ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ινδονησία: Οι διασώστες ανέσυραν νεκρό 7χρονο κορίτσι

Σεισμός στην Ινδονησία: Οι διασώστες ανέσυραν νεκρό 7χρονο κορίτσι
Νεκρό ανασύρθηκε 7χρονο κορίτσι (AP Photo/Rangga Firmansyah)

Μειώνονται οι πιθανότητες για να βρεθούν επιζώντες μετά το φονικό σεισμό που έγινε στην Ινδονησία την περασμένη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν σήμερα Παρασκευή (25/11) ένα νεκρό κοριτσάκι ηλικίας 7 ετών.

Ο σεισμός των 5,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που έγινε στην Ινδονησία προκάλεσε το θάνατο σε τουλάχιστον 272 ανθρώπους.

Το άψυχο σώμα της 7χρονης Ασίκα Νουρ Φαουζιάχ ανασύρθηκε από ένα σπίτι που είχε καταρρεύσει στην πόλη Σιαντζούρ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού που έπληξε την επαρχία Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας.

Ήδη πολλές δεκάδες διασώστες προσπαθούσαν χθες Πέμπτη 24 Νοεμβρίου να απομακρύνουν με φτυάρια, βαριοπούλες ακόμη και με γυμνά χέρια τα συντρίμμια του σπιτιού όπου η οικογένεια πίστευε ότι βρισκόταν το κορίτσι την ώρα του σεισμού. Οι έρευνες ανεστάλησαν στη διάρκεια της νύχτας και επαναλήφθηκαν σήμερα το πρωί της Παρασκευής.

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια Πηγή: (AP Photo/Tatan Syuflana)

Ο εντοπισμός ενός 6χρονου αγοριού το βράδυ της Τετάρτης (23/11) το οποίο κατάφερε να επιζήσει δύο ημέρες κάτω από τα ερείπια είχε αναπτερώσει τις ελπίδες της οικογένειας της 7χρονης. Ωστόσο το κορίτσι βρέθηκε νεκρό κάτω από τρία στρώματα τσιμέντου.

Εν τω μεταξύ δύο ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, η Ροχμάτ Καρτίνι και ο σύζυγός της Σολιχίν υποδέχθηκαν το τέταρτο παιδί τους. Αφού οδήγησαν επί ώρες σε δρόμους γεμάτους ερείπια έφτασαν σε ένα αυτοσχέδιο ιατρικό κέντρο που είχε στηθεί σε μια σκηνή τοποθετημένη σε έναν αγρό.

«Ίσως ο σεισμός έφερε μια ευλογία στη σύζυγό μου, διότι της παρείχαν βοήθεια γιατροί που ήταν πολύ καλοί», σχολίασε ο Σολίχιν.

Ο φονικός σεισμός σκότωσε τουλάχιστον 272 άτομα / Πηγή: (AP Photo/Tatan Syuflana)

Εκτοπισμένοι και αγνοούμενοι

Οι αρχές της Ινδονησίας προσπαθούσαν χθες Πέμπτη (24/11) να προσφέρουν βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τον σεισμό, την ώρα που λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων έχουν προκληθεί κατολισθήσεις δυσχεραίνοντας το έργο των διασωστών.

Ο Σουχαριάντο, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών, δήλωσε χθες ότι πολλοί δεν έχουν λάβει ακόμη βοήθεια αν και σχεδόν 5.000 εθελοντές έχουν αναπτυχθεί για να διανείμουν τρόφιμα, νερό, σκηνές και πάνες. Επιζώντες, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, έχουν βρει καταφύγιο σε σκηνές, ενώ άλλοι κάνουν ουρές για να λάβουν πακέτα βοήθειας από εθελοντές.

Από την πλευρά του ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο επισκέφθηκε για δεύτερη φορά χθες την περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού και ζήτησε οι επιχειρήσεις διανομής βοήθειας και διάσωσης να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς.

Η αναζήτηση των αγνοούμενων γίνεται με όλα τα μέσα ακόμα και με γυμνά χέρια / Πηγή: (AP Photo/Rangga Firmansyah)

Η υπηρεσία μετεωρολογίας και γεωφυσικής της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι οι μετασεισμοί αναμένεται να σταματήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων και πλημμυρών λόγω των βροχοπτώσεων.

Με δεκάδες ακόμη ανθρώπους να αγνοούνται οι διασώστες χρησιμοποιούν εκσκαφείς και άλλα βαριά μηχανήματα για να απομακρύνουν τα ερείπια και τη λάσπη αναζητώντας θύματα. Κάποιες περιοχές έχουν αποκοπεί εντελώς λόγω των κατολισθήσεων και η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με ελικόπτερο.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης επικεντρώνονται στο χωριό Σιζεντίλ, όπου περίπου 30 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν θαφτεί από τις κατολισθήσεις, δήλωσε ο Τζόσουα Μπανζαρναχόρ της εθνικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης.

Ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ιδιαίτερα φονικός διότι σημειώθηκε σε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιομέτρων, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Εξάλλου ο οικοδομικός κανονισμός στην Ινδονησία είναι χαλαρός, με αποτέλεσμα τα κτήρια να μην πληρούν βασικές προϋποθέσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στο «δακτυλίδι της φωτιάς» στον Ειρηνικό, όπου συναντώνται τεκτονικές πλάκες και η οποία είναι συχνά αντιμέτωπη με ισχυρούς σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων.

Το 2004 ένας σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών, στα ανοιχτά του νησιού της Σουμάτρας, στη βόρεια Ινδονησία, προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε 14 χώρες και σκότωσε 226.000 ανθρώπους – πάνω από τους μισούς ήταν Ινδονήσιοι.