ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στα πετρέλαια της Βενεζουέλας

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στα πετρέλαια της Βενεζουέλας
(AP Photo/Gene J. Puskar, File)

Εχθές, Σάββατο (26/11), αν και πέρασε στα «ψιλά», το τμήμα διαχείρισης εξωχώριων πόρων των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε πως εκδίδει προσωρινή άδεια εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην εταιρεία Chevron σε κοιτάσματα τα οποία διαχειριζόταν στην Βενεζουέλα.

Η συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ ερμηνεύεται ως ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων με την χώρα στην οποία έχει επιβάλει τις μεγαλύτερες κυρώσεις μετά το Ιράν.

Με βάση την άδεια η Chevron έχει δικαίωμα πρόσβασης σε ένα συγκεκριμένο «οικόπεδο» από όσα κατείχε πριν ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο αποφασίσει την άμεση εθνικοποίηση του μαύρου χρυσού κίνηση που έφερε εμπάργκο και αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των Αμερικανών πολιτών και εργαζομένων από την χώρα, επί κυβέρνησης Τραμπ. Η σχετική άδεια με τον κωδικό 41 έχει ισχύ 6 μηνών και σημειώνεται πως είναι δυνατή η άμεση ανάκλησή της ανά πάσα στιγμή από τις ΗΠΑ.

Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως με την συγκεκριμένη κίνηση δεν καταγράφεται πλήρης επιστροφή των ΗΠΑ στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας αλλά σίγουρα είναι μία κίνηση που δείχνει πρόοδο στις σχέσεις με την Βενεζουέλα του Μαδούρο.

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και επάνοδος στον «δρόμο της Δημοκρατίας» προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την Ουάσιγκτον.

Στόχος του Λευκού Οίκου είναι η αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας αρχικά ανάμεσα στον Μαδούρο και την αντιπολίτευση και αυτό να γίνει πριν τις Προεδρικές εκλογές σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα το 2024.

Είναι ξεκάθαρο επίσης από όσα δημοσιεύουν αμερικανικά οικονομικά μέσα πως το κοίτασμα στο οποίο επιστρέφει η Chevron στην Βενεζουέλα δεν είναι ικανό να αλλάξει το status των ενεργειακών ισορροπιών στις ΗΠΑ ούτε και τις τιμές εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης παγκοσμίως. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένα ενδεικτικό βήμα βελτίωσης των σχέσεων των ΗΠΑ με την χώρα που διαθέτει το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στην αμερικανική ήπειρο.