Μεξικό: Ο Ομπραδόρ θέλει να παρακάμψει το Κογκρέσο για να κρατήσει τον στρατό στους δρόμους
Ανανεώθηκε:
Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, αναζητά τρόπο να παρακάμψει το Κογκρέσο προκειμένου να παραδώσει τον επίσημο έλεγχο της Εθνικής Φρουράς στον στρατό, μια κίνηση που θα μπορούσε να επεκτείνει τον έλεγχο του στρατού στην αστυνόμευση σε μια χώρα με όλο και αυξανόμενη βία.
Το γεγονός έχει εγείρει ανησυχίες καθώς ο Λόπες Ομπραδόρ κέρδισε την έγκριση για τη δημιουργία της Εθνικής Φρουράς το 2019, υπό τη συνταγματική δέσμευση ότι θα υπόκειται σε πολιτικό έλεγχο και ότι ο στρατός θα απομακρυνθεί από τους δρόμους μέχρι το 2024.
Την περασμένη εβδομάδα, καρτέλ ναρκωτικών οργάνωσαν εκτεταμένους εμπρησμούς και ένοπλες επιθέσεις, τρομοκρατώντας τους πολίτες σε τρεις βορειοδυτικές πόλεις σε μια προκλητική κίνηση έναντι του κράτους. Το Σάββατο, οι αρχές έστειλαν 300 ειδικές δυνάμεις του στρατού και 50 μέλη της Εθνικής Φρουράς στη συνοριακή πόλη Τιχουάνα.
Ωστόσο, ο Λόπες Ομπραδόρ θέλει να διατηρήσει τους στρατιώτες που εμπλέκονται στην αστυνόμευση και να αφαιρέσει τον πολιτικό έλεγχο της Εθνικής Φρουράς, της οποίας οι αξιωματικοί και οι διοικητές είναι κυρίως στρατιώτες, με στρατιωτική εκπαίδευση και μισθούς. Όμως ο πρόεδρος του Μεξικού δεν έχει πλέον την απαραίτητη πλειοψηφία του Κογκρέσου για τη συνταγματική τροποποίηση και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αναζητήσει άλλους τρόπους, ενδεχομένως μέσω εκτελεστικού διατάγματος που θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Δικαιοσύνη.
«Μια συνταγματική μεταρρύθμιση θα ήταν ιδανική, αλλά πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους, διότι η αντιπολίτευση αντί να μας βοηθήσει, μας μπλοκάρει, υπάρχει πρόθεση να μας αποτρέψουν από το να κάνουμε οτιδήποτε», είπε ο López Obrador.
Τα δύο κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν επίσης διαφορετικές θέσεις όταν ήταν στην εξουσία. Υποστήριξαν τον στρατό σε ρόλους δημόσιας ασφάλειας κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων διοικήσεων τους το 2006 και το 2012.
Ως υποψήφιος πρόεδρος, ο Λόπες Ομπραδόρ ζητούσε την απομάκρυνση του στρατού από τους δρόμους της χώρας. Ασκώντας εξουσία, ενόσω ο αριθμός των ανθρωποκτονιών είναι στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στον στρατό όχι μόνο για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Tους έχει αναθέσει την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής, τη λειτουργία αεροδρομίων και τρένων, την αποτροπή μεταναστών και την επίβλεψη των τελωνείων στα λιμάνια.
Ο στρατός του Μεξικού έχει εμπλακεί βαθιά στην αστυνόμευση από την έναρξη του πολέμου των καρτέλ ναρκωτικών το 2006. Αλλά η παρουσία του ήταν πάντα κατανοητή ως προσωρινή, ένα διάλειμμα έως ότου το Μεξικό μπορούσε να δημιουργήσει αξιόπιστες αστυνομικές δυνάμεις.