ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ-Ολάντ-Ρέντσι: Ζητήστε τώρα το Brexit

Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ-Ολάντ-Ρέντσι: Ζητήστε τώρα το Brexit
REUTERS/Hannibal Hanschke

Αυστηρό μήνυμα προς τη Μεγάλη Βρετανία απηύθυναν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντησή τους με θέμα το Brexit. 

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι συμφώνησαν ότι δεν θα πραγματοποιηθούν επίσημες ή ανεπίσημες συζητήσεις πριν ενεργοποιήσει η Μεγάλη Βρετανία το άρθρο 50 για την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι έκανε ένα βήμα πίσω και συντάχθηκε με τον Ολάντ και τον Ρέντσι οι οποίοι επιθυμούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Οι τρεις ηγέτες διεμήνυσαν ότι η Ευρώπη των 27 δεν έχει παραλύσει αλλά πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. «Η Ευρώπη χρειάζεται νέα ώθηση» είπαν χαρακτηριστικά. Επίσης συμφώνησαν να υποβάλουν πρόταση για την ασφάλεια, την ανάπτυξη, τη μετανάστευση, τη νεολαία και την νομισματική εναρμόνιση στην Ευρωζώνη, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ενωμένη Ευρώπη.

«Έχουμε ευθύνη να οδηγήσουμε τα 27 κράτη μέλη σε έναν κοινό δρόμο. Καμία συζήτηση δεν θα ξεκινήσει, δεν μπορούν να γίνουν τυπικές ή άτυπες διαπραγματεύσεις πριν υποβάλει η Μεγάλη Βρετανία την αίτηση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. «επώδυνη και λυπηρή αλλά σεβαστή», τόνισε ωστόσο ότι πρέπει οι 27 να σκεφτούν τώρα και τις συνέπειές της. «Έχουμε όλοι ευθύνη να οδηγήσουμε τα 27 κράτη-μέλη σε κοινή πορεία. Από τη μια πλευρά πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Μ. Βρετανία την έξοδό της. Αλλά δεν υπάρχουν ούτε επίσημες ούτε ανεπίσημες συζητήσεις πριν υποβληθεί το αίτημα. Επιθυμούμε όμως να μην υπάρξει διαιώνιση. Δεν είναι ασφαλώς ζήτημα ημερών, αλλά η αρχή πρέπει να γίνει από την Μ. Βρετανία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να φροντίσει ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ε.Ε., η οποία «παραμένει μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στον κόσμο», αλλά οι δυνάμεις της συσπείρωσης.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις τις οποίες θα υποβάλουν αύριο από κοινού Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη, η Καγκελάριος έκανε λόγο για προσπάθεια ώστε να δοθεί νέα ώθηση στους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, της μάχης κατά της τρομοκρατίας, της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων σε σχέση με την προσφυγική κρίση, της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ειδικά για τη νεολαία. Σημείωσε δε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα, με ορίζοντα την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, τον Μάρτιο του 2017.

Ο Φρανσουά Ολάντ από την άλλη πλευρά εξήγησε ότι η τριμερής συνάντηση έγινε μεταξύ των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι όλοι συμφώνησαν πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος σε ό,τι αφορά το πώς χειριστούμε την έξοδο της Μ. Βρετανίας και το πώς θα ασχοληθούμε με τη νέα ώθηση που θέλουμε να δώσουμε.

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα, η οποία συχνά οδηγεί σε παράλογη πολιτική και συχνά οικονομική συμπεριφορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και σε ό,τι αφορά το αίτημα των Βρετανών, το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο δυνατό».

Επανέλαβε δε και αυτός ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη υποβολή του αιτήματος. «Καταλαβαίνουμε την πολιτική κατάσταση στην Μ. Βρετανία κι εδώ πρέπει να δείξουμε σεβασμό, αλλά κι εμείς ως Ε.Ε. περιμένουμε σεβασμό από Μ.Βρετανία», τόνισε.

Αναφερόμενος στην πρόταση στην οποία κατέληξε από κοινού με τους δύο εταίρους του, ο κ. Ολάντ διευκρίνισε ότι στόχος δεν είναι να εφεύρουμε εκ νέου την Ευρώπη, αλλά χρειαζόμαστε σαφήνεια, ενότητα και ταχύτητα.

Σύμφωνος με τον κ. Ολάντ εμφανίστηκε και ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση των Βρετανών λαμβάνεται υπόψη, αλλά την ίδια στιγμή, «γυρίζουμε σελίδα και δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε τι θα συμβεί». Θέλουμε, δήλωσε, να σεβαστούμε την κυρίαρχη απόφαση ενός λαού, αλλά και να επεξεργαστούμε μια στρατηγική για τους επόμενους μήνες.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι μια λέξη που προέρχεται από τα ελληνικά, ο ‘καιρός'. Αυτό που συνέβη την τελευταία εβδομάδα δείχνει ότι στο τέλος είναι κατάλληλος ο καιρός, διότι από τη μια πλευρά είμαστε λυπημένοι για την απόφαση, αλλά ταυτόχρονα είναι καλή εποχή να γράψουμε μια νέα σελίδα για την Ευρώπη και θέλουμε να το κάνουμε ξεκινώντας από αυτά που μας ενώνουν και όχι από αυτά που μας χωρίζουν. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα, να μη χάσουμε χρόνο

Ο Ματέο Ρέντσι επισήμανε ότι πρέπει και οι πολίτες της Ευρώπης να γνωρίζουν ότι «δεν πρέπει να παίζει κανείς παιχνίδια με τη δημοκρατία».

Από την πλευρά τους οι Βρετανοί φαίνονται διχασμένοι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έφερε την Βρετανία εκτός Ευρώπης.

Μέρκελ: Να μην διαιωνιστεί η υπόθεση της βρετανικής αποχώρησης

Να αποτραπεί η διαιώνιση του ζητήματος της αποχώρησης της Βρετανίας, για το καλό της οικονομίας όλων των πλευρών, ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, εξέφρασε “κάποια κατανόηση” για το χρόνο που χρειάζεται η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να αναλύσει την κατάσταση που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα, απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την υποβολή του επίσημου αιτήματος από το Λονδίνο.

“Ασχολούμαι με την πραγματικότητα και αυτή είναι ότι η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένω λοιπόν κάποια στιγμή την αίτηση της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας προς την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης”, σημείωσε η κ. Μέρκελ και συνέχισε:

“Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την αλληλουχία των πραγμάτων: η δήλωση πρέπει να σταλεί από μια βρετανική κυβέρνηση και σε αυτό δεν βάζω ούτε φρένο αλλά ούτε και επισπεύδω. Αλλά δουλειά μου είναι να σκεφτώ πάνω σε αυτό τότε, όταν θα έχει έρθει το αίτημα. Το πώς ακριβώς θα γίνει, προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 50. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επ' αόριστον διαιώνιση, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για την οικονομία καμίας πλευράς”.

“Η Βρετανία τώρα για κάποιο χρονικό διάστημα θα αναλύσει τα πράγματα, έχω γι' αυτό κάποια κατανόηση. Κατά τα άλλα, θα μιλήσουμε αύριο με τον βρετανό πρωθυπουργό”, σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Χρόισμαν.

“Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την επίσημη έκφραση της πρόθεσης για έξοδο από την ΕΕ. Δεν μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε κάποιες ανεπίσημες συνομιλίες χωρίς να έχουμε τη δήλωση από τη Βρετανία. Είναι απολύτως σαφές”, πρόσθεσε η καγκελάριος και επανέλαβε την ανάγκη “να κάνουμε το παν ώστε η Ε.Ε. των 27 να βαδίσει ενωμένη τον δρόμο, δηλαδή να κάνουμε το παν ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά οι δυνάμεις της ενότητας”.

Την άμεση αποχώρηση της Βρετανίας ζητά ο Σαπέν

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

«Η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, λένε πως η Βρετανία ψήφισε αποχώρηση. Πρέπει η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μια αβέβαιη και μη συγκεκριμένη κατάσταση».

Η παρέμβαση του Σαπέν έρχεται ύστερα από την χθεσινοβραδινή επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στην οποία διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων για το ζήτημα της διαχείρισης του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ - Κάμερον

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, η συνομιλία ήταν σε φιλικό κλίμα. Κάμερον και Γιούνκερ θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την Τρίτη 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι η Επιτροπή δούλεψε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας «δίκαιης συμφωνίας» με τη Μ. Βρετανία, οι οποίες έγιναν ομόφωνα δεκτές από τους 28 ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Φεβρουαρίου και στη συνέχεια οι Βρετανοί κλήθηκαν να αποφασίσουν.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στη δήλωση του κουαρτέτου της ΕΕ την επομένη του δημοψηφίσματος.

Εξάλλου, το κολέγιο των Επιτρόπων συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουνίου, προκειμένου να προετοιμάσει τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Βασικό θέμα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, όπως το προσφυγικό, η ανάπτυξη και η απασχόληση στην ΕΕ, το ευρωπαϊκό εξάμηνο 2016 και θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.

Πολιτική κρίση στη Βρετανία

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπίσουν το Brexit, στη Μεγάλη Βρετανία έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον δήλωσε την Κυριακή πως το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενδέχεται να μπλοκάρει την νομοθεσία για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως το αποτελέσμα στη Σκωτία ήταν υπέρ της παραμονής με 62%.

Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο Κοινοβούλιο να μπλοκάρει τη νομοθετική συγκατάθεσή του, η Στέρτζεον απάντησε: "Φυσικά".

"Αν το σκωτσέζικο Κοινοβούλιο κρίνει το θέμα στη βάση του τι είναι καλό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή να πούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κάτι που είναι εναντίον του συμφέροντος της Σκωτίας, φυσικά και θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι" συνέχισε.

Την ίδια στιγμή βαθαίνει η κρίση στο Εργατικό Κόμμα με σημαντικά στελέχη να ζητούν την παραίτηση του αρχηγού του, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο ίδιος όμως εμφανίζεται αμετακίνητος.

Ήδη, δώδεκα στελέχη της «σκιώδους κυβέρνησης» απέσυραν την υποστήριξή τους στον Κόρμπιν , ενώ πολλοί τον κατηγόρησαν για ελλιπή συμβολή στην εκστρατεία του κόμματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ λέγοντας ότι αμφιβάλλουν πλέον για την ικανότητά του να οδηγήσει το κόμμα σε νίκη στις επόμενες εκλογές.

«Λυπάμαι που υπήρξαν παραιτήσεις σήμερα από την σκιώδη κυβέρνησή μου. Αλλά δεν πρόκειται να προδώσω την εμπιστοσύνη εκείνων που με ψήφισαν ή τα εκατομμύρια των υποστηρικτών μου στη χώρα οι οποίοι χρειάζονται να εκπροσωπούνται από το Εργατικό Κόμμα», τόνισε σε δήλωσή του ο Κόρμπιν, που αντιμετωπίζει ευθεία αμφισβήτηση των Μπλερικών του κόμματος.

«Εκείνοι που θέλουν να αλλάξουν την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος θα πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα σε δημοκρατικές εκλογές, στις οποίες θα είμαι και εγώ υποψήφιος», πρόσθεσε, ανακοινώνοντας ότι θα ανασχηματίσει την ηγετική ομάδα, η οποία και θα αναλάβει την καμπάνια για μια «δικαιότερη Βρετανία».

Αντιστέκεται το Λονδίνο σε γρήγορο «Brexit»

Η Βρετανία διαφαίνεται ότι θα αντισταθεί στις ισχυρές ευρωπαϊκές πιέσεις για την άμεση έναρξη της διαδικασίας που θα την οδηγήσει εκτός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τίποτα δεν θα συμβεί αυτή τη στιγμή» επιμένει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, τονίζοντας ότι εναπόκειται στη Βρετανία η χρονική στιγμή για την επίσημη ενεργοποίηση της διαδικασίας. Και αυτό δεν θα γίνει πριν αναδειχθεί ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία, σημειώνει όπως μεταδίδει το BBC.

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει πως η ΕΕ δεν αναμένει στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης να υπάρξει ενεργοποίηση του επίμαχου Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας εκ μέρους του Κάμερον.

Πάντως σε χτεσινοβραδινή τους συνομιλία ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το βρετανικό δημοψήφισμα».

Το παραπάνω ειπώθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, που είχαν αργά το βράδυ της Κυριακής οι δύο ηγέτες, όπως έγινε γνωστό από συνεργάτες του Γάλλου προέδρου.

Ολάντ και Μέρκελ συνομίλησαν για περίπου τριάντα λεπτά και, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Θέλουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ευκρίνεια, ώστε να μην μείνει καμία αβεβαιότητα. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών για την Ευρώπη και την ανάγκη για ταχεία δράση γύρω από συγκεκριμένες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ