ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία διεθνώς για τη θανατική καταδίκη Βρετανών στο Ντονέτσκ - «Προκαλεί» το Λονδίνο η Μόσχα

Ανησυχία διεθνώς για τη θανατική καταδίκη Βρετανών στο Ντονέτσκ - «Προκαλεί» το Λονδίνο η Μόσχα
Για βρετανική «υστερία» κάνει λόγο η Μόσχα, παραπέμποντας το Λονδίνο στις «αρχές» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν πέραν της Ρωσίας AP Photo/Oleksandr Ratushniak (Φωτογραφία αρχείου)

Η μη δίκαιη δίκη αιχμαλώτων πολέμου συνιστά «έγκλημα πολέμου», ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά την καταδίκη σε θάνατο από δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» δύο Βρετανών και ενός Μαροκινού που συνελήφθησαν ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία. «Σοκαρισμένος» δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ενώ η Μόσχα κάνει λόγο για βρετανική «υστερία», παραπέμποντας το Λονδίνο στις «αρχές» του Ντονέτσκ...

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος από πλευράς του τονίζει ότι η Μόσχα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τους καταδικασθέντες σε θάνατο ως «ομήρους» για να ασκήσει πίεση στη Δύση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Από το 2015 έχουμε παρατηρήσει ότι το λεγόμενο δικαστικό σύστημα αυτών των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών δεν ικανοποιεί τις βασικές εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης, όπως είναι οι δημόσιες ακροαματικές διαδικασίες, η ανεξαρτησία, η αμεροληψία των δικαστηρίων και το δικαίωμα να μην εξαναγκάζεται κάποιος να καταθέσει» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι.

«Οι δίκες αυτού του είδους κατά αιχμαλώτων πολέμου συνιστούν έγκλημα πολέμου», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη, κατά την οποία υπογράμμισε ότι στην περίπτωση καταδίκης σε θάνατο «οι εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης είναι ακόμη πιο σημαντικές».

Το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε την Πέμπτη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» καταδίκασε σε θάνατο τους Βρετανούς Έιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν, «που κατηγορούνταν ότι μετείχαν στις μάχες ως μισθοφόροι».

Οι τρεις άνδρες είχαν συλληφθεί στην περιφέρεια της Μαριούπολης, σύμφωνα με τους Ρώσους.

Εντούτοις, σύμφωνα με το Κίεβο, και οι τρεις ανήκαν στις τάξεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αν συμβαίνει αυτό, δεν θα έπρεπε να θεωρηθούν μισθοφόροι» σημείωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη.

Η Ρωσία, η οποία καταγγέλλει συχνά την παρουσία μισθοφόρων, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι σκότωσε «εκατοντάδες» ξένους μαχητές από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, και ότι σταμάτησε την συρροή νέων.

Ο ακριβής αριθμός αυτών των ξένων δεν είναι γνωστός. Στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι 16.000 ξένοι είχαν δηλώσει εθελοντές. Ο αριθμός αυτός δεν είχε καταστεί δυνατό να επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Στην Νέα Υόρκη, ο Στέφαν Ντούγαρικ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε την Παρασκευή ότι ο ΟΗΕ τάσσεται «κατά της θανατικής ποινής».

«Πάντοντε ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε κατά. Και ζητούμε όλοι οι μαχητές που συνελήφθησαν να χαίρουν διεθνούς προστασίας και μεταχείρισης σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης» απάντησε σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για την καταδίκη σε θάνατο των δύο Βρετανών και του Μαροκινού.

Το Λονδίνο συνομιλεί με το Κίεβο, όχι με τη Μόσχα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είναι «σοκαρισμένος» από τις καταδίκες σε θάνατο δύο Βρετανών από φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα, Παρασκευή, η Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντας ότι το Λονδίνο συνεργάζεται με το Κίεβο για να απελευθερωθούν.

«Ο πρωθυπουργός είναι σοκαρισμένος από την καταδίκη αυτών των ανδρών», είπε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το Λονδίνο «υποστηρίζει την Ουκρανία στις προσπάθειές της να τους απελευθερώσει».

Όπως τόνισε το Λονδίνο δίνει προτεραιότητα σε συνομιλίες με την Ουκρανία και όχι με τη Ρωσία για την κατάσταση των δύο κρατούμενων Βρετανών που καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) στην ανατολική Ουκρανία.

«Τους παρέχεται προστασία βάσει της Σύμβασης της Γενεύης ως μέλη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, γι' αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους για να προσπαθήσουμε να τους απελευθερώσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», υπογράμμισε.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, καταδίκασε την ποινή που επιβλήθηκε στους δύο Βρετανούς, κάνοντας λόγο για μια κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης και έθεσε το θέμα στον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρι Κουλέμπα σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα.

Σε ερώτηση αν το Λονδίνο θα συνομιλούσε με την Μόσχα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι «δεν έχουμε τακτική επικοινωνία με τους Ρώσους».

Την ίδια στιγή, ο βουλευτής και πρώην υπουργός των Συντηρητικών Ρόμπερτ Τζένρικ, ο οποίος εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια του Άσλιν, κάλεσε το Φόρεϊν Όφις να καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν μπορείτε να μεταχειρίζεστε τους Βρετανούς πολίτες με αυτόν τον απολύτως εξωφρενικό τρόπο», είπε μιλώντας στο BBC, λέγοντας ότι η Ουκρανία τον διαβεβαίωσε ότι οι Άσλιν και Πίνερ θα απελευθερωθούν κατά προτεραιότητα κατά την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει κανέναν έλεγχο στα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχουν οι αυτονομιστές.

Ρωσία: Η Βρετανία γίνεται «συχνά υστερική»

Από πλευράς της η Ρωσία δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να προσφύγει για την υπόθεση στις αρχές της αποσχισθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ»- που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έγραψε σε ανάρτηση της στο Telegram ότι η αντίδραση της Βρετανίας σ αυτές τις περιπτώσεις είναι «συχνά υστερική».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει δηλώσει ότι οι δύο Βρετανοί και ο Μαροκινός διέπραξαν εγκλήματα στο έδαφος του αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.