ΚΟΣΜΟΣ

Φονικές πλημμύρες στη Λιβύη: «Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα»

Φονικές πλημμύρες στη Λιβύη: «Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα»
Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Λιβύη από το φονικό πέρασμα της καοκαιρίας Daniel (AP Photo/Jamal Alkomaty)

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στη Λιβύη προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες, από τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσε στη χώρα το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Τα στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών κυμαίνονται από περίπου 6.000 έως 11.000 - και με χιλιάδες ακόμη να δηλώνονται ως αγνοούμενοι. Ο δήμαρχος της πόλης Ντέρνα, του λιμανιού που χτυπήθηκε περισσότερο από την θεομηνία, λέει ότι ο συνολικός αριθμός μπορεί να φτάσει τους 20.000.

Στην Ντέρνα, χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δύο φράγματα έσπασαν μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, παρασύροντας ολόκληρες γειτονιές. Μιλώντας στο BBC, επιζώντες είπαν πως ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν μαζί, ενώ περιέγραψαν τρομακτικές σκηνές με ανθρώπους να πασχίζουν να ξεφύγουν από τους χείμαρρους και άλλους να παρασύρονται μπροστά στα μάτια τους.

Η Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην παράκτια πόλη έχει αυξηθεί σε 11.000. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η προσπάθεια ανάκτησης συνεχίζεται και περισσότερα πτώματα ανασύρονται από τη λάσπη.

«Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα», επεσήμανε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας των Αρχών της ανατολικής Λιβύης μιλώντας στο Reuters. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται ακόμη και να διπλασιαστεί από τους 5.300 που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής.

Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ να προειδοποιεί για τον κίνδυνο ασθενειών από το μολυσμένο νερό.

Το μέγεθος της καταστροφής όπως αποτυπώνεται από το Associated Press

Πολλοί από τους νεκρούς έχουν ταφεί σε ομαδικούς τάφους, αλλά μία από τις κύριες ελλείψεις στην πόλη, εκτός από το πόσιμο νερό, είναι οι σακούλες που απαιτούνται για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών από άταφα πτώματα. Τα σωστικά συνεργεία μπόρεσαν να εισέλθουν στην πόλη και καθαρίζουν ερείπια και συντρίμμια που άφησαν οι πλημμύρες.

Επείγουσα έρευνα για τις καταστροφικές πλημμύρες

Ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης κλήθηκε από ανώτερους αξιωματούχους να ξεκινήσει μια επείγουσα έρευνα για τις καταστροφικές πλημμύρες που έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών πως τοπικοί αξιωματούχοι επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα που χτύπησε η καταιγίδα Ντάνιελ.

Η έκκληση για την έρευνα ήρθε χωριστά και από τις δύο πλευρές μιας χώρας χωρισμένης μεταξύ αντίπαλων ανατολικών και δυτικών διοικήσεων: Ο πρόεδρος του συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μενφί, στα ανατολικά, και ο προσωρινός πρωθυπουργός της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπαϊμπά. Πολλοί Λίβυοι ρίχνουν ευθύνες στην κακή συντήρηση των υποδομών.

Ο ΟΗΕ επέκρινε επίσης το σύστημα συναγερμού της χώρας. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού είπε ότι οι περισσότερες απώλειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις και είχε δοθεί χρόνος στους κατοίκους να διαφύγουν.

Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Λιβύης είχε εκδώσει προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες 72 ώρες και ενημέρωσε τις αρχές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας τους να λάβουν προληπτικά μέτρα. Οι Αρχές της ανατολικής Λιβύης κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή και δημιούργησαν ομάδα διαχείρισης κρίσεων.

Όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας επεσήμανε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο» αν «οι προειδοποιήσεις μεταδόθηκαν με αποτελεσματικό τρόπο».

Την ίδια ώρα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να βοηθήσουν τους επιζώντες, αλλά αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, καθώς δρόμοι, γέφυρες και το λιμάνι της πόλης έχουν καταστραφεί, όπως επίσης και ηλεκτρικές και τηλεφωνικές γραμμές.

Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν δεσμευθεί να στείλουν σωστικά συνεργεία και βοήθεια, κυρίως τρόφιμα, νερό, καταλύματα και ιατρικό εξοπλισμό, στη Λιβύη.