ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Οικονομική διάσωση της ενεργειακής εταιρείας Uniper - Συνάντηση με Σολτς την Παρασκευή

Γερμανία: Οικονομική διάσωση της ενεργειακής εταιρείας Uniper - Συνάντηση με Σολτς την Παρασκευή
Πακέτο διάσωσης για την Uniper πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι την 25η Ιουλίου ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Η οικονομική διάσωση της ενεργειακής εταιρείας Uniper θα συζητηθεί κατά την προγραμματισμένη συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς την ερχόμενη Παρασκευή, 22 Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση αφορά τις λεπτομέρειες για την οικονομική διάσωση της ενεργειακής εταιρείας Uniper, όπως αναφέρει σήμερα σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Handelsblatt» επικαλούμενη πηγές, που έχουν λάβει γνώση για τις διαπραγματεύσεις.

Ένα πακέτο διάσωσης για την Uniper πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι την 25η Ιουλίου, όπου η γερμανική εταιρεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιο σοβαρά προβλήματα για τη χρηματοδότησή της, ως συνέπεια της μειωμένης παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως δήλωσαν χθες στο Reuters, δύο πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Εν τω μεταξύ, μία μέρα νωρίτερα (19/7) η Uniper απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό της Gazprom περί λόγων «ανωτέρας βίας», οι οποίοι δεν της επέτρεψαν το τελευταίο διάστημα να παραδίδει τη συμφωνημένη ποσότητα φυσικού αερίου στον πελάτη της.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Uniper στο Γερμανικό Πρακτορείο dpa, η εταιρεία έλαβε επιστολή από την Gazprom Export, θυγατρική του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, στην οποία κάνει λόγο για «ανωτέρα βία», στην οποία αποδίδονται τόσο οι τρέχουσες όσο και οι προηγούμενες, από τις 14 Ιουνίου, ελλείψεις στις παραδόσεις αερίου.

«Θεωρούμε αδικαιολόγητους τους ισχυρισμούς και τους έχουμε και επισήμως απορρίψει», δήλωσε εκπρόσωπος της Uniper, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο γερμανορωσικός αγωγός Nord Stream 1 έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τις 11 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα τακτικής συντήρησής του, αλλά και πριν από αυτό η ρωσική κρατική εταιρεία είχε μειώσει τις παραδόσεις της στο 40% των συμφωνηθέντων.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει τις τελευταίες εβδομάδες εκφράσει κατ' επανάληψη τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο η ρωσική πλευρά, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, να μην επαναλάβει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.