Πούτιν: Η εποχή του μονοπολικού κόσμου τελείωσε, η ΕΕ έχασε την πολιτική της κυριαρχία
«Όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. όπως συνηθίζει το Κρεμλίνο να αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία) θα εκπληρωθούν» διαμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια επιθετική ομιλία του προς τη Δύση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Όπως υποστήριξε, η απόφαση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «ήταν δύσκολη αλλά αναγκαστική» και πως «οι στρατιώτες του Κρεμλίνου υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Ρωσίας για ασφαλή ανάπτυξη», ενώ σκοπός για τον Ρώσο πρόεδρο είναι η «υπεράσπιση του λαού της περιοχής του Ντονμπάς».
«Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για να αποστρατικοποιήσει τη χώρα και να την απαλλάξει από τους εθνικιστές που απειλούν τους Ρωσόφωνους εκεί», πρόσθεσε.
«Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» είπε και κήρυξε «το τέλος της εποχής του μονοπολικού κόσμου» μετά από ένα μακρύ κατηγορώ προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους, ενώ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε την «πολιτική της κυριαρχία».
«Συμπεριφέρονται σαν να μην παρατηρούν ότι υπάρχουν άλλα ισχυρά κέντρα στον κόσμο. Όταν κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ διακήρυξαν τους εαυτούς τους αντιπροσώπους του Θεού στη Γη, άνθρωποι που δεν έχουν ευθύνες – μόνο συμφέροντα», είπε και πρόσθεσε:
«Έχουν κηρύξει αυτά τα συμφέροντα ιερά. Τώρα είναι μονόδρομος, που κάνει τον κόσμο ασταθή».
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι, ενώ οι ΗΠΑ ήταν σημαντικός προμηθευτής τροφίμων, τώρα έχουν γίνει καθαρός εισαγωγέας - τυπώνοντας χρήματα και αγοράζοντας τρόφιμα σε όλο τον κόσμο.
«Μια αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική συνέβαλε στην άνοδο των τιμών στην Ευρώπη, η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, οι τιμές των καυσίμων είχαν αρχίσει να αυξάνονται πολύ πριν από την ειδική επιχείρηση», υποστήριξε ο Πούτιν.
«Ελπίζω ότι οι ροές φυσικού αερίου θα αυξηθούν μέσω νέων οδών σύντομα», σημείωσε.
Ακόμη, κατηγόρησε τη Δύση ότι τροφοδοτεί την Ουκρανία με όπλα και ενισχύει τη ρωσοφοβία στη χώρα.
Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αυξανόμενης αμυντικής συνεργασίας εντός του μπλοκ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το θέμα «απαιτεί την οξυμένη προσοχή μας, επειδή όλοι γνωρίζουμε την εντατικοποίηση των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνιστώσας της ΕΕ».
«Υπάρχουν διάφοροι μετασχηματισμοί τους οποίους παρακολουθούμε με τον πλέον προσεκτικό τρόπο», δήλωσε σε τηλεφωνική ενημέρωση στους δημοσιογράφους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στην ΕΕ να ορίσει την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ μια τρίτη πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία, καλείται να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις προτού της χορηγηθεί το ίδιο καθεστώς.