ΚΟΣΜΟΣ

Τι κρύβεται πίσω από το νέο ουκρανικό χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας

Τι κρύβεται πίσω από το νέο ουκρανικό χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας
Investigative Committee of Russia via AP

Το νέο χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας μπορεί να μην είχε την έκταση του προηγούμενου, τον Οκτώβριο του 2022, αλλά είναι ξεκάθαρο πως είναι ένα βήμα του Κιέβου προς τους στόχους που τα στρατιωτικά του επιτελεία έχουν θέσει πριν την έναρξη της oυκρανικής αντεπίθεσης.

Η γέφυρα στα στενά του Κερτς αυτή την φορά με βάση τα στοιχεία, έχει χτυπηθεί από drones και οι ζημιές που έχει υποστεί - με βάση την εικόνα που δίνουν οι Ρώσοι - είναι σαφέστατα περιορισμένης έκτασης.

Γιατί όμως οι Ουκρανοί επιλέγουν και πάλι το συγκεκριμένο σημείο;

Την προηγούμενη φορά το χτύπημα στην γέφυρα που συνδέει την χερσόνησο της Κριμαίας με την Ρωσία αποσύνδεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο το οδικό όσο και το σιδηροδρομικό δίκτυο για μήνες.

Η συγκεκριμένη κίνηση έδωσε την δυνατότητα στις ουκρανικές δυνάμεις να οργανωθούν και συντονισμένα να πλήξουν τις ρωσικές στα νότια.

Η επίθεση των Ουκρανών το Νοέμβριο του 2022 έφερε την ρωσική αποχώρηση από την Χερσώνα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να χτυπούν τις ρωσικές θέσεις χωρίς αυτές να μπορούν να απαντήσουν καθώς ο ανεφοδιασμός από την Κριμαία δεν ήταν εφικτός.

Σήμερα το συγκεκριμένο χτύπημα φαίνεται να συνδέεται με τις γενικότερες κινήσεις των Ουκρανικών δυνάμεων στο Νότο.

Εχθές οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν λόγο για διάσπαρτα ουκρανικά χτυπήματα στην Μαριούπολη ενώ και την περασμένη Τρίτη πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς είχε πλήξει στρατιωτική βάση στο Μπερντιάσνκ, σκοτώνοντας υψηλόβαθμο Ρώσο Στρατηγό.

Το σημερινό χτύπημα μπορεί να μην έκοψε πλήρως την σύνδεση ΚριμαίαςΡωσίας αλλά είναι σίγουρο πως βάζει και πάλι σημαντικά προβλήματα στις ήδη ελλειμματικές ρωσικές δυνάμεις.

Σήμερα το Κίεβο επιθυμεί ουσιαστικά να καθυστερήσει όσο γίνεται τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων την στιγμή που οι δικές του θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο να ανακαταλάβουν περιοχές με στρατηγική σημασία.

Εάν μέσα στη γενικότερη στρατηγική που αυτή την στιγμή αναπτύσσει στα πεδία ο Ουκρανικός στρατός επιτευχθούν καίρια χτυπήματα και στην Κριμαία τότε οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι μήνες υποχώρησης και διάσπασης για τις ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν Αμερικανοί αναλυτές.

Εάν ο Ουκρανικός στρατός - ο οποίος προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, είναι η αλήθεια - καταφέρει από την μία να αποδυναμώσει και από την άλλη να διασπάσει την ρωσική άμυνα, οι εξελίξεις θα είναι εξαιρετικά γρήγορες.

Από το «κάδρο» δεν θα πρέπει να βγει επίσης η απάντηση την οποία είχε «επιφυλάξει» η Μόσχα στο πρώτο χτύπημα της γέφυρας στην Κριμαία.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ήταν γενικευμένοι σε όλη την Ουκρανική επικράτεια και - εάν εξαιρέσει κανείς την μάχη στην Μπαχμούτ - από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις της Ρωσίας από την αρχή της εισβολής.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως τα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα θα ενταθούν το ερχόμενο διάστημα με το Κίεβο να μπαίνει και πάλι στο ρωσικό σκόπευτρο…