ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα δεν δίνει κανένα στοιχείο για την τύχη του Αμερικανού στρατιώτη στο έδαφός της

Η Βόρεια Κορέα δεν δίνει κανένα στοιχείο για την τύχη του Αμερικανού στρατιώτη στο έδαφός της
Τουρίστες στο σημείο όπου ο Αμερικανός στρατιώτης πέρασε στη Βόρειο Κορέα AP Photo/Sarah Jane Leslie

Σιγή ιχθύος τηρεί η  Βόρεια Κορέα σχετικά με τον Αμερικανό στρατιώτη που εισήλθε στη χώρα πριν από δύο ημέρες και τέθηκε υπό κράτηση πυροδοτώντας νέο κύκλο έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Reuters γνωστοποίησαν ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν αποκρίθηκε σε επικοινωνία του αμερικανικού στρατού σχετικά με την τύχη του στρατιώτη Τράβις Κινγκ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, τα οποία στο παρελθόν έχουν κάνει αναφορές στην κράτηση Αμερικανών υπηκόων, επίσης δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό μέχρι στιγμής.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι το Πεντάγωνο «επικοινώνησε» με τους ομολόγους του Λαϊκού Στρατού της Βόρειας Κορέας σχετικά με τον Κινγκ.

«Σε αυτές τις επικοινωνίες δεν έχει υπάρξει απόκριση», πρόσθεσε.

Το περιστατικό έρχεται σε μία περίοδο αυξημένης έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Μάλιστα η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, η τελευταία εκ των οποίων συνέπεσε χρονικά με την άφιξη στην περιοχή αμερικανικού υποβρυχίου με πυρηνικό οπλισμό, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο στερεών καυσίμων, ο οποίος, όπως είπε, είχε τον μεγαλύτερο χρόνο πτήσης που έχει καταγραφεί, δοκιμή που οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως «αξιοσημείωτη» επιτυχία.

«Κούρσα» στα σύνορα

Ο Κινγκ συμμετείχε σε πολιτική ξενάγηση στο χωριό Πανμουντζόμ όταν ξαφνικά διέσχισε τη συνοριακή γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τη λήξη του πολέμου του 1953 με ανακωχή.

Ο 23χρονος Αμερικανός υπολοχαγός είχε καταδικαστεί για βίαιη επίθεση, ενώ υπηρετούσε στη Νότια Κορέα και εξέτισε ποινή κράτησης. Μετά την απελευθέρωσή του οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο για να πετάξει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, διέφυγε. Αργότερα, βρέθηκε μαζί με ομάδα περίπου 40 ατόμων σε ξενάγηση στην Κοινή Περιοχή Ασφάλειας στα στρατιωτικά σύνορα.

Ο Κινγκ έκανε μία «κούρσα» ανάμεσα στα μπλε κτήρια στα σύνορα και πέρασε τη γραμμή, δήλωσε μάρτυρας που συμμετείχε στην ίδια ξενάγηση.

«Κάποιος έτρεξε κοντά μου πολύ γρήγορα», δήλωσε η Σάρα Λέσλι από τη Νέα Ζηλανδία. «Δεν νομίζω ότι κάποιος λογικός άνθρωπος θα ήθελε να πάει στη Βόρεια Κορέα, οπότε υπέθεσα ότι επρόκειτο για κάποιου είδους ακροβατικό», πρόσθεσε η Λέσλι.

Μέλη της οικογένειάς του δήλωσαν την Τετάρτη (19/7) ότι μπορεί να ένιωθε πίεση, καθώς αντιμετώπιζε νομικά προβλήματα και πιθανή απομάκρυνσή του από τον στρατό.

Η Σουηδία σε ρόλο μεσολαβητή

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μίλερ δήλωσε ότι η Σουηδία έχει εμπλακεί στην υπόθεση, καθώς λειτουργεί ως διπλωματικός δίαυλος για την Ουάσινγκτον, η οποία παραμένει τεχνικά σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα.

«Προσπαθούμε ακόμη να συγκεντρώσουμε πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο στρατιώτης Κινγκ», δήλωσε. «Η διοίκηση θα συνεχίσει να εργάζεται ενεργά για να διασφαλίσει την ασφάλειά του και την επιστροφή του στην οικογένειά του», πρόσθεσε.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κάνει πολλές προσπάθειες να επικοινωνήσουν με τη Βόρεια Κορέα μέσω της Σουηδίας, αλλά δεν υπήρξε απάντηση.

«Δεν απαντούν», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε σε ενημέρωση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να συγκεντρώνει στοιχεία.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι επικοινωνεί με τη Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών που εποπτεύει την Κοινή Περιοχή Ασφάλειας, αλλά δεν σχολίασε περαιτέρω.

Τι είχε γίνει στο παρελθόν

Στο παρεθόν η Νότια Κορέα έχει συλλάβει και καταδικάσει Αμερικανούς που εισήλθαν στη χώρα,αλλά τους απελευθέρωσε μετά από διπλωματικές παρεμβάσεις. Ωστόσο τα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται μέλη του στρατού των ΗΠΑ είναι σπάνια.

Σε μία υπόθεση που δεν έχει διαλευκανθεί ένας Αμερικανός φοιτητής κολλεγίου ο Ότο Γουόρμπιερ ο οποίος κρατήθηκε για πάνω από ένα χρόνο στη Βόρειο Κορέα γύρισε στις ΗΠΑ σε κωματώδη κατάσταση για να πεθάνει λίγες μέρες αργότερα.

Βορειοκορεάτης πρώην διπλωμάτης που αυτομόλησε στη Νότιο Κορέα ότι ο Κινγκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όργανο προπαγάνδας, αλλά δεν ξέρει για πόσο.