ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Μανίζα που επροσώπησε τη Ρωσία στη Eurovision αψηφά την απαγόρευση να τραγουδάει για την ειρήνη

Η Μανίζα που επροσώπησε τη Ρωσία στη Eurovision αψηφά την απαγόρευση να τραγουδάει για την ειρήνη
AP Photo/Peter Dejong

Η Μανίζα, η τελευταία μουσικός που εκπροσώπησε τη Ρωσία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision αλλά δεν μπόρεσε, όπως λέει να εμφανιστεί ζωντανά στην θετή της πατρίδα, κυκλοφόρησε ένα προκλητικό αντιπολεμικό κομμάτι.

Το «Gun» , ένα διασκευασμένο κομμάτι που έγραψε η ίδια πριν από μια δεκαετία, παρουσιάσθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα ως single. Θα είναι επίσης μέρος του Extended Play (EP) "Hope" που θα παρουσιαστεί στις 4 Σεπτεμβρίου.

«Η κύρια ιδέα (με το Gun) είναι να δημιουργηθεί κάτι που θα είναι για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ειρήνη στη Ρωσία. Ειρήνη στο Ισραήλ. Ειρήνη στην Παλαιστίνη» δήλωσε στο Reuters σε μια συνέντευξη μέσω Zoom που έδωσε στη Μόσχα.

Η Μανίζα η οποία γεννήθηκε στο Τατζικιστάν και της οποία το πλήρες όνομα είναι Μανίζα Σανγκίν, έφυγε από τη γενέτειρα της κατά τη διάρκεια του εμφυλίου τη δεκαετία του 1990 και αρχικά την καλωσόρισαν στη Ρωσία.

Αλλά μετέπειτα όταν δημοσιοποίησε την αντίθεση της στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε το 2022, και επίσης έκανε καμπάνια για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, είπε ότι της απαγορεύθηκε να εμφανίζεται στη χώρα της, η οποία με τη σειρά της δεν παίρνει μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision

Η ρωσική της ταυτότητα δυσχεραίνει επίσης τη διεθνή της παρουσία.

«Με έχουν ακυρώσει στη χώρα μου, μ’ έχουν ακυρώσει στον κόσμο», είπε, λέγοντας ότι οι σκέψεις της σχετικά με αυτό διερευνώνται στο κομμάτι της “Standing Between Two Walls”, το οποίο βρίσκεται επίσης στο επερχόμενο EP.

Η Μανίζα πιστεύει κατηγορηματικά ότι υπάρχει ελπίδα.

«Κάθε πόλεμος έχει ένα τέλος επειδή το έχω βιώσει αυτό στη γενέτειρα μου το Τατζικιστάν. Οπότε είναι πολύ απλά, μια πολύ, πολύ σκοτεινή πλευρά της εποχής μας» είπε.

Η ιδία λέει ότι ακόμη αγαπάει τη Ρωσία και ότι βοήθησε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να μετοικήσουν μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας