Στα σκαριά η ιστορική συνάντηση Τουρκίας και Συρίας
Ανανεώθηκε:
Από το 2011 χρονιά κλιμάκωσης του εμφυλίου πολέμου στην Συρία, Δαμασκός και Άγκυρα «ορκίστηκαν» μάχη μέχρι τελικής πτώσης.
Η Τουρκία επέλεξε εκείνη την περίοδο όχι μόνο να μην συνταχθεί με την Μόσχα και να στηρίξει τον Σύριο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ αλλά αντίθετα να εκμεταλλευτεί την «αναμπουμπούλα» και να στείλει στρατεύματα στην Βόρεια Συρία με στόχο να
εξαλείψει μία και καλή το κουρδικό στοιχείο. Από τότε 12 χρόνια μετά και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους μετά φαίνεται πως Συρία και Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά σε επαναπροσέγγιση με την συνδρομή της Μόσχας.
Σήμερα Πέμπτη (12/1) ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε τουρκικά μέσα πως είναι πολύ πιθανό να συναντηθεί με το Σύριο ομόλογό του, Φεϊζάλ Μεγκντάντ, στις αρχές Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ στην οποία είχε με νόημα τονίσει όταν ρωτήθηκε για συνάντηση με τον Σύριο Πρόεδρο πως: «κανείς δεν μένει εχθρός για πάντα στην πολιτική».
Ο τόπος και η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά αλλά είναι βέβαιο πως αυτή θα λάβει χώρα.
Σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε τουρκικά μέσα πως είναι πολύ πιθανό να συναντηθεί με το Σύριο ομόλογό του, Φεϊζάλ Μεγκντάντ, στις αρχές Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ στην οποία είχε με νόημα τονίσει όταν ρωτήθηκε για συνάντηση με τον Σύριο Πρόεδρο πως: «κανείς δεν μένει εχθρός για πάντα στην πολιτική». Ο τόπος και η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά αλλά είναι βέβαιο
πως αυτή θα λάβει χώρα.
Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη – Οι ΗΠΑ που παρακολουθούν και ανησυχούν
Μία τέτοια συνάντηση πέρα από το προφανές του συμβολισμού που δείχνει Συρία και Τουρκία στο ίδιο τραπέζι σε ανώτατο επίπεδο μετά από 12 χρόνια είναι σίγουρο πως θα φέρει αλλαγές και στην ευρύτερη περιοχή. Η Μόσχα όντας ρεαλιστικά σε αδιέξοδο σήμερα για το τι θα κάνει με τις ενεργειακές πηγές της που δύσκολα θα διοχετεύσει προς το δυτικό πελατολόγιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει συνάψει συμφωνία για ενεργειακό κόμβο στην Τουρκία. Η Συρία με σύνορα χιλιομέτρων με την Τουρκία μπορεί να δώσει λύση στο πως και από πού θα περάσουν τα εκατομμύρια κυβικά ρωσικού φυσικού αερίου.
Από την άλλη πλευρά, ο Άσαντ και το καθεστώς του είναι μεν σύμμαχοι και στενότατοι συνεργάτες της Μόσχας αλλά είναι αδύνατο να μην απαιτήσουν από την Τουρκική πλευρά να μην αξιώσει άλλα Συριακά εδάφη. Και εδώ είναι βέβαιο πως το νεοθωμανικό δόγμα του Ερντογάν δεν θα μπορέσει να δώσει τίποτε περισσότερο από «πάγο» για κάποιο διάστημα καθώς είναι πυλώνας του επεκτατισμού της Τουρκίας η μετατροπή σε «γκρίζα» ζώνη υπό τουρκικό έλεγχο της Βόρειας Συρίας και του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Στην Ουάσιγκτον το θέμα δεν περνά καθόλου στα ψηλά. Η Κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συνεχίσει να ανέχεται τουρκικά πυρά και εισβολή που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τις δικές της δυνάμεις που εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή όσο και αυτές των κούρδων του YPG που μπορεί ο Τραμπ να «άδειασε» αλλά ο Μπάιντεν δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει όσο διατηρεί μία ισορροπία που τον βολεύει στην συγκεκριμένη περιοχή. Για τις ΗΠΑ άλλωστε το καθεστώς του Μπασάρ
Αλ Άσαντ είναι ο εχθρός που πρέπει με κάθε τρόπο να επιτηρείται και να ελέγχεται.