Γάζα: Ποια είναι τα «σημεία-κλειδιά» της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
Ανανεώθηκε:
Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Γάζα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών. Εάν πετύχει η συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, θα είναι η πρώτη πρόσκαιρη αποκλιμάκωση από την αρχή του πολέμου που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου στη Μέση Ανατολή και μετρά επτά εβδομάδες.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι 50 όμηροι που θα απελευθερωθούν θα είναι όλοι γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι 50 όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Το Ισραήλ θα σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις στη νότια Γάζα και θα τις περιορίσει σε έξι ώρες την ημέρα στο βορρά, σύμφωνα με τη Χαμάς, η οποία λέει επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα φέρουν στρατιωτικά οχήματα στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, ούτε θα προσπαθήσουν να συλλάβουν κανέναν .
Σύμφωνα με το Times of Israel, καθημερινά θα απελευθερώνονται ομάδες 12 έως 13 ομήρων.
Η παύση στις μάχες μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από τέσσερις ημέρες. Το Ισραήλ σημειώνει ότι για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται πέρα από τους αρχικούς 50, η παύση θα παρατείνεται κατά μία ημέρα.
Αναμένεται επίσης ότι οι 50 όμηροι που θα απελευθερωθούν θα είναι πολίτες με ισραηλινή ή διπλή υπηκοότητα και όχι ξένοι υπήκοοι.
Η Χαμάς, ο επικεφαλής της οποίας Ισμαήλ Χανίγια έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία», τονίζοντας ότι «οι διατάξεις της συμφωνίας αυτής καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης».
Το Ισραήλ από την πλευρά του επιμένει επίσης ότι αυτό δεν είναι το τέλος του πολέμου και πως «θα συνεχίσει» να παίρνει όλους τους ομήρους στα σπίτια τους, να «ολοκληρώνει την εξάλειψη της Χαμάς» και να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει «καμία νέα απειλή» για το Ισραήλ από τη Γάζα.
Πότε θα γίνει η πρώτη απελευθέρωση
Δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει η κατάπαυση, με τη σχετική ανακοίνωση να αναμένεται εντός των επόμενων 24 ωρών. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Channel 12 ανέφεραν ότι η πρώτη απελευθέρωση των ομήρων αναμένεται αύριο Πέμπτη 23/11. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας θα οφείλεται ώστε να δοθεί ένα διάστημα 24 ωρών σε Ισραηλινούς πολίτες που θέλουν να προσφύγουν στο ανώτατο δικαστήριο ζητώντας να εμποδιστεί η απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Στην ομιλία του στο υπουργικό του συμβούλιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η συμφωνία είναι η «σωστή απόφαση» και ότι οι πρώτοι όμηροι θα πρέπει να απελευθερωθούν εντός 48 ωρών από τη συμφωνία.
Η λίστα των κρατουμένων του Ισραήλ
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ παρουσίασε σήμερα λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 50 από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο κατάλογος που αναρτήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης φαινόταν να περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, αριθμός διπλάσιος από τις 150 φυλακισμένες γυναίκες και παιδιά που το Ισραήλ συμφώνησε να ελευθερώσει στην αρχική τετραήμερη παύση.
Χαιρετίζει ο Αμπάς
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που συνήφθη, με τη μεσολάβηση ξένων χωρών, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα και την κήρυξη τετραήμερης παύσης των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ζήτησε να υπάρξουν μονιμότερες λύσεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Η κυβέρνηση του Αμπάς, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, «εκτιμά τις προσπάθειες (μεσολάβησης) του Κατάρ και της Αιγύπτου», επιθυμεί παρατεταμένη εκεχειρία με το Ισραήλ και «την εφαρμογή πολιτικής λύσης με βάση τη διεθνή νομιμότητα», σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Χουσέιν αλ Σέιχ, ανώτερου συμβούλου του Παλαιστίνιου προέδρου.
Αντιδράσεις Κατάρ-ΗΠΑ
Το Κατάρ, το οποίο μεσολάβησε στη συμφωνία, αναφέρει ότι θα επιτραπεί σε μεγαλύτερο αριθμό φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα να εισέλθουν στη Γάζα, η οποία αντιμετωπίζει μια δεινή ανθρωπιστική κατάσταση.
Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι στους ομήρους που θα απελευθερωθούν θα περιλαμβάνονται τρεις Αμερικανοί πολίτες, εκ των οποίων ένα τρίχρονο κορίτσι. Ο αξιωματούχος είπε ότι η πρώτη απελευθέρωση ομήρων αναμένεται το πρωί της Πέμπτης και ο συνολικός αριθμός των ομήρων που θα απελευθερωθούν ενδέχεται να αυξηθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «συνιστά σημαντική πρόοδο», αλλά υποσχέθηκε ότι «δεν θα ησυχάσουμε όσο η Χαμάς συνεχίζει να κρατά ομήρους στη Γάζα».
Γιατί επιτεύχθηκε συμφωνία τώρα;
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δεχθεί έντονες πιέσεις στο εσωτερικό για να σημειώσει πρόοδο στην επιστροφή των ομήρων. Οι οικογένειές τους διοργάνωσαν μια υψηλού προφίλ εκστρατεία με το σύνθημα «φέρτε τους σπίτι», συναντώντας μέλη του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα το βράδυ.
Η διεθνής πίεση έχει επίσης αυξηθεί ως απάντηση στην ολοένα και πιο απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Οι βομβαρδισμοί από τον ισραηλινό στρατό και η χερσαία εισβολή που ακολούθησε έχουν προκαλέσει μια πολιτική κρίση: τα τρόφιμα, το νερό, τα καύσιμα και τα φάρμακα είναι απελπιστικά λίγα, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 2,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και μόνο 10 από τα 36 νοσοκομεία λειτουργούν.