ΚΟΣΜΟΣ

Στα 300.000 μίλια από τη Γη πέρασε ο αστεροειδής αλλά με...σβησμένα τα φώτα του

Στα 300.000 μίλια από τη Γη πέρασε ο αστεροειδής αλλά με...σβησμένα τα φώτα του
NASA

Υπήρξε μία στιγμή που ήταν λες λες και το σύμπαν προσπαθούσε να...εισέλθει στο πνεύμα της γιορτής του χαλογουίν. Φυσικά αναφερόμαστε στον "μίστερ" 2015 TB145, τον αστεροειδή ο οποίος έμοιαζε τρομερά με νεκροκεφαλή και θα περνούσε πολύ κοντά (σε...μέτρηση διαστημικών μιλίων αυτό) στη Γη. 

Η ΝΑΣΑ λέει τώρα πως ο αστεροειδής είναι "νεκρός" κομήτης. Κάποτε δηλαδή εκτόξευσε συντρίμμια στο ηλιακό σύστημα, όχι πια όμως. Στην ορολογία των επιστημόνων της ΝΑΣΑ αυτό σημαίνει ότι οιπτητικές του ουσίες που έκαναν ορατή την ουρά του, δεν υπάρχουν πλέον, έχουν σβήσει, υπό μία έννοια.

Πέρασε πάντως πιο κοντά από όσο αναμένονταν, περίπου 300.000 μίλια από την επιφάνεια της Γης, λίγο πιο μακρυά από το φεγγάρι. Παρόλα αυτά μπόρεσαν να τον δουν μόνο εκείνοι που είχαν πολύ ισχυρά τηλεσκόπια.

Ο Τζιανλούκα Μάσι, αστροφυσικός και επιμελητής στο πλανητάριο της Ρώμης, προετοίμασε μία ζωντανή κάλυψη μέσω ενός εικονικού τηλεσκοπίου, με σκοπό να εντοπίσει και να "κλειδώσει" τον κομήτη, ενώ αυτός περνούσε από τη Γη.

"Πάντα μου αρέσει να κοιτάζω αυτούς τους κοντινούς επισκέπτες", είπε στο CNN.

"Μας δείχνουν ότι δεν ζούμε σε ένα τόσο δυναμικό ηλιακό σύστημα, όπου οι συγκρούσεις παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στον σχηματισμό πλανητών, συμπεριλαμβανομένηου και του δικού μας".

Όπως φάνηκε από την παρατήρηση που έγινε από τη ΓΗ, ο αστεροειδής ταξίδεψε μέσω του Ωρίωνα στις 30 και 31 Οκτωβρίου.

Πηγή CNN Halloween asteroid resembling skull narrowly misses Earth

Todd Leopold, John Newsome and Jareen Imam, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ