Η Βρετανία προτρέπει την ΕΕ να αλλάξει τους εμπορικούς κανόνες για τη Βόρεια Ιρλανδία
Ανανεώθηκε:
Μία νέα λύση ως προς τους κανόνες που διέπουν το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Βόρειας Ιρλανδίας, ζητάει η Βρετανία στη μετά Brexit εποχή.
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα Δευτέρα, 13 Ιουνίου, στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα πρέπει να είναι πρόθυμο να αλλάξει τους μετά το Brexit κανόνες που διέπουν το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, επαναλαμβάνοντας ότι το Λονδίνο επιθυμεί μια «διαπραγματευθείσα λύση».
«Μίλησα στον αντιπρόεδρο (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Μάρος Σέφτσοβιτς για να συζητήσουμε τη νομοθεσία που ανακοινώνουμε σήμερα για τη διευθέτηση των προβλημάτων με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας», ανέφερε η Τρας σε ανάρτηση στο Twitter.
«Προτιμούμε μια διαπραγματευθείσα λύση αλλά η ΕΕ πρέπει να είναι πρόθυμη να αλλάξει το Πρωτόκολλο».
Την ίδια ώρα, η πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς στην αλλαγή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο και ρυθμίζει ζητήματα εμπορίου μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ μετά το Brexit, προκαλεί ένταση σε πολλά επίπεδα.
Εκτός από την ΕΕ που έχει ξεκαθαρίσει ότι μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, η πρόθεση του Λονδίνου να τροποποιήσει παραμέτρους του Πρωτοκόλλου βρίσκει αντίθετο και το Σιν Φέιν, ενώ από πολλές πλευρές -εντός Βρετανίας, αλλά ακόμη και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού- γίνεται λόγος ότι πρόκειται για καταπάτηση διεθνούς δικαίου και πως η χώρα χάνει την αξιοπιστία της έναντι εταίρων και συμμάχων.
Η πρόεδρος του κόμματος Σιν Φέιν, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στην Βόρεια Ιρλανδία, σε μια ιστορική νίκη για το κόμμα που τάσσεται υπέρ της ένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ δήλωσε ότι υπάρχουν μηχανισμοί για τη βελτίωση της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου με τη συνεργασία του Δουβλίνου και των Βρυξελλών.
«Υπάρχει εδώ η θέληση για τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να εμπλακεί» δήλωσε η ίδια στο Sky News.
«Αυτό δεν είναι εποικοδομητικό, έχει επιδιώξει έναν καταστροφικό δρόμο, ενώ τώρα προτείνει την εισαγωγή νομοθεσίας, η οποία, χωρίς αμφιβολία θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο» τόνισε η ίδια.
Η κυβέρνηση αρνείται ότι η πρωτοβουλία της παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά αποφεύγει να εξηγήσει πού στηρίζει αυτήν την εκτίμηση, δεδομένου ότι προχωρά σε μονομερή αλλαγή μιας από τις πιο δύσκολες συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τις Βρυξέλλες στη διάρκεια της διαδικασίας οριστικοποίησης του Brexit.
Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου έχει ζημιώσει το εμπόριο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι απειλεί την πολιτική σταθερότητα στην Βόρεια Ιρλανδία.