ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιήσεις προς τη Δύση για έναν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία από ΝΑΤΟ και Βρετανία

Προειδοποιήσεις προς τη Δύση για έναν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία από ΝΑΤΟ και Βρετανία
AP Photo

Η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για έναν μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία σημειώνει σταδιακά κέρδη σε μια λυσσαλέα μάχη για τον έλεγχο της ανατολικής χώρας, εκτίμησαν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στόλτενμπεργκ και ο Τζόνσον επανέλαβαν επίσης ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για να αποτρέψουν τη μελλοντική επιθετικότητα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεν πρέπει να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, ακόμα κι αν το κόστος είναι υψηλό, όχι μόνο λόγω της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά και λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Μπόρις Τζόνσον, γράφοντας στους Sunday Times, μετά τη δεύτερη επίσκεψή του στο Κίεβο την Παρασκευή, είπε, ότι οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να «προετοιμαστούν για έναν μακρύ πόλεμο, καθώς ο Πούτιν καταφεύγει σε μια εκστρατεία φθοράς, προσπαθώντας να συντρίψει την Ουκρανία με άγρια ωμότητα».

Ο Τζόνσον είπε ότι η κατάληψη όλου του Ντονμπάς ήταν ο στόχος του Πούτιν τα τελευταία οκτώ χρόνια «όταν πυροδότησε μια αυτονομιστική εξέγερση και ξεκίνησε την πρώτη του εισβολή». «O Πούτιν μπορεί να μην το συνειδητοποιήσει, αλλά το μεγάλο αυτοκρατορικό του σχέδιο για την ολική ανακατάκτηση της Ουκρανίας έχει εκτροχιαστεί» εκτίμησε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Στην απομόνωσή του, μπορεί ακόμα να πιστεύει ότι η ολοκληρωτική κατάκτηση είναι δυνατή» συμπλήρωσε.

Και οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη αποτροπής της μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας.

«Εάν το μάθημα που θα πάρει ο Πούτιν από αυτόν τον πόλεμο είναι ότι μπορεί απλώς να συνεχίσει, όπως έκανε μετά τον πόλεμο της Γεωργίας το 2008 και την κατοχή της Κριμαίας το 2014, τότε θα πληρώσουμε πολύ υψηλότερο τίμημα» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Τζόνσον, από την πλευρά του, έθεσε το ερώτημα για το τι θα συνέβαινε εάν Ρώσος πρόεδρος ήταν ελεύθερος να διατηρήσει όλες τις περιοχές της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

«Στρατηγικό πλεονέκτημα»

Την Κυριακή, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεχίζονται σφοδρές μάχες στην πόλη Σεβεροντονέστσκ -το επικεντρο των ρωσικών επιχειρήσεων των τελευταίων εβδομάδων για την κατάληψη του Ντονμπάς- και τις γύρω περιοχές, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση των Ουκρανών και να καταλάβουν τμήματα του ανατολικού Λουχάνσκ.

Ο Σερχίι Χαϊντάι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ, δήλωσε ότι «οι μάχες για το Σεβεροντονέστσκ συνεχίζονται» και ότι το χημικό εργοστάσιο Αζότ, όπου παραμένουν περίπου 500 άμαχοι, βομβαρδίστηκε ξανά.]

Οι ρωσικές επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να σπάσουν την ουκρανική άμυνα στα νότια του Λουχάνσκ και του Σεβεροντονέστσκ, αποκόπτοντας τις ουκρανικές μονάδες που εξακολουθούν να υπερασπίζονται τις δύο στρατηγικά σημαντικές πόλεις.

Ο Στόλτενμπεργκ ήταν προσεκτικά αισιόδοξος για το ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του πολέμου. «Αν και η μάχη στο Ντονμπάς διεξάγεται όλο και πιο βάναυσα από τη Ρωσία, οι Ουκρανοί στρατιώτες πολεμούν γενναία. Με πιο σύγχρονα όπλα, αυξάνεται η πιθανότητα ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να διώξει ξανά τα στρατεύματα του Πούτιν από το Ντονμπάς», είπε χαρακτηριστικά.

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, θα υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική που θα δηλώνει ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον εταίρος, «αλλά απειλή για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητά μας». Αναφερόμενος στις απειλές της Μόσχας για χρήση πυρηνικών όπλων, είπε:

«Ο Πούτιν πρέπει να γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

Υπενθυμίζετα ότι η Ουκρανία έχει ζητήσει περισσότερες παραδόσεις όπλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρομαχικών από τη Δύση ώστε να μπορέσει να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς, αλλά μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στο Κίεβο λιγότερα από όσα έχει ζητήσει.

Την ίδια ώρα, Ουκρανοί αξιωματούχοι μιλούν για ελλείψεις χρηματοδότησης προκειμένου να επισκευαστούν υποδομές και κτήρια που υπέστησαν ζημιές σε περιοχές όπως η Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, καθώς οι κυβερνητικές δαπάνες αφορούν κατά κύριο λόγο τις προσπάθειες απόκρουσης των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίρ Ζελένκσι, βρέθηκε το Σάββατο στη νοτιοδυτική γραμμή του μετώπου, στο Μικολάιβ, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Μετά την επίσκεψή του, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει στη Ρωσία κανένα από τα κατεχόμενα εδάφη στα νότια της χώρας στη Ρωσία.

«Δεν θα παραχωρήσουμε το Νότο σε κανέναν» δήλωσε ο πρόεδρος. «Η Ρωσία δεν έχει τόσους πυραύλους όση είναι η επιθυμία του λαού μας να ζήσει».

Με πληροφορίες από CNNi, Guardian