ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Αυξάνονται οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Αυξάνονται οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα
Προσφυγες και μετανάστες (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Murad Sezer

Αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα καταγράφει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, εκτιμώντας ότι υπάρχουν πιέσεις μετά το κλείσιμο της συγκεκριμένης διόδου προς την Ευρώπη.

Το τελευταίο τριήμερο, σύμφωνα με το Reuters φτάνουν κατά μέσο όρο στα ελληνικά νησιά περίπου 150 άνθρωποι ημερησίως, αριθμός που, αν και είναι μικρότερος από εκείνον που είχε καταγραφεί μερικούς μήνες πριν, δείχνει αύξηση από την περίοδο της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας με στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

«Οι αφίξεις στην Ελλάδα, που είχαν σχεδόν μηδενιστεί κάποιες μέρες τον Απρίλιο, αρχίζουν πάλι να αυξάνονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζόελ Μίλμαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο καιρός ή και η «εφευρετικότητα» των διακινητών.

Η Ευρώπη και η Τουρκία ήρθαν σε συμφωνία τον προηγούμενο μήνα σχετικά με τη λήψη μέτρων για να κλείσει η βασική δίοδος προς την Ευρώπη, την οποία χρησιμοποίησαν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι για να γλιτώσουν από πολέμους και φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, όμως σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον γγ του ΝΑΤΟ, οι μονομερείς αξιώσεις της Τουρκίας προκαλούν προβλήματα στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Μίλμαν, ο ερμητικός αποκλεισμός της συγκεκριμένης διόδου προς την Ευρώπη δεν ισχύει πλέον, ενώ έκανε λόγο και για αύξηση εκείνων που προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, και περνούν τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από Νιγηρία, Νίγηρα, Καμερούν και Τσαντ, κυρίως εξαιτίας της βίας από την εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Περίπου 180.245 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει δια θαλάσσης στην Ευρώπη, οι περισσότεροι στην Ελλάδα, ενώ 1.232 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.Το πρώτο τρίμηνο του 2016, περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες έφταναν κάθε μέρα κατά μέσο όρο στην Ευρώπη.