ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακή κρίση: «Ήξεις αφήξεις» από τη Ρωσία για τον Nord Stream 1

Ενεργειακή κρίση: «Ήξεις αφήξεις» από τη Ρωσία για τον Nord Stream 1
Η «ώρα της αλήθειας» την Πέμπτη για την επαναλειτουργία του Nord Stream 1, εν μέσω διαρκών προειδοποιήσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Εντείνοντας την αβεβαιότητα που περιβάλλει τόσο αυτή καθαυτή την επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, όσο και τη δυναμικότητα ροής του φυσικού αερίου εφόσον επαναληφθούν οι εξαγωγές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εγείρει τώρα «ερωτηματικά» για την κατάσταση στην οποία θα επιστραφεί στη Ρωσία η τουρμπίνα του αγωγού κατόπιν της επισκευής της στον Καναδά.

Οι νεότερες δηλώσεις Πούτιν ακολουθούν την προειδοποίηση που απηύθυνε προς την Ευρώπη ότι η προμήθεια αερίου από τον Nord Stream μπορεί να μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, ακόμη και να σταματήσει, αν δεν παραδοθεί σύντομα στη Ρωσία η επίμαχη τουρμπίνα - γεγονός που καταγγέλθηκε εν νέου από τη γερμανική κυβέρνηση ως πρόσχημα προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι ροές.

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει πως η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα επαναληφθεί αύριο, Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων εργασιών συντήρησης. Αβέβαιο είναι, ωστόσο, με ποια δυναμικότητα.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Χόφμαν, εκτίμησε πως η ροή αερίου θα επαναληφθεί αύριο, Πέμπτη, όπως έχει προγραμματιστεί και όπως προβλέπεται από τις συμβατικές υποχρεώσεις της ρωσικής Gazprom.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει την προειδοποίηση Πούτιν περί περαιτέρω μείωσης των εξαγωγών εάν δεν παραδοθεί άμεσα η τουρμπίνα. Η εκπρόσωπος επανέλαβε πως η τουρμπίνα είναι ένα πρόσχημα για να μειωθούν οι παραδόσεις αερίου, όμως η ανάπτυξη μιας τουρμπίνας αντικατάστασης μολαταύτα είναι σε εξέλιξη.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Πρόκειται για μια τουρμπίνα αντικατάστασης που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες μας για ένα πρόσχημα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακυρώσουμε αυτό το πρόσχημα».

Ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom ανέφερε προ ημερών ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επανάληψη των παραδόσεων μέσω του αγωγού, επικαλούμενος κυρίως την απουσία της τουρμπίνας Siemens, που είναι απαραίτητη, όπως υποστηρίζει, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει ένα σταθμός συμπίεσης.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί πως ο αγωγός μπορεί να επαναλειτουργήσει το πρωί της Πέμπτης, όμως αν η Ρωσία δεν παραλάβει την τουρμπίνα που λείπει, θα λειτουργεί στο 20% της δυναμικότητάς, του από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σήμερα, ο Πούτιν επανήλθε λέγοντας πως δεν είναι σαφές σε ποια κατάσταση θα επιστραφεί στη Ρωσία η τουρμπίνα κατόπιν της επισκευής της στον Καναδά. Ο ίδιος ανέφερε, δε, ότι υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός να τεθεί εκτός λειτουργίας και ο αγωγός Nord Stream 1 να σταματήσει να λειτουργεί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Κατά πληροφορίες -και παρά τις κυρώσεις- ο Καναδάς έχει στείλει την επίμαχη τουρπίνα στη Γερμανία και τώρα φέρεται να είναι «καθ' οδόν» προς τη Ρωσία για να επαναγκατασταθεί. «Τώρα λένε ότι θα επιστρέψουν αυτά τα μηχανήματα, τουλάχιστον ένα από αυτά. Αλλά σε ποια κατάσταση θα τα επιστρέψουν; Ποιες θα είναι οι τεχνικές παράμετροι μετά την επισκευή;» είπε ο Πούτιν σε τηλεοπτική ομιλία του την Τετάρτη.

«Ίσως [...] το βγάλουν εκτός λειτουργίας κάποια στιγμή, και αυτό είναι, ο Nord Stream 1 θα σταματήσει, επειδή ήρθαν από εκεί, από τον Καναδά» ανέφερε, κατά τα όσα μεταδίδει το Reuters, χωρίς να αποσαφηνίσει τι ακριβώς εννοεί.

Πηγές στη Ρωσία, εν γνώσει της κατάστασης, έχουν δηλώσει μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters ότι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα ξαναρχίσουν εγκαίρως την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης, αλλά με μειωμένη τη δυναμικότητά του αγωγού, που είναι περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) ημερησίως.

Η Gazprom είχε ήδη μειώσει τον περασμένο μήνα, και πριν τις εργασίες συντήρησης, κατά 40% τις παραδόσεις φυσικού αερίου, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή της τουρμπίνας της Siemens Energy.

Εν μέσω της αβεβαιότητας, η Κομισιόν συστήνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να μειώσουν την εθνική κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την ίδια περίοδο κατά τα πέντε προηγούμενα έτη, προκειμένου να αποφευχθεί ο ενεργειακός «ρωσικός χειμώνας» σε περίπτωση πλήρους κλεισίματος της ενεργειακής στρόφιγγιας από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό του Συμβουλίου, ο στόχος είναι εθελοντικός, αλλά θα γίνει νομικά δεσμευτικός εάν η Μόσχα τερματίσει εντελώς τις προμήθειές στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Τα κράτη-μέλη θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσουν την εθνική τους κατανάλωση φυσικού αερίου, βασιζόμενα στα μέτρα και τα κριτήρια που ορίζονται στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Διαβάστε αναλυτικά

Κομισιόν: «Ψαλίδι» τουλάχιστον 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη από 1η Αυγούστου

«H Ρωσία μας εκβιάζει και χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια με στόχο «έναν ασφαλή χειμώνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ