ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ύστατη προσπάθεια για επαναφορά της εκεχειρίας από Κατάρ και Αίγυπτο - Στον «αέρα» οι όμηροι

Γάζα: Ύστατη προσπάθεια για επαναφορά της εκεχειρίας από Κατάρ και Αίγυπτο - Στον «αέρα» οι όμηροι
AP Photo/Tsafrir Abayov

Λίγο πριν σβήσουν και οι τελευταίες ελπίδες για νέα κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και ενώ το ισραηλινό «σφυροκόπημα» στη Γάζα συνεχίζεται, μία δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, αφήνει ένα μικρό «παράθυρο» ανοιχτό.

Παρά την επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών νωρίς το πρωί της Παρασκευής μετά από μια εβδομάδα εκεχειρίας, οι συνομιλίες συνεχίζονταν στο παρασκήνιο με την ελπίδα να παραταθεί η προσωρινή παύση των μαχών.

Ο αλ-Θάνι δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η χώρα του δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες, μαζί με τους εταίρους της, για την επαναφορά της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. «Ωστόσο, ο συνεχής βομβαρδισμός της Γάζας περιπλέκει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες και επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή», παραδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ με τα μαύρα σύννεφα συνεχώς πυκνώνουν. Την ίδια ώρα, και ο κρατικός φορέας ενημέρωσης της Αιγύπτου αναφέρει ότι το Κάιρο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.

Τι πήγε «στραβά» στις συζητήσεις

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η κατάρρευση της προσωρινής παύσης πυρός οφείλεται σε διαφωνίες για τις ανταλλαγές ομήρων, αλλά έχει να κάνει συνολικά με το τι ζητούσε η κάθε πλευρά. O Πολ Άνταμς, ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, αναφέρει ότι ενώ οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες εξαρχής, λειτούργησαν για μια εβδομάδα. Υπήρχαν φήμες για μια μεγαλύτερη συμφωνία ανταλλαγής που θα περιλάμβανε όλους τους ομήρους που κρατούσε η Χαμάς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά.

Παράλληλα, ο ανταποκριτή του Al Jazeera, Ρεσούλ Σερντάρ, τονίζει ότι αφού πέρασε το στάδιο απελευθέρωσης γυναικών και παιδιών που ήταν και το πιο εύκολο να συμφωνηθεί στη συνέχεια υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, λέει ότι χθες όταν ήρθε η σειρά να απελευθερωθούν ηλικιωμένοι, οι Ισραηλινοί παρουσίασαν έναν κατάλογο ομήρων και ζητούσαν να απελευθερωθούν άμεσα οι στρατιώτες που κρατά η Χαμάς, κάτι που η οργάνωση δεν αποδέχτηκε. Η παλαιστινιακή οργάνωση είπε ότι η απελευθέρωση των στρατιωτών θα γίνει μόνο με διαφορετικούς όρους.

Σημειώνεται πως, η Χαμάς έχει δηλώσει δημόσια ότι για να απελευθερώσει στρατιώτες θα πρέπει το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους στις φυλακές και να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα.

BBC: Κατέρρευσαν οι συζητήσεις για ανακωχή

Νωρίτερα, το BBC με αποκλειστικό του ρεπορτάζ ανέφερε πως οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ κατέρρευσαν οριστικά. Το βρετανικό μέσο επικαλείται πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις που βρίσκεται στη Ντόχα του Κατάρ και δεν αφήνει περιθώρια για να επανέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου.

Οι 137 όμηροι που παραμένουν αιχμάλωτοι

Ενώ οι ισραηλινές επιδρομές ξεκίνησαν εκ νέου στον παλαιστινιακό θύλακα, 137 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, που δεν αποκαλύπτει κανένα όνομα. Μεταξύ τους βρίσκονται 126 Ισραηλινοί ή με διπλή υπηκοότητα, 8 Ταϊλανδοί, ένας Νεπαλέζος, ένας Τανζανός και ένας Γαλλομεξικανός (ο Οριόν Χερνάντες- Ραντού, 32 ετών, η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από την οικογένειά του).

Η Χαμάς ανακοίνωσε θανάτους ομήρων, χωρίς να μπορούν να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους από ανεξάρτητη πηγή. Αυτό συμβαίνει με τον μικρότερο όμηρο, το βρέφος Κφιρ (10 μηνών), τη μητέρα του Σίρι Μπίμπας (32 ετών) και τον αδελφό του Αριέλ (4 ετών), των οποίων ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο. Έως αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 2 ομήρων.

Επίσης, τουλάχιστον 17 ενήλικες γυναίκες κρατούνται ακόμη. Η Όφρα Κεϊντάρ και η Τζούντιθ Γουέινσταϊν Χαγκάι, 70 ετών και οι δύο, είναι οι δύο πιο ηλικιωμένες γυναίκες που θεωρούνται ότι παραμένουν όμηροι.

Πέντε γυναίκες, ηλικίας 18 ή 19 ετών, είναι στρατιωτίνες και δεν τους αφορά η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Σε αυτές προστίθενται τουλάχιστον 10 άνδρες στρατιώτες ηλικίας 18 έως 22 ετών. Οι περισσότεροι υπηρετούσαν τη στρατιωτική θητεία τους και δεν ήταν στρατιωτικοί καριέρας.

Λαμβάνοντας υπόψη τους στρατιώτες, τουλάχιστον 91 ενήλικοι άνδρες φαίνεται να παραμένουν αιχμάλωτοι. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πατέρες οικογενειών, τα παιδιά και οι σύζυγοι των οποίων απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Τουλάχιστον επτά 70χρονοι και τέσσερις 80χρονοι θεωρούνται ότι παραμένουν όμηροι, μεταξύ αυτών σύζυγοι γυναικών που απελευθερώθηκαν. Επιπλέον, ανάμεσα στους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι, τουλάχιστον 33 απήχθησαν στο φεστιβάλ μουσικής τέκνο Tribe of Nova, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Μονάχα πέντε άνθρωποι που βρίσκονταν στο φεστιβάλ ρέιβ απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, μεταξύ αυτών η Γαλλοϊσραηλινή Μία Σεμ. Τέλος, τουλάχιστον 10 κιμπούτς μετρούν ακόμη ομήρους.

Ράφα: Έχει διακοπεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Εν τω μεταξύ, η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων από το πέρασμα της Ράφα στην Λωρίδα της Γάζας έχει διακοπεί, δήλωσαν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και αρωγής, μετά τον τερματισμό της ανακωχής και την επανάληψη των συγκρούσεων.

Ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισερχόταν στον παλαιστινιακό θύλακα κατά την διάρκεια της επταήμερης ανακωχής είχε αυξηθεί, αν και πηγές των φορέων αρωγής δήλωναν ότι παραμένει πολύ λιγότερη από την αναγκαία.

Η Ράφα είναι το μόνο συνοριακό πέρασμα προς την Λωρίδα της Γάζας που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ. Η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας από το πέρασμα αυτό ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.