Επίδειξη ενότητας Κίνας-Ρωσίας: Συνάντηση Πούτιν-Τζινπίνγκ σε θερμό κλίμα στο Πεκίνο
Ανανεώθηκε:
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο την Παρασκευή. Η συνάντηση των δύο ηγετών, που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Τελετής Έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην κινεζική πρωτεύουσα, σηματοδότησε ένα ακόμα βήμα σε μια ολοένα και πιο στενή συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, καθώς οι σχέσεις και των δύο χωρών με τη Δύση επιδεινώνονται, επισημαίνει το CNNi.
Υιοθετώντας κοινή γραμμή, οι δύο ηγέτες απηύθυναν έκκληση προς το ΝΑΤΟ να σταματήσει την περαιτέρω επέκταση, σύμφωνα με κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο. Ενώ στη μακροσκελή κοινή δήλωση δεν γινόταν άμεση αναφορά στην Ουκρανία, οι δύο χώρες κατηγόρησαν το ΝΑΤΟ ότι ασπάζεται μια ιδεολογία του Ψυχρού Πολέμου.
Σύμφωνα με την εκδοχή της κοινής δήλωσης που δημοσίευσε το Κρεμλίνο στα αγγλικά, οι δύο χώρες «πιστεύουν ότι ορισμένα κράτη, στρατιωτικές και πολιτικές συμμαχίες και συνασπισμοί επιδιώκουν να αποκτήσουν, άμεσα ή έμμεσα, μονομερή στρατιωτικά πλεονεκτήματα σε βάρος της ασφάλειας άλλων».
Η Ρωσία και η Κίνα επίσης «αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ και καλούν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να εγκαταλείψει τις ιδεολογικοποιημένες ψυχροπολεμικές προσεγγίσεις της, να σεβαστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα άλλων χωρών, την ποικιλομορφία του πολιτισμικού, πολιτιστικού και ιστορικού τους υπόβαθρου και να ασκούν δίκαιη και αντικειμενική στάση απέναντι στην ειρηνική ανάπτυξη άλλων κρατών», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν επιδεικνύουν επίσης τη συμφωνία τους σε μια σειρά ζητημάτων, επισημαίνοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών «δεν έχουν όρια».
Από την πλευρά του το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες «είχαν μια εις βάθος και διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας και μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη διεθνή στρατηγική ασφάλεια και σταθερότητα», αλλά δεν έκαναν καμία άμεση αναφορά στο ΝΑΤΟ.
Το κινεζικό ΥΠΕΞ περιέγραψε ότι η συνάντηση έγινε σε «ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα» και είπε ότι ο Σι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Πούτιν για να «μετατρέψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών σε αποτελέσματα συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα».
«Ο Σι τόνισε ότι ενόψει των βαθιών και περίπλοκων αλλαγών στη διεθνή κατάσταση, η Κίνα και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί να εμβαθύνουν τον στρατηγικό συντονισμό και να υποστηρίζουν τη διεθνή δικαιοσύνη από κοινού», ανέφερε η ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ. «Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που θα έχει εκτεταμένο αντίκτυπο τόσο στην Κίνα όσο και στη Ρωσία και στον κόσμο γενικότερα».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιέγραψε παρομοίως τη συνάντηση ως «μια πολύ θερμή, εποικοδομητική συνάντηση εταίρων και συμμάχων». «Ταυτόχρονα, [ήταν] πολύ ουσιαστική», είπε.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Πούτιν και ο Σι συζήτησαν κυρίως τις διμερείς σχέσεις και την εμπορική εταιρική σχέση, αλλά τέθηκαν και θέματα της διεθνούς ατζέντας.
Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες, οι δύο ηγέτες είχαν ένα γεύμα εργασίας οι δυο τους για να «συζητήσουν λεπτομερώς διεθνή θέματα, εγγυήσεις ασφαλείας, περιφερειακά προβλήματα κ.λπ.», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Ο Πούτιν είναι μεταξύ λίγων ηγετών παγκοσμίως που θα παρευρεθεί στους Αγώνες, καθώς δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, έχουν κηρύξει διπλωματικό μποϊκοτάζ για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας. Άλλοι ηγέτες έχουν απορρίψει προσκλήσεις επικαλούμενοι τους αυστηρούς ελέγχους του Πεκίνου για την Covid-19.
Η συνάντησή του του με τον Σι έρχεται καθώς η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία τροφοδοτεί φόβους για επικείμενη εισβολή και εν μέσω προειδοποιήσεων από τη Δύση ότι οποιαδήποτε ρωσική επιθετικότητα θα είχε σοβαρές συνέπειες.
Putin and Xi call for halt to NATO expansion, Kremlin says, in show of unity at Beijing Olympics