ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επικοινωνία Πούτιν - Σολτς μετά τη «στροφή» του Βερολίνου ενόψει ειρηνευτικών συνομιλιών

Ουκρανία: Επικοινωνία Πούτιν - Σολτς μετά τη «στροφή» του Βερολίνου ενόψει ειρηνευτικών συνομιλιών
Το Σαββατοκύριακο ο τρίτος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών με Κίεβο διαμηνύει ότι δεν θα γίνουν παραχωρήσεις για την εδαφική ακεραιότητα Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP (Φωτ. αρχείου)

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Όλαφ Σολτς το απόγευμα της Παρασκευής, για πρώτη φορά μετά την ιστορική αλλαγή στάσης του Βερολίνου λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του γερμανού καγκελάριου για ένα «έκτακτο ταμείο» ύψους 100 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι αμυντικές ανάγκες της Γερμανίας, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμών όσο και στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Με μια αιχμηρή δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε την αλλαγή στάσης της Γερμανίας αναρωτώμενη: «Άραγε αποναζιστικοποικήθηκε ποτέ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία;».

Στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, ο Όλαφ Σολτς κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να τερματίσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε, από την πλευρά του, ότι θα υπάρξει τρίτος γύρος συνομιλιών με Ουκρανούς αξιωματούχους αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν σύντομα νέες συνομιλίες.

Όπως ανακοινώθηκε, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διαφορετικές απόψεις τους, με τον Όλαφ Σολτς να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία.

«Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος.

Το Κίεβο διαμηνύει ότι δεν θα γίνουν παραχωρήσεις για την εδαφική ακεραιότητα

Η ουκρανική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις συνομιλίες με τη Ρωσία «κατανοεί τα κίνητρα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, δήλωσε o επικεφαλής της και ανώτερος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μικαίλο Ποντόλιακ, προσθέτοντας ότι ενώ η ουκρανική πλευρά γνωρίζει «πού θέλει να πάει [η Ρωσία] », δεν θα γίνουν παραχωρήσεις για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην ουκρανική πόλη Λβιβ, ο Ποντόλιακ είπε ότι η θέση της Ουκρανίας «ενισχύεται» από τους δυτικούς εταίρους, προσθέτοντας ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «σίγουρα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις που θα μείωναν την εδαφική μας ακεραιότητα και ελευθερία».

«Η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή - αν ήταν εύκολο, δεν θα επιτίθεντο στην Ουκρανία - αλλά η θέση του Ουκρανού Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι επίσης σκληρή. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, αλλά γίνονται», πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.

Ανώτερος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Ουκρανίας που συμμετείχε επίσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε ότι ο Ζελένσκι δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι είναι ακόμα «πολύ νωρίς» και ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις χρειάζονται πριν μιλήσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές πρότειναν μια ζώνη 30 χιλιομέτρων χωρίς συγκρούσεις γύρω από όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων χθες, Πέμπτη.

Συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση αμάχων

Ο δεύτερος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, με τις δύο αντιπροσωπείες να συμφωνούν στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση αμάχων και τραυματιών, καθώς και για νέο -τρίτο- γύρο συνομιλιών.

Στις συνομιλίες επιτεύχθηκε συμφωνία για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και την δυνατότητα προσωρινή κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το TASS, που επικαλείται τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας και ανώτατο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Μικάλιο Ποντόλιακ.

«Τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία για την κοινή παροχή ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση αμάχων», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας και ανώτατος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μικάλιο Ποντόλιακ, διαβάζοντας την επίσημη ανακοίνωση των δύο αντιπροσωπειών.

«Επίσης για παράδοση φαρμάκων και τροφίμων στις πόλεις των πιο σφοδρών μαχών, με δυνατότητα -τονίζω, με δυνατότητα- προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για τις περιοχές όπου θα γίνει η εκκένωση, για όσο αυτή διαρκέσει», πρόσθεσε ο Ποντόλιακ, χωρίς να διευκρινίζει ποιες περιοχές αφορά η συμφωνία.

Ο βοηθός του Ρώσου προέδρου και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε στο ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya 24 ότι κατά τις συνομιλίες υπήρξε «αμοιβαία κατανόηση σε ορισμένα σημεία της διαπραγμάτευσης».

«Το κύριο ζήτημα που επιλύσαμε σήμερα είναι το ζήτημα της σωτηρίας ανθρώπων, αμάχων που βρέθηκαν στη ζώνη των στρατιωτικών συγκρούσεων» είπε ο Μεντίνσκι.

Όπως ανέφερε, τα δύο υπουργεία Άμυνας έχουν συμφωνήσει μια μορφή για τη διατήρηση των ανθρωπιστικών διαδρόμων «για την έξοδο του άμαχου πληθυσμού (σ.σ. και) για την πιθανή προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στον τομέα του ανθρωπιστικού διαδρόμου για την περίοδο της εξόδου του άμαχου πληθυσμού».

«Πιστεύω ότι πρόκειται για σημαντική πρόοδο», συμπλήρωσε.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο liveblog του CNN Greece