Ζήτημα «συμπεριφοράς» της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θέτει η Γαλλία λόγω του βέτο για Σουηδία-Φινλανδία
Αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της» ως κράτος-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, σε συνέντευξή της στην Journal du Dimanche, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία «έκαναν μια ιστορική επιλογή» και ότι «το να έχουμε και τις δύο στο ΝΑΤΟ θα ειναι ένα συν για την ασφάλεια στην Ευρώπη», υπογράμμισε πως «έχουν κάνει προσπάθειες στη συζήτησή τους με την Τουρκία» και ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει τις επιλογές της μπροστά στις ευθύνες της».
«Θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη;», σημειώνει.
Διαβάστε επίσης
ΝΑΤΟ: 73 χρόνια Ιστορίας της Συμμαχίας - Από τον Ψυχρό Πόλεμο στον πόλεμο της Ουκρανίας
Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε να παραμένει αμετακίνητος, λέγοντας ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της Άγκυρας.
Ο Ερντογάν είπε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έπρεπε να κάνουν ειλικρινή και ουσιαστικά βήματα αναφορικά με το καταφύγιο που προσφέρουν σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Ο Tούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του και να μην επανέλθουν εκ νέου μετά την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο Ερντογάν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, στην οποία είπε ότι δεν υπήρξε αλλαγή στάσης από τη Στοκχόλμη αναφορικά με PKK και YPG και ότι η χώρα της δεν έχει κάνει ακόμη ουσιαστικά βήματα με στόχο να αμβλύνει τις ανησυχίες της Τουρκίας.
«Περίοδος ξεκαθαρίσματος» στη γαλλική πολιτική σκηνή για ΕΕ και ΝΑΤΟ
Ερωτηθείσα εξάλλου η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, αν η αντίθεση, στη γαλλική πολιτική σκηνή, των παρατάξεων του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και της Μαριν Λεπέν στο ΝΑΤΟ περιπλέκει το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, είπε ότι «η περίοδος που ανοίγει είναι και περίοδος ξεκαθαρίσματος».
Επισήμανε ότι «αν γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που ελπίζουμε, τότε θα απαιτηθεί κοινοβουλευτική επικύρωση», προσθέτοντας ότι «θα είναι σκόπιμο για όλους να κάνουν μια επιλογή για την Ιστορία, για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού μας χώρου και συνεπώς για την προστασία των Γάλλων».
Περίοδο ξεκαθαρίσματος θέσεων για τα γαλλικά κόμματα βλέπει η υπουργός Εξωτερικών και αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας, λέγοντας πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να απαντήσουν «εάν θέλουν μια ισχυρότερη Ευρώπη που μας επιτρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας, όπως επιτύχαμε κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, ή αν την απορρίπτουν».
Αυτό ισχύει, για πολλά ζητήματα είπε όπως, για παράδειγμα, το αν επιθυμούν την αύξηση του αριθμού των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των ευρωπαϊκών εταιρειών ή αν είναι υπέρ της θεσμοθέτησης ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Ερωτηθείσα τέλος αν θα επιθυμούσε η υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, που υπάγεται στο υπουργείο της, να το εγκαταλείψει για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι των καταγγελιών που υπάρχουν για «βιασμούς» αναφερόμενους σε εξαιρετικά επώδυνες γυναικολογικές εξετάσεις στις οποίες υπέβαλε κατά το παρελθόν ασθενείς της, η Κολονά είπε ότι η ελληνογαλλίδα υφυπουργός χειρίζεται αποτελεσματικά τους φακέλους της και ότι επί της ουσίας της υπόθεσης δεν μπορεί να γίνει κανένα σχόλιο αφού είναι στα χέρια της δικαιοσύνης.
Είπε επίσης ότι το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους, αλλά και ότι όπως είπε η πρωθυπουργός Μπορν είναι σημαντικό να ακουστούν τα πάντα ελεύθερα.