ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ο Τζο Μπάιντεν στις 24 Μαρτίου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ο Τζο Μπάιντεν στις 24 Μαρτίου
O Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες AP Photo/Andrew Harnik

Δημοσιεύτηκε Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 18:50:34

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο σε επίπεδο ηγετών, ενώ ήδη είναι προγραμματισμένη σύνοδος σε επίπεδο υπουργών Άμυνας για αύριο, Τετάρτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται εκτάκτως να ταξιδέψει στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα με στόχο να δείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο Πρόεδρος θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου για να συζητήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αποτροπής και άμυνας ως απάντηση στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και για να επιβεβαιώσει τη σιδηρά δέσμευσή μας προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης.

Η Ψάκι ανακοίνωσε ακόμη ότι ο Τζο Μπάιντεν «θα συμμετάσχει επίσης σε προγραμματισμένη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητήσει τις κοινές μας ανησυχίες για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των διατλαντικών προσπαθειών για επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία, την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης σε όσους πλήττονται από τη βία και την αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων που σχετίζονται με τη σύγκρουση».

Νωρίτερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ανακοινώσει μέσω twitter: «Συγκάλεσα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ισχυρή υποστήριξή μας στην Ουκρανία και η περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν να είναι μαζί».

Το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν ακολουθεί μια επίσκεψη στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα από την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.

Πηγή είχε αναφέρει νωρίτερα στο Reuters ότι ο κ. Μπάιντεν ενδέχεται να ταξιδέψει επίσης στην Πολωνία, όπου η ανησυχία έχει κλιμακωθεί μετά την επίθεση της Ρωσίας σε βάση εκπαίδευσης μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους.

Προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος έχει αποφύγει να επιβεβαιώσει εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Πολωνία ή εάν θα συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο LIVEBLOG του CNN Greece.