Brexit: Η Βρετανία προχωρά σε μονομερή αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας
Ανανεώθηκε:
Η Βρετανία θα καταθέσει στο κοινοβούλιο την Δευτέρα νομοσχέδιο για την μονομερή αναθεώρηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία που διέπουν τις εμπορικές συναλλαγές κατά την μετά το Brexit εποχή, εγείροντας τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου και νέας σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.
Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θα παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.
Η Βρετανία απειλεί εδώ και μήνες ότι θα σκίσει το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, μία εμπορική συμφωνία που συνομολογήθηκε ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εγκαθιδρύει ειδικό καθεστώς στις εμπορικές συναλλαγές με την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.
Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου έχει ζημιώσει το εμπόριο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι απειλεί την πολιτική σταθερότητα στην Βόρεια Ιρλανδία.
Η νέα νομοθεσία έχει σχεδιασθεί για να απλοποιήσει τους κανόνες, αλλά αποτελεί αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον ως εμπρηστική κίνηση που παραβιάζει μία διεθνή συνθήκη.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε τον Μάιο ότι οι Βρυξέλλες θα απαντήσουν με όλα τα μέτρα που έχουν στην διάθεσή τους. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου, αν το Λονδίνο προχωρήσει με την αποξήλωση του Πρωτοκόλλου.
Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας έδωσε στην Βρετανία την δυνατότητα να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταθέτοντας το σύνορο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα και την εφαρμογή των εμπορικών/τελωνειακών ελέγχων, από το φυσικό τους σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία στην θάλασσα που χωρίζει την βρετανική επαρχία με την Βρετανία.
Στόχος της διευθέτησης ήταν να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων επί του νησιού της Ιρλανδίας ώστε να μην απειληθούν οι συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έθεσαν τέλος στην τριακονταετία των Troubles.
Συμφωνώντας στην διευθέτηση αυτή, το Λονδίνο έδωσε την έγκρισή του στην εισαγωγή τελωνειακών συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Βουλής των Λόρδων, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Δευτέρα θα ορίζει πώς οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Πρωτόκολλο θα ορίζονται στο πλαίσιο του βρετανικού δικαίου. Δεν θα υπάρξει συζήτηση επί του νομοσχεδίου στο στάδιο αυτό.
Η εφημερίδα Times έγραψε αυτήν την εβδομάδα ότι το νομοσχέδιο έχει γραφτεί και ξαναγραφτεί πολλές φορές, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον, αποδυναμωμένος από την πολιτικά οριακή νίκη του στην διαδικασία της πρότασης μομφής, βρέθηκε υπό την πίεση των υπέρ του Brexit συντηρητικών βουλευτών για να σκληρύνει τους όρους.
Όμως, ο Τζόνσον θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των πτερύγων των Τόρις για να περάσει το νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο. Τέσσερις στους δέκα βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσής του και ορισμένοι έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για το νομοσχέδιο.