ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα απαγορεύει τις εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία, λόγω Φουκουσίμα  

Η Κίνα απαγορεύει τις εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία, λόγω Φουκουσίμα  
AP Photo/Mari Yamaguchi

Εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από πολλές περιοχές της Ιαπωνίας  αποφάσισαν οι αρχές της Κίνας για λόγους ασφαλείας.

Τα κινεζικά τελωνεία ανακοίνωσαν την διακοπή των εισαγωγών θαλασσινών, μετά την απόφαση του Τόκιο να ρίξει νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στον ωκεανό.

Η Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή θαλασσινών που εξάγονται από την Ιαπωνία παγκοσμίως, εφεξής θα ελέγχει εξονυχιστικά τα έγγραφα που συνοδεύουν τα εξαγόμενα τρόφιμα από το αρχιπέλαγος, πάνω απ’ όλα τα αλιεύματα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση ων τελωνείων.

Σκοπός είναι να ενισχυθούν τα μέτρα επιτήρησης και εντοπισμού ραδιενεργών ουσιών, προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων από την Ιαπωνία και να αποτραπεί οποιαδήποτε εισαγωγή μολυσμένων προϊόντων.

Το Πεκίνο έχει ήδη εκφράσει εδώ και βδομάδες την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του Τόκιο να ρίξει νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στη θάλασσα, 12 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα.

Πράσινο φως από ΔΟΑΕ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) πάντως έδωσε αυτή την εβδομάδα πράσινο φως στη ρίψη στη θάλασσα, έπειτα από επεξεργασία καθαρισμού ενός εκατομμυρίου τόνων νερού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του εργοστασίου που υπέστησαν τήξη πυρήνων το 2011, όταν έγινε η τριπλή καταστροφή στη Φουκουσίμα - ο σεισμός, το τσουνάμι και το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία έπειτα από αυτό στο Τσερνόμπιλ.

Τα κινεζικά τελωνεία επισήμαναν πως έκθεση του ΔΟΑΕ με την οποία εγκρίθηκε η κίνηση, δεν αντανακλά τις απόψεις όλων των ειδικών που συμμετείχαν στη διαδικασία αποτίμησης, ενώ τα συμπεράσματα δεν υιοθετήθηκαν ομόφωνα.

Μετά από διετή ανασκόπηση, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι τα σχέδια της Ιαπωνίας ήταν συνεπή με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ότι θα είχαν «αμελητέες ραδιολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και το περιβάλλον».

Η Ιαπωνία δεν έχει καθορίσει ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας, η οποία θα χρειαστεί περίπου 30 με 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί.