ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Τι είναι το «βαρόμετρο κορωνοϊού» - Νέο εργαλείο με χρωματικό κώδικα στη μάχη της πανδημίας

Βέλγιο: Τι είναι το «βαρόμετρο κορωνοϊού» - Νέο εργαλείο με χρωματικό κώδικα στη μάχη της πανδημίας
Το «βαρόμετρο κορωνοϊού», θα επιτρέπει την υιοθέτηση μέτρων κατά του κορωνοϊού, στον πολιτισμό, στις καφετέριες και στα εστιατόρια AP Photo

Το «βαρόμετρο κορωνοϊού», ένα νέο εργαλείο με χρωματικό κώδικα που θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση στα βελγικά νοσοκομεία και την ανάγκη υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων, θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της βελγικής κυβέρνησης.

Το «βαρόμετρο κορωνοϊού», θα επιτρέπει την υιοθέτηση μέτρων κατά του κορωνοϊού, στον πολιτισμό, στις καφετέριες και στα εστιατόρια. Όταν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία, λόγω covid-19, είναι πάνω από 150, το «βαρόμετρο κορωνοϊού» θα έχει κόκκινο χρώμα και το επίπεδο περιορισμών θα είναι υψηλό. Όταν το χρώμα γίνει «πορτοκαλί», θα υπάρχει χαλάρωση των μέτρων και όταν θα είναι «κίτρινο» θα αίρονται όλοι οι περιορισμοί.

Σήμερα το Βέλγιο βρίσκεται στη μέγιστη φάση του συναγερμού (κόκκινο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (Sciensano), την τελευταία εβδομάδα, ο μέσος αριθμός ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία, λόγω κορωνοϊού, ήταν 255, αυξημένος κατά 39,2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ημερήσια κρούσματα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 31.780 (αυξημένα κατά 34,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Ωστόσο το Βέλγιο θα χαλαρώσει από τις 28 Ιανουαρίου ορισμένα μέτρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις τις Επιτροπής Διαβούλευσης (Codeco) που ελήφθησαν χθες βράδυ. Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παρατείνουν κατά μία ώρα το ωράριο λειτουργίας τους από τις 11μ.μ. ως τις 12 τα μεσάνυχτα. Επίσης οι θεατές μπορούν να επιστρέψουν στα γήπεδα και ο επιτρεπόμενος αριθμός στις αίθουσες παραστάσεων στο χώρο του πολιτισμού θα αυξηθεί.

Το «βαρόμετρο κορωνοϊού» θα ισχύει στο Βέλγιο ως τις 30 Ιουνίου.

Απαραίτητη από την 1η Μαρτίου, η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης κατά της Covid-19, πέντε μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, για την ανανέωση του υγειονομικού ποσού

Απαραίτητη θα είναι από την 1η Μαρτίου, η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης κατά της Covid-19, πέντε μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, προκειμένου να ανανεωθεί η ισχύς του υγειονομικού πιστοποιητικού (CovidSafeTicket) στο Βέλγιο.

Αυτό ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Διαβούλευσης του Βελγίου (Codeco). H «λήξη» του πιστοποιητικού για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση σε διάστημα πέντε μηνών από τη δεύτερη, θα ισχύει για όλους άνω των 18 ετών.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το 53% του βελγικού πληθυσμού (6 εκατομμύρια άτομα) έχει ήδη λάβει την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Διαβούλευσης, τα κρούσματα και οι νοσηλείες, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον δεν έχουν φτάσει ακόμα στην κορύφωσή τους στο Βέλγιο. Ωστόσο, παρόλο που τα κρούσματα καλπάζουν, παρατηρείται μικρότερη αύξηση στις νοσηλείες και βελτιωμένη κατάσταση στις εντατικές.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, Sciensano, την εβδομάδα μεταξύ 15 και 21 Ιανουαρίου, ο μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, λόγω κορωνοϊού, ήταν 271 (αύξηση κατά 43% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Συνολικά, 2.851 άτομα νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Βέλγιο, εκ των οποίων τα 364 βρίσκονται στην εντατική (μείωση κατά 11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Μεταξύ 12 και 18 Ιανουαρίου, ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν 35.975 (αύξηση κατά 49% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Την ίδια εβδομάδα καθημερινά έχαναν τη ζωή τους από κορωνοϊό, κατά μέσο όρο, 22,1 άτομα (αύξηση κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Κατά μέσο όρο διενεργήθηκαν καθημερινά 91.534 τεστ .

Το ποσοστό αναπαραγωγής του ιού είναι 1,29 (+23%).

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, ανέρχεται στο 76,7% του πληθυσμού, ενώ η ενισχυτική (3η) δόση του εμβολίου έχει χορηγηθεί στο 53,6% του πληθυσμού.