ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Η αποτίμηση των επαφών Μακρόν, Σολτς και το μήνυμα της Ρωσίας

Ουκρανική κρίση: Η αποτίμηση των επαφών Μακρόν, Σολτς και το μήνυμα της Ρωσίας
Την Πέμπτη, στο Βερολίνο, θα συναντηθούν οι πολιτικοί σύμβουλοι των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας

Θετική είναι η αποτίμηση των διπλωματικών επαφών που είχαν για την ουκρανική κρίση τα τελευταία 24ωρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκαλάριος Όλαφ Σολτς. Παρίσι και Βερολίνο εκτιμούν ότι έγιναν βήματα προόδου, αλλά επίσης ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ξεπεραστεί η κρίση. Την ίδια ώρα, η Μόσχα στέλνει το δικό της μήνυμα σχετικά με τον τρόπο αποκλιμάκωσης της έντασης, ενώ όλα τα δεδομένα πρόκειται να τεθούν επί τάπητος αύριο, Πέμπτη, στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθούν οι πολιτικοί σύμβουλοι των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας.

Στόχος της συνάντησης των στενών συνεργατών των τεσσάρων ηγετών είναι να βρεθεί τρόπος για την επανεκκίνηση της διαδικασίας ειρήνευσης στο Ντονμπάς, ενώ θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης των Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ίδιο τραπέζι.

Ελιζέ: Η περιοδεία του προέδρου Μακρόν «πέτυχε τον στόχο της» αλλά «χρειάζεται χρόνος»

Η περιοδεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα, το Κίεβο και το Βερολίνο πέτυχε τον στόχο της, καθώς σημειώθηκαν βήματα προόδου για να μειωθεί η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, υποστηρίζει το Παρίσι, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει «άμεσα οφέλη».

«Ο στόχος επιτεύχθηκε» συνόψισε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας ότι ο στόχος αυτός συνίστατο στο «να μπορέσουν όλοι να κάνουν μια παύση και να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης (…) σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων» στο μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Η ανάλυσή μας είναι παρόμοια με εκείνη του Κρεμλίνου» που νωρίτερα σήμερα έκανε λόγο για «θετικές ενδείξεις» μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, την Δευτέρα. «Ανοίξαμε προοπτικές, είχαμε στοιχεία που επιτρέπουν να εξετάσουμε ενδιαφέρουσες λύσεις στα σημερινά προβλήματα», πρόσθεσε το Ελιζέ.

Όμως «για θέματα τόσο σοβαρά, στα οποία εμπλέκονται τόσοι πολλοί εταίροι, με φόντο μια τόσο μεγάλη αστάθεια, είναι απολύτως αναγκαίο να μπορέσουμε να θέσουμε νέες προθεσμίες και να δώσουμε χρόνο. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο κέρδος σε όλα αυτά τα θέματα», σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.

Το Παρίσι θεωρεί «πολύ σημαντικό» να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι την τελευταία οκταετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στις συνομιλίες που είχε με τον Μακρόν, ο Ζελένσκι «επανέλαβε ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας ότι Παρίσι και Βερολίνο παρεμβαίνουν «ως εταίροι καλής θέλησης» σε αυτήν την πολιτικά ευαίσθητη διαδικασία.

Νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν συνομίλησε με τους ηγέτες των τριών βαλτικών χωρών, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. «Πολύ σύντομα», σύμφωνα με το Ελιζέ, θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όμως προς το παρόν δεν προβλέπεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

Σολτς: «Πρόοδος» στις διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης

«Πρόοδο» στις διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία διακρίνει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες «έχουν συμβεί πολλά» στα διάφορα πλαίσια συζήτησης, με στόχο την κατοχύρωση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Προειδοποίησε ωστόσο ταυτόχρονα ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το πρόβλημα λύθηκε».

«Το γεγονός ότι ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και κυρίως το Σχήμα της Νορμανδίας προσφέρουν πλατφόρμες για συνομιλίες αποτελεί πρόοδο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση πριν από δύο εβδομάδες. Στόχος μας είναι η διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και αυτό θα επιτύχουμε», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν. Ο καγκελάριος τόνισε για μία ακόμη φορά τη βούληση της Δύσης να ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία, επαναλαμβάνοντας και την προειδοποίηση για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι θα παροτρύνει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία. «Αυτό που θα πω εκεί, θα λειτουργήσει όπως αυτό που είπε ο (Γάλλος) πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην αρχή αυτής της εβδομάδας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, με το βλέμμα στο θετικό κλίμα που μετέφερε ο κ. Μακρόν μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ή επιδείνωση της κατάστασης.

«Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αναλάβουμε από κοινού δράση», πρόσθεσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Μόσχα έχει καταλάβει το μήνυμα, ότι όποιες κυρώσεις επιβληθούν, θα επιβληθούν από όλους μας ενωμένους».

Η κυρία Φρέντερικσεν από την πλευρά της έκανε λόγο για «απαράδεκτη επιθετική στάση» της Ρωσίας στην Ουκρανία και ανέδειξε τη σημασία της ενιαίας στάσης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Μόσχα: Μπορεί να υπάρξει γρήγορα αποκλιμάκωση αν η Δύση σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Η Ρωσία πιστεύει ότι η διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και η απομάκρυνση από το έδαφός της των στρατιωτικών συμβούλων της Δύσης θα συμβάλλει πολύ σύντομα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ενώ κάλεσε την Δύση να επισκεφθεί και την άλλη πλευρά της γραμμής επαφής στον Ντονμπάς.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αποκλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, για την οποία τόσο πολύ μιλάνε και γράφουν οι δυτικοί μας εταίροι, μπορεί να επιτευχθεί πολύ γρήγορα. Για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσουν οι προμήθειες όπλων προς την Ουκρανία και να ανακληθούν από το έδαφός της οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, να σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ΝΑΤΟ και να απομακρυνθούν οι εξοπλισμοί που είχαν δοθεί νωρίτερα στο Κίεβο εκτός της ουκρανικής επικράτειας», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Αναφερόμενη στις πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησαν στις 7-8 Φεβρουαρίου στην γραμμή επαφής στο Ντονμπάς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, είπε ότι «μοιάζει με μια 'ευγενική αποστολή', 'αλλά υπάρχει και άλλη πτυχή: (επισκέφθηκαν) μόνο τη μία πλευρά, την πλευρά που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Για κάποιο λόγο δεν προχώρησαν περαιτέρω».

Διαβάστε επίσης:

Βήματα προόδου αναγνωρίζει το Κρεμλίνο εν μέσω βρετανικής «απόβασης» στη Μόσχα