Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Πώς επηρεάζει τη Μόσχα και την Ευρώπη
Ανανεώθηκε:
Έπειτα από σχεδόν έναν μήνα επίπονων διαβουλεύσεων υπό το φως των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε μερική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, με στόχο να στερήσει κεφάλαια χρηματοδότησης της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου. Πώς «μεταφράζεται» το πετρελαϊκό εμπάργκο για την ίδια τη Ρωσία και ποιες οι συνέπειες για την ίδια την Ευρώπη;
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σχετικά άμεσα διακόπτεται περίπου το 70% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ποσοστό που θα ανέλθει στο 90% μέχρι το τέλος του έτους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει τις εισαγωγές πετρελαίου διά θαλάσσης, οι οποίες και αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των ρωσικών παραδόσεων στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω του κρίσιμου αγωγού Ντρουζμπά εξαιρείται από την απαγόρευση, σε μία σημαντική παραχώρηση προς την Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο.
Η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι ο μεγαλύτερος όγκος της ροής ρωσικού πετρελαίου θα σταματήσει μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένου ότι και η Γερμανία και η Πολωνία, που τροφοδούνται από το βόρειο τμήμα του αγωγού Ντρουζμπά, δεσμεύθηκαν εξίσου να διακόψουν την προμήθεια, επισημαίνει ο Guardian.
Οι χώρες του νότιου κλάδου του αγωγού της σοβιετικής εποχής -η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία- είναι εκείνες που βγαίνουν «κερδισμένες» από την προσωρινή εξαίρεση.
Πότε μπορεί να προχωρήσει η ΕΕ σε ένα πλήρες εμπάργκο πετρελαίου;
Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία «οδηγεί» την πολιτική κυρώσεων, έχει δεσμευθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει «το συντομότερο δυνατό» πώς και πότε θα κλείσει το «παράθυρο» της εξαίρεσης.
Η Ουγγαρία ζητά χρηματοδότηση από την ΕΕ για να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια πετρελαίου της που αυτή τη στιγμή δέχονται μόνο ρωσικό αργό. Η Κροατία χρειάζεται επίσης χρόνο για να ενισχύσει τις προμήθειές της μέσω του αγωγού Adria.
Κατά τη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία λήξης της εξαίρεσης για την Κεντρική Ευρώπη.
Πώς θα επηρεάσει το εμπάργκο την πολεμική μηχανή της Ρωσίας;
Η ΕΕ καταβάλλει στη Ρωσία περίπου ένα δισ. ευρώ ημερησίως για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μια ανεκτίμητη πηγή σκληρού νομίσματος για το Κρεμλίνο για τη χρηματοδότηση του πολέμου κατά της Ουκρανίας.
Μία απότομη περικοπή σε αυτές τις χρηματοοικονομικές ροές εντείνει τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας μακροπρόθεσμα.
Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει, ωστόσο, ότι η κίνηση θα μπορούσε να έχει το στρεβλό αποτέλεσμα να βοηθήσει τη Μόσχα βραχυπρόθεσμα, καθώς η Ρωσία επωφελείται από τις υψηλές τιμές.
Οι μακροχρόνιες συζητήσεις στους κόλπους της ΕΕ έδωσαν επίσης στη Ρωσία χρόνο να βρει εναλλακτικούς αγοραστές.
Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για καταναλωτές και επιχειρήσεις στην Ευρώπη;
Οι οδηγοί και οι επιχειρήσεις θα «δουν» υψηλότερες τιμές βενζίνης, καθώς το εμπάργκο τροφοδοτεί τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, και οι κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο να διαχειριστούν το ήδη αυξανόμενο κόστος ζωής.
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το πετρελαϊκό εμπάργκο, η τιμή του μπρεντ έφθασε τα 124,10 δολάρια, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, αν και υποχώρησε ελαφρώς σε μεταγενέστερες συναλλαγές.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη αυξηθεί περισσότερο από 55% φέτος και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.
Έπεται συνέχεια με το φυσικό αέριο;
Πριν καν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήξει σε συμφωνία για το εμπάργκο πετρελαίου, ορισμένες χώρες είχαν ήδη «ανοίξει» τη συζήτηση για περαιτέρω κυρώσεις που θα στοχεύσουν το φυσικό αέριο. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία προμήθευε το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευθεί να κινηθούν προς σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με τους πλέον στενούς συμμάχους της Ουκρανίας, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, να επιμένουν πως πρέπει να οριστεί άμεσα μία «ημερομηνία λήξης» για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Αυτό το βήμα, εντούτοις, δεν είναι καθόλου σίγουρο, και καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο μετά τις επίπονες συνομιλίες που οδήγησαν στο μερικό πετρελαϊακό εμπάργκο. Η Γερμανία και η Αυστρία κατέστησαν ήδη σαφές κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως δεν συναινούν στο να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα, στο πλαίσιο ενός επόμενου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.