To Ιράν εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό Ακμπαρί
Ανανεώθηκε:
Το Ιράν εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό Αλιρεζά Ακμπαρί, όπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών Mizan, αφού τον καταδίκασε σε θάνατο με τη κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε χθες ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην εκτέλεση του Ακμπαρί, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο στον τομέα άμυνας του Ιράν. Η Βρετανία τόνιζε ότι η καταδίκη του σε θάνατο είχε πολιτικά κίνητρα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.
«Ο Αλιρεζά Ακμπαρί, που καταδικάστηκε σε θάνατο με τις κατηγορίες της διαφθοράς επί της γης και εκτεταμένων ενεργειών κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας μέσω κατασκοπείας για τις υπηρεσίες πληροφοριών της βρετανικής κυβέρνησης…εκτελέστηκε», ανέφερε το πρακτορείο Mizan μέσω Twitter.
Ο Ακμπαρί, 61 ετών, κατηγορήθηκε ότι έλαβε 1.805.000 ευρώ, 265.000 λίρες και 50.000 δολάρια για κατασκοπεία.
Σε δηλώσεις ηχητικό απόσπασμα των οποίων μεταδόθηκε την Τετάρτη από την υπηρεσία του BBC στα φαρσί (BBC Persian), ο Ακμπαρί δήλωσε ότι ομολόγησε εγκλήματα που δεν είχε διαπράξει ύστερα από συνεχή βασανιστήρια. Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Πέμπτη βίντεο που, όπως ανέφεραν, δείχνει ότι ο Ακμπαρί διαδραμάτισε ρόλο στη δολοφονία το 2020 του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, που σκοτώθηκε σε επίθεση έξω από την Τεχεράνη, για την οποία τότε οι αρχές κατηγόρησαν το Ισραήλ.
Στο βίντεο, ο Ακμπαρί δεν ομολόγησε την εμπλοκή του στη δολοφονία αλλά δήλωσε ότι Βρετανός πράκτορας ζήτησε πληροφορίες για τον Φαχριζαντέχ. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν συχνά ομολογίες υπόπτων σε υποθέσεις που έχουν πολιτική βαρύτητα.
Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα του βίντεο και του ηχητικού αποσπάσματος, ούτε πότε ή πού μαγνητοσκοπήθηκαν.
Οι σχέσεις μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης επιδεινώνται τους τελευταίους μήνες καθώς έχουν περιέλθει σε στασιμότητα οι προσπάθειες για αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, με τη Βρετανία να είναι μεταξύ των χωρών που την είχαν υπογράψει.