ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια πάνω από 800 εκατ. δολ. ενέκρινε το Κογκρέσο

Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια πάνω από 800 εκατ. δολ. ενέκρινε το Κογκρέσο
Διαπραγματευτές επιτροπών των δύο σωμάτων του Κογκρέσου συμφώνησαν στη χορήγηση νέας στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο Sarahbeth Maney / The New York Times via AP, Pool

Σε συμφωνία για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία το 2023, κατέληξε το αμερικανικό Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, διαπραγματευτές επιτροπών των δύο σωμάτων του Κογκρέσου συμφώνησαν στη χορήγηση νέας στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με την περίληψη σχεδίου νόμου για την άμυνα των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπει συνολικά δαπάνες 858 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ «δεν ενθαρρύνουν» την Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία

Στο μεταξύ, σαφές μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση Ζελένσκι, όσο και προς τη Ρωσία αναφορικά με τη στάση τους και τον οπλισμό που έχουν διαθέσει, έστειλαν χθες Τρίτη οι Ηνωμένες Πολιτείες διά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας, ότι «ούτε δίνουν τη δυνατότητα, ούτε ενθαρρύνουν» την Ουκρανία να πλήξει τη ρωσική επικράτεια.

Η σχετική δήλωση εκ μέρους των ΗΠΑ ακολουθεί τις επιθέσεις με drone κατά αεροπορικών βάσεων βαθιά εντός της ρωσικής επικράτειας χθες, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, και το χτύπημα που ακολούθησε σήμερα σε αεροπορική βάση στο Κουρσκ, πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου και ξέσπασε φωτιά σε δεξαμενή πετρελαίου.

«Δεν δίνουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να χτυπήσει πέρα από τα σύνορά της. Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία να χτυπήσει πέρα από τα σύνορά της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Ό,τι κάνουμε -ό,τι κάνει ο κόσμος για να υποστηρίξει την Ουκρανία- είναι προς υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Παρέχουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται να χρησιμοποιήσει στο κυρίαρχο έδαφός της, στο ουκρανικό έδαφος, για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους επιτιθέμενους, οι οποίοι έχουν περάσει τα σύνορα», επισήμανε ο Νεντ Πράις, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν παράσχει στην Ουκρανία όπλα για να χρησιμοποιήσει εντός της Ρωσίας».

«Είμαστε πολύ σαφείς ότι αυτές ήταν αμυντικές προμήθειες»», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι επιθέσεις αποδίδονται ευρέως στο Κίεβο, γεγονός το οποίο «έδειξε» και η ίδια η διακυβέρνηση Μπάιντεν με σχετική αναφορά της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, σε συνέντευξή της στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNNi.

«Οι Ουκρανοί είναι εξαιρετικά καινοτόμοι. Εργάζονται πολύ σκληρά με τις δικές τους τεχνολογίες και τον δικό τους εξοπλισμό», είπε η Βικτόρια Νόλαντ, η οποία μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ από επίσκεψη στο Κίεβο.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι δεν έχει μεταβληθεί η πολιτική των ΗΠΑ να μην παρέχουν στην Ουκρανία επιθετικά όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν τη ρωσική επικράτεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε ζητήσει και λάβει τη δέσμευση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας.

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πώληση στην Πολωνία άλλων 116 αρμάτων μάχης Abrams

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση στην Πολωνία άλλων 116 αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams και άλλων βαρέων οπλικών συστημάτων έναντι ποσού 3,75 δισεκ. δολαρίων, μετά την αγορά 250 τέτοιων αρμάτων τον Απρίλιο από τη Βαρσοβία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Πολωνία θέλει να αποκτήσει 116 εκσυγχρονισμένα Έιμπραμς (M1A1), 12 οχήματα διάσωσης Μ88A2 Hercules, 8 κινητές γέφυρες M1110, που επιτρέπουν σε άρματα να διασχίζουν ποταμούς, περίπου πενήντα ελαφριά τεθωρακισμένα και ελαφριά όπλα και πυρομαχικά, έναντι 3,75 δισεκ. δολαρίων, διευκρίνισε η αμερικανική διπλωματία.

Η πώληση αυτή στρατιωτικού υλικού πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και το Κογκρέσο ενημερώθηκε σχετικά, συνέχισε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

«Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Πολωνίας να αντιμετωπίσει σημερινές και μελλοντικές απειλές παρέχοντάς της αξιόπιστη δύναμη ικανή για την αποτροπή των αντιπάλων» και θα διευκολύνει «τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις του NATO», αναφέρει το δελτίο Τύπου της αρμόδιας υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Πολωνία, που γειτονεύει με την Ουκρανία, όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, αγόρασε τον Απρίλιο 250 άρματα μάχης Έιμπραμς και άλλα τεθωρακισμένα, συστήματα εκπαίδευσης και εφοδιασμού και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών έναντι 4,74 δισεκ. δολαρίων.