ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ «δεν ενθαρρύνουν» την Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ «δεν ενθαρρύνουν» την Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία
«Δεν δίνουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να χτυπήσει πέρα από τα σύνορά της. Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία να χτυπήσει πέρα από τα σύνορά της», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις AP Photo/Susan Walsh, Pool, File

Σαφές μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση Ζελένσκι, όσο και προς τη Ρωσία αναφορικά με τη στάση τους και τον οπλισμό που έχουν διαθέσει, στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες διά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας, ότι «ούτε δίνουν τη δυνατότητα, ούτε ενθαρρύνουν» την Ουκρανία να πλήξει τη ρωσική επικράτεια.

Η σχετική δήλωση εκ μέρους των ΗΠΑ ακολουθεί τις επιθέσεις με drone κατά αεροπορικών βάσεων βαθιά εντός της ρωσικής επικράτειας χθες, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, και το χτύπημα που ακολούθησε σήμερα σε αεροπορική βάση στο Κουρσκ, πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου και ξέσπασε φωτιά σε δεξαμενή πετρελαίου.

«Δεν δίνουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να χτυπήσει πέρα από τα σύνορά της. Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία να χτυπήσει πέρα από τα σύνορά της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Ό,τι κάνουμε -ό,τι κάνει ο κόσμος για να υποστηρίξει την Ουκρανία- είναι προς υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Παρέχουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται να χρησιμοποιήσει στο κυρίαρχο έδαφός της, στο ουκρανικό έδαφος, για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους επιτιθέμενους, οι οποίοι έχουν περάσει τα σύνορα», επισήμανε ο Νεντ Πράις, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν παράσχει στην Ουκρανία όπλα για να χρησιμοποιήσει εντός της Ρωσίας».

«Είμαστε πολύ σαφείς ότι αυτές ήταν αμυντικές προμήθειες»», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι επιθέσεις αποδίδονται ευρέως στο Κίεβο, γεγονός το οποίο «έδειξε» και η ίδια η διακυβέρνηση Μπάιντεν με σχετική αναφορά της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, σε συνέντευξή της στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNNi.

«Οι Ουκρανοί είναι εξαιρετικά καινοτόμοι. Εργάζονται πολύ σκληρά με τις δικές τους τεχνολογίες και τον δικό τους εξοπλισμό», είπε η Βικτόρια Νόλαντ, η οποία μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ από επίσκεψη στο Κίεβο.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι δεν έχει μεταβληθεί η πολιτική των ΗΠΑ να μην παρέχουν στην Ουκρανία επιθετικά όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν τη ρωσική επικράτεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε ζητήσει και λάβει τη δέσμευση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας.

Διαβάστε επίσης

Το νέο φορτίο με «πειραγμένα» αμερικανικά όπλα

Κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια», το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για επιθέσεις με drone κατά των αεροπορικών βάσεων στις περιοχές Σαράτοφ και Ριαζάν, που προκάλεσαν το θάνατο τριών Ρώσων στρατιωτών και ζημιές σε στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ότι άλλη μία επίθεση με drone είχει στόχο το ρωσικό αεροδρόμιο στο Κουρσκ, πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Η Ουκρανία ούτε επιβεβαίωσε, ούτε αρνήθηκε, την ευθύνη για τις εκρήξεις, σύμφωνα με την πολιτική επίσημης σιωπής του Κιέβου σχετικά με τις επιθέσεις εντός της Ρωσίας ή στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.

Η μία εκ των εκρήξεων σημειώθηκε στην αεροπορική βάση «Engels-2», στην περιοχή Σαράτοφ της Ρωσίας, που στεγάζει βομβαρδιστικά Tu-95, τα οποία συμμετείχαν σε επιδρομές με πυραύλους κρουζ κατά της Ουκρανίας.

Δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στο Ριαζάν, 185 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν όταν βυτιοφόρο καυσίμων εξερράγη στη βάση.

Η βάση «Engels-2» που χτυπήθηκε τη Δευτέρα βρίσκεται περίπου 730 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας. Είναι μία από τις δύο στρατηγικές βάσεις βομβαρδιστικών που στεγάζουν την αεροπορική πυρηνική ικανότητα της Ρωσίας ενώ η άλλη βρίσκεται στην περιοχή Αμούρ στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Η Ρωσία διαθέτει 60 έως 70 στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα δύο τύπων: Το Tu-95MS Bear και το Tu-160 Blackjack. Και τα δύο είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες και πυραύλους κρουζ οπλισμένους με πυρηνικά όπλα.

Το Ριαζάν και το Σαράτοφ απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία, όπου η εισβολή της Ρωσίας έχει μπει στον δέκατο μήνα της.