλιώς έχει τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα από την έναρξη του πολέμου και μετά.

Τα χρήματα όμως από μόνα τους δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η Ουκρανία προκειμένου να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα εδάφη της απέναντι στους Ρώσους εισβολείς. Τα αποθεματικά σε αντιαεροπορικά φαίνεται πως βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και η Μόσχα δείχνει να το γνωρίζει. Από την αρχή του 2024 το Κρεμλίνο έχει εξαπολύσει δύο από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με πυραύλους και drones σε ολόκληρη την Ουκρανική επικράτεια σκορπώντας για ακόμη μία φορά τρόμο και θάνατο. Το θέμα με τα όπλα φαίνεται πως θα επιλυθεί το συντομότερο μετά και την μυστική συνάντηση του Ζελένσκι με τους ηγέτες των G-7 και με την παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν ο οποίος φαίνεται να έχει βρει τρόπο να παρακάμψει το «κόκκινο» μπλόκο των Ρεπουμπλικάνων που μπλοκάρουν ο,τιδήποτε έρχεται προς ψήφιση στην Βουλή στην οποία διατηρούν τον έλεγχο. Χωρίς Patriot η αλήθεια είναι πως ειδικά το Κίεβο αλλά και τα σημαντικά αστικά κέντρα της Ουκρανίας θα βρεθούν και πάλι ανοιχτά σε επιθέσεις ειδικά από τα ιρανικά drones που μαζικά όπως φαίνεται έχει αποκτήσει η Ρωσία αλλά και σε πυραύλους cruise τους οποίους η Μόσχα φαίνεται πως εσχάτως απέκτησε από την Βόρεια Κορέα…

Τα όπλα από μόνα τους δεν κερδίζουν πολέμου. Το μεγαλύτερο ζήτημα και η καυτή πατάτα για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας σήμερα είναι οι ίδιοι οι στρατιώτες του και το εάν τελικά θα αποφασίσει να βάλει ο ίδιος την υπογραφή του σε έγγραφο για νέα γενική επιστράτευση. Πηγές από το Κίεβο αναφέρουν πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πετάξει το «μπαλάκι» στον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας (και πιθανότατα σημαντικό πολιτικό αντίπαλό του στο μέλλον) από τον οποίο ζητά επίσημη εισήγηση για το στράτευμα που απαιτείται για να κερδηθεί ο πόλεμος. Τέτοια απάντηση δεν έχει λάβει γραπτώς αλλά είναι ξεκάθαρο πως εάν η Ουκρανία όντως θέλει να προχωρήσει σε ανακατάληψη των χαμένων της εδαφών και να πιέσει σημαντικά τον Πούτιν τότε χρειάζεται άμεσα περισσότερους από 500.000 στρατιώτες στα πεδία. Ο Ζελένσκι πρόσφατα σε συνέντευξή του σημείωσε πως δεν είναι δυνατό να παραμένουν στα πεδία των μαχών για τόσο μεγάλο διάστημα οι ίδιοι άνθρωποι και πως πιθανότατα θα πρέπει να μειωθεί και η αρχική ηλικία των επιστράτων από τα 27 που είναι σήμερα στα 25 για να καλυφθεί η τεράστια ανάγκη σε οπλίτες και μάχιμους.

Μέσα στον ορυμαγδό προβλημάτων η Ουκρανία το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχει καταγράψει και μία σημαντική νίκη έστω και χωρίς όπλα και σφαίρες έναντι της Ρωσίας. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας και εξαγωγής διαμαντιών της Ρωσίας μπορεί να έχει περάσει στα «ψιλά» αλλά πρόκειται για κεφάλαια που ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο με το 50% από αυτά να προέρχονται από την Ευρώπη. Το Κρεμλίνο δεν έχει απαντήσει με κάποιον από τους συνήθεις υψηλούς τόνους στις κυρώσεις αλλά είναι βέβαιο πως με αυτή την εξέλιξη χάνει ακόμη έναν τρόπο εισαγωγής κεφαλαίων στην τεράστια αλλά με σημαντικές πληγές οικονομία της Ρωσίας. Το γεγονός πως η Ουκρανία θα ξεκινήσει άμεσα να λαμβάνει και τμήμα από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια που έχουν δημευθεί κυρίως στην Ευρώπη είναι μία ανάσα με τις πληροφορίες να μιλούν για άμεση «ένεση» μεγαλύτερη από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.