ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Γιατί η επόμενη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να είναι διαρκείας

Μέση Ανατολή: Γιατί η επόμενη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να είναι διαρκείας
Ένα τσακάλι με φόντο την ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας όπως φαίνεται απο το βόρειο Ισραήλ AP Photo/Ariel Schalit

Τις τελευταίες ημέρες είναι πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Κατάρ για το πλαίσιο μίας νέας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς.

Από την στιγμή που επίσημα ο στρατός και η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως τρεις όμηροι έπεσαν νεκροί από τα πυρά του στρατού της χώρας η πίεση από την κοινωνία του Ισραήλ για την άμεση επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων είναι κάτι περισσότερο από ασφυκτική.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, το αφήγημα πως είναι προτεραιότητα η εξαφάνιση της Χαμάς από τον θύλακα της Γάζας και η επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους, δέχεται σημαντικά πλήγματα. Όταν τρεις απαχθέντες καταφέρνουν να δραπετεύσουν από τη Χαμάς που τους κρατά για περισσότερο από 2 μήνες εντός της Γάζας και τελικά πεθαίνουν με μία λευκή σημαία στα χέρια από σφαίρες του Τελ Αβίβ, δεν υπάρχει τρόπος να μεταπείσεις την κοινωνία που θέλει άμεση επιστροφή των ανθρώπων της στη χώρα.

Η επιχείρηση στη Γάζα πρέπει να τελειώσει για το καλό όλων

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, σήμερα δεν έχει τρόπο πλέον να παρατείνει για όσο θέλει η ακροδεξιά του πτέρυγα την στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, καθώς είναι αυτή η επιχείρηση που κοστίζει ακόμη και σήμερα ζωές και Ισραηλινών. Η δίψα για εκδίκηση για τα όσα τραγικά συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου, βρίσκεται πλέον στις προτεραιότητες μόνο όσων δεν κατανοούν πως η επιχείρηση στη Λωρίδα πρέπει για το καλό όλων να τελειώσει.

Οι δηλώσεις Νετανιάχου το περασμένο Σάββατο, δείχνουν πως ο ίδιος έχει κατανοήσει την ανάγκη αν όχι για άμεση κατάπαυση, για επίσπευση των διαδικασιών. Τις τελευταίες 48 ώρες ο επικεφαλής της Μοσάντ βρίσκεται στην Ευρώπη και έχει συναντήσεις με συγκεκριμένους παράγοντες που θα πρέπει να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις – λύσεις στο ζήτημα της κατάπαυσης και κυρίως της επιστροφής των περισσότερων από 100 ομήρων που ακόμη κρατά η Χαμάς. Στην Πολωνία ο επικεφαλής της Μοσάντ συναντήθηκε σήμερα τόσο με τον ομόλογό του της CIA όσο και με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ, με πηγές να αναφέρουν πως ίσως το Ισραήλ να είναι σήμερα σε θέση να συζητήσει ή και να συμφωνήσει σε μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, έχοντας επίγνωση των συνεπειών που θα έχει εάν αποφασίσει να συνεχίσει χωρίς κάποιο χρονοδιάγραμμα ή κάποιον ορίζοντα το αιματοκύλισμα στη Γάζα, ίσως σήμερα να μπορεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις που κυρίως οι ΗΠΑ ζητούν εδώ και καιρό. Ο Νετανιάχου είναι βέβαιο πως δεν θα βάλει την υπογραφή του και δεν θα συναινέσει σε καμία ειρήνη στην περιοχή, ειδικά όταν τα δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς που οι δυνάμεις του Ισραήλ αναζητούν εδώ και καιρό δεν έχουν παραδοθεί ή δεν έχουν πέσει νεκρά. Μπορεί όμως ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός να δώσει περισσότερα από ένα περάσματα για ανθρωπιστική βοήθεια και κυρίως να συζητήσει και για αποφυλάκιση στελεχών ειδικά της Ισλαμικής Τζιχάντ που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές ειδικά εάν η άλλη πλευρά δεσμευτεί να δώσει όλους του ομήρους.

Μεγάλο «αγκάθι» η επόμενη ημέρα στη Γάζα

Αυτή την στιγμή το μεγάλο πρόβλημα ειδικά για τις ΗΠΑ, παραμένει η επόμενη ημέρα για την Γάζα στην οποία η Ουάσιγκτον έχει κάνει τις επιλογές της και δεν κάνει πίσω. Οι ΗΠΑ ακόμη κι αν ο ισραηλινός Πρωθυπουργός αποφασίσει μεγάλης διάρκειας κατάπαυση του πυρός, θα επιχειρήσουν να φέρουν άμεσα στο τραπέζι την πρόταση για την λύση του μεσανατολικού. Η λύση των δύο κρατών, της άμεσης αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και η επαναφορά στο προσκήνιο της περιοχής της Παλαιστινιακής Αρχής είναι προαπαιτούμενα για το οβάλ γραφείο. Ειδικά στο θέμα της Παλαιστινιακής αρχής το Τελ Αβίβ έχει υπάρξει τόσο κάθετο, που δεν έχει πρόβλημα να δημιουργήσει για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια κοινής και κυρίως αγαστής πορείας, χάσμα με την μεγαλύτερη σύμμαχό της χώρα.

Σήμερα για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες το θέμα του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς αρχίζει να αποκτά κυρίως πολιτική – διπλωματική διάσταση με τις μάχες να αναμένονται το ίδιο σκληρές με αυτές στα πεδία καθώς θα διεξάγονται και ανάμεσα σε συμμάχους και όχι μόνο εχθρούς. Είναι γνωστό άλλωστε πως ειδικά στην διπλωματία την μεγαλύτερη ζημιά προκαλούν τα «φίλια» και όχι τα εχθρικά πυρά.