Ισραήλ: Άραβας εξέτισε τη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης και αφέθηκε ελεύθερος 40 χρόνια μετά
Ελεύθερος έπειτα από 40 χρόνια στην φυλακή, αφέθηκε ο Ισραηλινός Άραβας, ο Καρίμ Γιούνις, και επέστρεψε στην γενέτειρά του Αρά, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ο Γιούνις, κατηγορούνταν και καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τον φόνο ενός στρατιώτη, ενώ μάλιστα έχει εκτίσει την μεγαλύτερη ποινή που έχει κρατηθεί κάποιος σε φυλακή του Ισραήλ, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.
Αρχικά είχε καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε πρώτα σε ισόβια και μετά σε 40 χρόνια κάθειρξη.
Αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη 5/1 από τη φυλακή Χανταρίμ, και έχοντας στην πλάτη του την παλαιστινιακή μαντίλα και κρατώντας μια παλαιστινιακή σημαία, έγινε δεκτός από τους συγγενείς του και εκατοντάδες ανθρώπους στην Αρά.
«Κάθε ιστορία κρατούμενου είναι η ιστορία ενός ολόκληρου λαού και είμαι περήφανος που είμαι μεταξύ αυτών που θυσιάστηκαν για την Παλαιστίνη», τόνισε ο ίδιος.
Είχε συλληφθεί το 1983 μαζί με τον εξάδελφό του Μαχέρ Γιούνις για τον φόνο του στρατιώτη Αβραάμ Μπρόμπεργκ, ο οποίος έκανε ωτοστόπ στα Υψώματα του Γκολάν, περιοχή της Συρίας που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.
Την Τρίτη 3/2 ο νέος υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, ο Αριέ Ντερί, είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να αφαιρέσει από τα δύο ξαδέλφια την ισραηλινή υπηκοότητα, κάτι που είναι παράνομο στο Ισραήλ.
«Η ισραηλινή υπηκοότητα είναι ένα προνόμιο. Ένας Ισραηλινός πολίτης δεν μπορεί να έχει την ισραηλινή ταυτότητα στο ένα χέρι και να δολοφονεί έναν στρατιώτη με το άλλο», είχε αναφέρει ο Ντερί.
«Δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα . Η αφαίρεση της υπηκοότητας θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς όσους έχουν αναχθεί σε σύμβολα για τις τρομοκρατικές τους ενέργειες», πρόσθεσε.
Ο Καρίν Γιούνις δεν έχει άλλη υπηκοότητα, διευκρίνισε ο δικηγόρος του Γάιντ Κάσεμ.
Οι Ισραηλινοί Άραβες είναι απόγονοι των Παλαιστίνιων που έμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, και αποτελούν το 20% του πληθυσμού της χώρας.
Ο Γιούνις ήταν μεταξύ μιας ομάδας Παλαιστίνιων κρατούμενων που θα έπρεπε να έχουν απελευθερωθεί το 2013 στο πλαίσιο των ισραηλινοπαλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών, υπό την αιγίδα του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, αλλά τελικά το Ισραήλ αρνήθηκε να τους αφήσει ελεύθερους και στη συνέχεια ανεστάλησαν και οι συνομιλίες.
Το 2017 διορίστηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Φατάχ.