Η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων
Ανανεώθηκε:
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων και από τις δύο πλευρές και την ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που επιτεύχθηκε μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι δύο διαμεσολαβητές.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που συνήφθη, με τη μεσολάβηση ξένων χωρών, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα και την κήρυξη τετραήμερης παύσης των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ζήτησε να υπάρξουν μονιμότερες λύσεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Η κυβέρνηση του Αμπάς, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, «εκτιμά τις προσπάθειες (μεσολάβησης) του Κατάρ και της Αιγύπτου», επιθυμεί παρατεταμένη εκεχειρία με το Ισραήλ και «την εφαρμογή πολιτικής λύσης με βάση τη διεθνή νομιμότητα», σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Χουσέιν αλ Σέιχ, ανώτερου συμβούλου του Παλαιστίνιου προέδρου.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένος» για τη συμφωνία, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.
«Συμμερίζομαι τη χαρά των οικογενειών που σύντομα θα μπορούν να αγκαλιάσουν ξανά τους αγαπημένους τους. Είμαι τόσο ευγνώμων σε όλους εκείνους που εργάστηκαν ακούραστα μέσω της διπλωματικής οδού τις τελευταίες εβδομάδες για να μεσολαβήσουν σε αυτήν τη συμφωνία», τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε γραπτή δήλωσή της.
Ταυτόχρονα, καλεί «την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια». Η ίδια επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για ένα ανθρωπιστικό κύμα στη Γάζα».
«Ζήτησα από τον Επίτροπο Γιάνες Λέναρσιτς να ενισχύσει περαιτέρω αποστολές στη Γάζα το συντομότερο δυνατό για να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση», καταλήγει η Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία για την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα», αναφέρει από την πλευρά του με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την βοήθεια που παρείχαν.
Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι «η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιηθεί αυτή η παύση στις εχθροπραξίες για να επιτραπεί η μέγιστη ανθρωπιστική βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη».
«Η απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ομήρων αποτελεί πρόοδο, αν και τίποτε στον κόσμο δεν θα μπορέσει να σβήσει τα δεινά τους. Η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να παρασχεθεί ζωτικής σημασίας, απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Χ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε με ηλεκτρονικό του μήνυμα την συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και για μία ανθρωπιστική εκεχειρία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έως ότου όλοι οι όμηροι απελευθερωθούν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία, που ανακοινώθηκε, θα πρέπει να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
Αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της ιδιαιτέρως για τη δουλειά του Κατάρ, το οποίο έπαιξε ρόλο μεσολαβητή για να συναφθεί η συμφωνία ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και το Ισραήλ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι προσεχώς από τη Χαμάς. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι παραμένει επιφυλακτική, καθώς θα πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας.
Από την πλευρά του ο Βρετανός ομόλογός της Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε «ένα κρίσιμο βήμα» για τους ομήρους και «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
«Η συμφωνία αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την παροχή ανακούφισης στις οικογένειες των ομήρων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», επεσήμανε ο Κάμερον. «Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως», πρόσθεσε.
Η Ρωσία «χαιρέτισε» επίσης τη συμφωνία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας πως πρόκειται για «ακριβώς αυτό για το οποίο καλούσε» η Μόσχα αφότου «κλιμακώθηκε η σύρραξη».
Παράλληλα η Κίνα χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που συνήφθη υπό την αιγίδα του Κατάρ για ανθρωπιστική παύση του πυρός στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων που είχε απαγάγει από το Ισραήλ η Χαμάς.
«Χαιρετίζουμε την συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση, θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση και τη μείωση των εντάσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Μάο Νινγκ.
Η Ιορδανία εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η ανθρωπιστική παύση του πυρός στη Γάζα να αποτελέσει ένα βήμα για τον τερματισμό του πολέμου και να αποτρέψει τη στοχοθέτηση Παλαιστινίων και τον εκτοπισμό από την γη τους.
Σε ανακοίνωσή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ελπίδα ότι η τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και στη Χαμάς θα επιτρέψει την είσοδο στον πολιορκούμενο θύλακα πολύ απαραίτης ανθρωπιστικής βοήθειας.