Κορωνοϊός στην Κίνα: Ανησυχία και νέα μέτρα προ των πυλών – Με αντίμετρα απειλεί το Πεκίνο
Σε συναγερμό έχει τεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από την «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεδριάζει σήμερα για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στα κράτη – μέλη του μπλοκ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορωνοϊό η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.
Σ. Κυριακίδου: Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID
«Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID» τόνισε με ανάρτησή της στο twitter η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ συνέκλινε σε δράση που περιλαμβάνει:
- Τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα
- Ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων
- Αυξημένη εσωτερική επιτήρηση».
«Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων)» συμπλήρωσε η Στέλλα Κυριακίδου.
Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ είναι υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταβαλλόμενη κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα και τις επιπτώσεις των αυξημένων ταξιδιών από την Κίνα στην Ευρώπη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής.
Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει μέτρα σχετικά με: μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση, αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς, συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.
Ενόχληση και απειλές από την Κίνα
Το Πεκίνο εμφανίζεται έντονα ενοχλημένο με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε αρκετές χώρες για τους Κινέζους ταξιδιώτες, απειλώντας με αντίμετρα.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ινδία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία- έχουν ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την έλλειψη υγειονομικών στοιχείων από την αχανή ασιατική χώρα.
Ειδικοί και κυβερνήσεις εκφράζουν φόβους ότι η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων θα οδηγήσει σε νέες, ενδεχομένως επικίνδυνες μεταλλάξεις και θέλουν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αυτό.
«Θεωρούμε ότι οι περιορισμοί εισόδου που έχουν υιοθετηθεί από ορισμένες χώρες, ισχυριζόμενες έλλειψη στοιχείων από την Κίνα, και ορισμένες άλλες πρακτικές είναι απαράδεκτες» δήλωσε σε πρόσφατη ενημέρωση η εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.
«Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις απόπειρες να χειραγωγηθούν τα μέτρα κατά της Covid για πολιτικούς λόγους και θα λάβουμε αντίμετρα…» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.
Οι ΗΠΑ υπεραμύνθηκαν των πρακτικών που υιοθετήθηκαν, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις να τονίζει πως «βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην επιστήμη».
Στο ίδιο… μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Γαλλίδας πρωθυπουργού, Ελίζαμπεθ Μπορν, που τόνισε με νόημα ότι ο ρόλος της και ο ρόλος της κυβέρνησής της είναι να προστατεύει τους Γάλλους πολίτες.
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν την Τρίτη με Κινέζους επιστήμονες ενώ η Δύση ανησυχεί ότι τα δεδομένα για την εξέλιξη του ιού στην ασιατική χώρα αλλά και την εξάπλωσή του δεν είναι ακριβή και διαφανή.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους επιστήμονες να παρουσιάσουν λεπτομερή στοιχεία για την ιογενή αλληλουχία και να μοιραστεί δεδομένα για τις νοσηλείες, τους θανάτους και τους εμβολιασμούς.
Ο εκπρόσωπος του οργανισμού είπε πως ο ΠΟΥ αναμένει να πραγματοποιηθεί μια «λεπτομερής συζήτηση» για τις μεταλλάξεις και τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Κίνα αλλά και παγκοσμίως.