ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βέμπερ: Αμφισβητείται η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αν εμποδίσει Φινλανδία - Σουηδία

Βέμπερ: Αμφισβητείται η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αν εμποδίσει Φινλανδία - Σουηδία
AP Photo/Olivier Matthys

Σκληρή στάση έναντι του επαπειλούμενου βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και των προκλήσεων της Άγκυρας σε Αθήνα και Λευκωσία, κρατά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η Άγκυρα έχει εγείρει αντιρρήσεις στην κοινή κατάθεση των αιτήσεων Σουηδίας και Φινλανδίας για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ. Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις δύο χώρες ότι στηρίζουν τους Κούρδους «τρομοκράτες», κάτι που συνδέουν άρρηκτα με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, ενώ εξέφρασαν και τις ανησυχίες τους για τους περιορισμούς στην εξαγορά όπλων.

«Το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία για την ασφάλεια και η Τουρκία δεν θα συμφωνήσει να την διακινδυνεύσει» έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δηλώνει ανοιχτά, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως αν η συμμετοχή των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εμποδιστεί, τότε τίθεται το ερώτημα ποιος ανήκει πραγματικά στο ΝΑΤΟ και αν η Τουρκία εξακολουθεί να μοιράζεται τις αξίες του ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά η δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Κώστα Δαβάνη:

Κ. Δαβάνης: Ποιο σαφές μήνυμα πρέπει να στείλει η ΕΕ στην Τουρκία για να σταματήσει τις συνεχώς κλιμακούμενες εδαφικές διεκδικήσεις και προκλήσεις κατά της Ελλάδας;

M. Βέμπερ: Η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες τα τελευταία χρόνια και τώρα οι νέες προκλήσεις έδειξαν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Εάν η τρέχουσα κατάσταση είναι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, και η Τουρκία το εμποδίζει εξ ολοκλήρου, τίθεται το ερώτημα ποιος ανήκει πραγματικά στο ΝΑΤΟ και αν η Τουρκία εξακολουθεί να μοιράζεται τις αξίες του ΝΑΤΟ.

Από αυτή την άποψη, εγείρονται θεμελιώδη ερωτήματα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα είναι συμφέροντα της Ευρώπης. Είμαστε μια κοινότητα, εκπροσωπούμε τους στόχους που έχουμε μαζί και γι’ αυτό είναι καιρός να μιλήσουμε σοβαρά με τον Ερντογάν, εάν θέλει να συνεχίσει σε αυτή τη συνεργασία ή εάν αναζητά περαιτέρω κλιμάκωση.