Γάζα: Aγωνία για την απελευθέρωση των ομήρων - Τι προβλέπει η κατάπαυση του πυρός
Ανανεώθηκε:
Κορυφώνεται για τους συγγενείς των ομήρων η αγωνία, καθώς είναι οι πρώτες ώρες στη Γάζα χωρίς μάχες και βομβαρδισμούς, μετά από εβδομάδες συνεχόμενων επιδρομών.
Ήδη από σήμερα το πρωί τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς που προβλέπει τετραήμερη κατάπαυση του πυρός σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 50 εκ των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στις 16:00 θα απελευθερωθούν 13 όμηροι που κρατούνται από την Χαμάς, ενώ παράλληλα, αν και παραμένει άγνωστο αν θα γίνει ταυτοχρόνως, το Ισραήλ θα αποφυλακίσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Μάλιστα, τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα εισήλθαν από την Αίγυπτο στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα»
Με το πρώτο φως, καθώς οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος κόπασαν, χιλιάδες άνθρωποι μάζευαν τα πράγματά τους για να πάνε οικογενειακώς στα χωριά τους.
Αλλά, φυλλάδια στα αραβικά που μοίρασε ο ισραηλινός στρατός, προειδοποιούσαν: «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα».
«Το να επιστρέψετε στον βορρά είναι απαγορευμένο και επικίνδυνο», υπογραμμίζεται στα φυλλάδια αυτά, με τρία θαυμαστικά. Ο στρατός του στρατού έχει χαρακτηρίσει το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου ζώνη επιχειρήσεων κι έχει διατάξει επανειλημμένα όλους τους αμάχους να φύγουν.
Περίπου δεκαπέντε λεπτά αφού τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή, ήχησαν σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες σε ισραηλινά χωριά γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Σε προηγούμενους πολέμους ανάμεσα σε ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις και το Ισραήλ ήταν ως και συνηθισμένο να παραβιάζονται ανακωχές τα πρώτα λεπτά μετά την εφαρμογή τους. Πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής καμιά εκτόξευση ρουκετών από πλευράς μαχητών.
Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν το φυλάκιο στη Ράφα, στα σύνορα με τον Αίγυπτο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου μια ως μιάμιση ώρα αφού τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, αναμένεται να περνούν περίπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια καθημερινά. Ακόμη, θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ.
Τι αναμένεται σήμερα
Η πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων αποτελούμενη από 13 γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθεί περίπου στις 16:00. Ο Ερυθρός Σταυρός θα τους συνοδεύσει στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και θα τους παραδώσει στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος θα ξεκινήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης. Κατόπιν, οι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία του Τελ Αβίβ για σωματικές και ψυχολογικές εξετάσεις.
Στο μεταξύ, 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν επίσης από το Ισραήλ, στο πλαίσιο της ανταλλαγής την πρώτη ημέρα και έπειτα θα μεταφερθούν από δύο ισραηλινές φυλακές, οι οποίες βρίσκονται και οι δύο νοτιοανατολικά της Χάιφα.
Στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε φυλακή νότια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και από εκεί σε κοντινό πέρασμα και θα παραδοθούν στις οικογένειές τους.
Μάλιστα, το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα 300 Παλαιστινίων που είναι πιθανό να αφεθούν ελεύθεροι: περιλαμβάνει 33 γυναίκες και 267 νέους κάτω των 19. Ανάμεσά τους, 49 χαρακτηρίζονται μέλη της Χαμάς.
«Θέσαμε ως όρο ότι (...) οι γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται στις φυλακές θα απελευθερωθούν» κατά «αρχαιότητα», δηλαδή με βάση το πόσο καιρό κρατούνται, δήλωσε ο Μπασάμ Ναΐμ, στέλεχος της Χαμάς.
Ο ΥΠΕΞ του Κατάρ, που μεσολάβησε για να γίνει πραγματικότητα η ανταλλαγή, διευκρίνισε ότι οι 13 όμηροι θα είναι μόνο γυναίκες και παιδιά, ενώ τα μέλη των ίδιων οικογενειών θα συγκεντρωθούν στην ίδια ομάδα. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε και την προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην Ντόχα. Συγκεκριμένα, ο Δρ Majed al Ansari ανέφερε ότι η πρώτη ομάδα θα αποτελείται από 13 άτομα και θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες.
Ειδικότερα, ο ΥΠΕΞ του Κατάρ ανέφερε ότι η παύση του πυρός θα διαρκέσει όπως έχει συμφωνηθεί για τέσσερις ημέρες: «Η πρώτη ομάδα αμάχων που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα θα είναι γύρω στις 4 μ.μ. της ίδιας ημέρας. Θα είναι 13 στον αριθμό, γυναίκες και παιδιά μόνο ενώ οι όμηροι των ίδιων οικογενειών θα συγκεντρωθούν στην ίδια ομάδα», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη τόνισε ότι οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών πήγαν «πολύ καλά» και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Παράλληλα η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ και θα εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τεθεί σε ισχύ η ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στον θύλακο νωρίς σήμερα το πρωί.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ακόμη σκοπός είναι να περνούν τα σύνορα στη Ράφα κάπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.
Απελευθερώσεις «μυστικά»
Η Χαμάς επιβεβαίωσε την «πλήρη διακοπή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» τις επόμενες τέσσερις ημέρες, περίοδο κατά την οποία θα απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι με αντάλλαγμα «τρεις παλαιστίνιους φυλακισμένους» για τον καθένα.
Πηγή προσκείμενη στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας είπε ότι θα είναι παρούσα αιγυπτιακή αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα για να εξασφαλίσει την «τήρηση του καταλόγου» των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.
Ενώ αξιωματούχοι των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, συνοδευόμενοι από προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού και Αιγύπτιους πράκτορες, θα βρίσκονται στην «αιγυπτιακή αίθουσα» στη Ράφα για να υποδεχθούν ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι. Σχεδιάζεται να μεταφερθούν αεροπορικώς στην Αλ Αρίς και από εκεί στο Ισραήλ.
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς δήλωσε ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα γίνει υπό συνθήκες μυστικότητας και ότι στη Ράφα δεν θα επιτραπεί να βρίσκονται δημοσιογράφοι.
Οι ισραηλινές αρχές θα λαμβάνουν κάθε βράδυ κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα αφήνονται ελεύθεροι το επόμενο πρωί.
Επιστροφή στον πόλεμο;
Στο μεταξύ, η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία να κηρυχθεί ανακωχή, βλέποντας το πρώτο βήμα προς πιο διαρκή αποκλιμάκωση της βίας.
Δηλώνοντας πως εργάζεται για «μακροπρόθεσμη πολιτική λύση αυτής της κρίσης», ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον, συναντήθηκε χθες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και σήμερα θα έχει συνομιλίες με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο ισραηλινός στρατός έχουν διαμηνύσει πως θα «συνεχίσουν» τον πόλεμο για να «εξαλείψουν» τη Χαμάς αφού τερματιστεί η ανακωχή.
«Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε ως τη νίκη», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί.
«Ο έλεγχος του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας είναι το πρώτο βήμα του μακρού πολέμου και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες φάσεις», ανέφερε εξάλλου ο εκπρόσωπος του στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί.
Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ριάντ Μανσούρ, κάλεσε η ανακωχή να μην είναι «απλά μια παύση», να γίνει προσπάθεια να σημάνει το τέλος του πολέμου που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου.
Νετανιάχου: «Ελπίζω να γυρίσουν όλοι σπίτι τους»
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ελπίζει στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να επιτευχθεί αυτό και να γυρίσουν όλοι οι όμηροι στο σπίτι τους:
«Ελπίζουμε να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας, υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να το πετύχουμε αυτό», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον.
«Ελπίζουμε να απελευθερώσουμε την πρώτη ομάδα και μετά από αυτό, δεσμευόμαστε να τους απελευθερώσουμε όλους και να γυρίσουν σπίτι τους», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου.
BBC: Η Χαμάς υπέβαλε νέες απαιτήσεις στη συμφωνία
Αξίζει να αναφερθεί πάντως, πως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του BBC, η Χαμάς φέρεται να υπέβαλε πρόσθετες απαιτήσεις στη συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ.
Η συμφωνία επρόκειτο αρχικά να προχωρήσει σήμερα Πέμπτη το πρωί, ωστόσο, αναβλήθηκε για την Παρασκευή έπειτα από ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης.
Επικαλούμενο μια «πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης», το BBC αναφέρει ότι η Χαμάς έχει υποβάλει «πρόσθετες απαιτήσεις αν και δεν είναι σαφές ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις».
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, 50 Ισραηλινοί όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς και 150 Παλαιστίνιοι από το Ισραήλ στη διάρκεια μίας τετραήμερης προσωρινής παύσης των μαχών.