ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Τουρκία

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Τουρκία

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία, Χάνσγιεργκ Χάμπερ, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, σύμφωνα με αξιωματούχο της αντιπροσωπείας του, ένα μήνα μετά την κλήση του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει διευκρινίσεις για σχόλιά του σχετικά με την συμφωνία για το προσφυγικό.

Ο Χάνσγιεργκ παραιτήθηκε εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Άγκυρας, με τις Βρυξέλλες να προσπαθούν απεγνωσμένα να συνεχίσουν την συνεργασία με την Τουρκία ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

«Επιβεβαιώνουμε την παραίτηση Χάμπερ. Δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν, προς το παρόν», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα στο Reuters.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο Χάμπερ είχε κληθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το Μάιο για να δώσει διευκρινίσεις για τα σχόλιά του για την συμφωνία.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ένιωσαν προσβεβλημένοι για την χρήση ενός μη κολακευτικού γερμανικού ρητού για να περιγράψει τα εμπόδια για την αναθεώρηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Τότε είχε πει: «Έχουμε ένα ρητό που λέει, ξεκίνα σαν Τούρκος και κατάληξε σαν Γερμανός, αυτό που έγινε είναι ακριβώς το αντίθετο».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει το αντι-τρομοκρατικό νόμο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει κατάρρευση της συμφωνίας για το προσφυγικό.