ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη Όμικρον - Ύποπτα κρούσματα σε Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία

Γιατί προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη Όμικρον - Ύποπτα κρούσματα σε Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία
Στην Ευρώπη, εκτός από το Βέλγιο, κρούσματα ύποπτα να προέρχονται από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, ανακοίνωσαν επίσης η Γερμανία, η Τσεχία και η Ολλανδία. AP Photo/Alberto Pezzali

Καταιγιστικές είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί σε όλον τον πλανήτη η ανακάλυψη της νέας και πιθανώς πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορωνοϊού από τη Νότια Αφρική, η οποία πέρασε γρήγορα τα σύνορα της αφρικανικής ηπείρου.

Η παραλλαγή Όμικρον, όπως την ονόμασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή B.1.1.529, όπως είναι ο επιστημονικός της όρος, αναγνωρίστηκε επίσημα μόλις χθες, Παρασκευή. Κρούσματά της έχουν εντοπιστεί, εκτός από τη Νότια Αφρική, στην επίσης αφρικανική Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ και το Βέλγιο.

Κρούσματα, ύποπτα να προέρχονται από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, ανακοίνωσαν επίσης η Γερμανία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, ενώ στην Ολλανδία δύο πτήσεις με προέλευση από τη Νότια Αφρική σήμαναν συναγερμό στις υγειονομικές αρχές: 61 επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και αυτή τη στιγμή διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Οι ταξιδιώτες έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα οποία πάντως συνεχίζουν να αναλύονται διεξοδικά από τους επιστήμονες, φαίνεται να εξαπλώθηκε γρήγορα σε μέρη της Νότιας Αφρικής και οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός μεταλλάξεων που φέρει θα μπορούσε να την καταστήσει πιο μεταδοτική και να οδηγήσει σε διαφυγή του ανοσοποιητικού.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά από μελέτες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δεσμευτεί να ενημερώνει τα κράτη – μέλη και το κοινό εφόσον χρειάζεται, συνέστησε πάντως στις χώρες να ενισχύσουν την επιτήρησή τους και να συνεχίσουν τις προσπάθειες καλύτερης κατανόησης των παραλλαγών του κορωνοϊού.

Μετάλλαξη Όμικρον και εμβόλια

Παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες για να κλείσουν τα σύνορά τους στον μεταδοτικό ιό, στο επιστημονικό πεδίο της παραγωγής εμβολίων οι ζυμώσεις γίνονται με εξίσου φρενήρεις ρυθμούς.

Οι σημαντικότεροι παρασκευαστές εμβολίων Covid-19 παγκοσμίως ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ερευνούν ταχύτατα τη νέα μετάλλαξη ώστε να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους αν αυτό χρειαστεί.Ειδικότερα, η Pfizer και η BioNTech έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι ερευνούν το στέλεχος Όμικρον και μπορούν να προσαρμόσουν το εμβόλιο τους γρήγορα εφόσον είναι αναγκαίο. «Κατανοούμε την ανησυχία των ειδικών και έχουμε ξεκινήσει αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529», ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Οι δύο εταιρείες ανέφεραν ακόμη ότι αναμένουν περισσότερα δεδομένα από εργαστηριακές δοκιμές το αργότερο σε δύο εβδομάδες. «Αυτά τα δεδομένα θα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν το B.1.1.529 θα μπορούσε να διαφεύγει της προστασίας (του εμβολίου) και μπορεί να απαιτεί προσαρμογή του εμβολίου», σημείωσαν.

Η Pfizer και η BioNTech εκτιμούν ότι μπορούν να προσαρμόσουν το εμβόλιο mRNA εντός έξι εβδομάδων και να ξεκινήσουν την αποστολή παρτίδων εντός 100 ημερών.

Η Moderna, από τη μεριά της, ανέφερε ότι ο συνδυασμός μεταλλάξεων στην παραλλαγή «αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό πιθανό κίνδυνο για την επιτάχυνση της εξασθένησης της φυσικής και της επαγόμενης από εμβόλια ανοσίας». «Μια αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου αντιπροσωπεύει τη μόνη διαθέσιμη επί του παρόντος στρατηγική για την ενίσχυση της φθίνουσας ανοσίας», ανέφερε η εταιρεία.

Η Moderna τόνισε ότι θα δοκιμάσει τρεις υποψήφιους ενισχυτές έναντι της Όμικρον, μεταξύ άλλων σε υψηλότερο επίπεδο δοσολογίας. Η εταιρεία θα αναπτύξει επίσης μια αναμνηστική δόση ειδική για την παραλλαγή.

Αλλά και η Johnson & Johnson την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι ήδη δοκιμάζει το εμβόλιο της κατά της μετάλλαξης Omicron. «Παρακολουθούμε στενά τα νεοεμφανιζόμενα στελέχη του ιού με παραλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 και ήδη δοκιμάζουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας έναντι της νέας και ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική», δήλωσε η J&J.

Εμφανώς πιο καθησυχαστικό ακούστηκε το μήνυμα που στέλνει o ερευνητής και καθηγητής λοιμωξιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Άντριου Πόλαρντ, ο οποίος θεωρεί απίθανο η μετάλλαξη Όμικρον να οδηγήσει τους σε υψηλό ποσοστό εμβολιασμένους πληθυσμούς σε μια επανεκκίνηση της πανδημίας.

«Αν κοιτάξετε πού βρίσκονται οι περισσότερες μεταλλάξεις, είναι σε περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας παρόμοιες με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές μέχρι τώρα. Αυτό μας λέει ότι παρά τις μεταλλάξεις που υπήρξαν και σε άλλες παραλλαγές του ιού, τα εμβόλια συνέχισαν να αποτρέπουν την πολύ σοβαρή νόσηση καθώς κινούμασταν από την Alpha, στη Beta, στη Gamma και τη Delta» δήλωσε ο ίδιος στο BBC Radio 4.

«Εικάζοντας τουλάχιστον, έχουμε κάποια αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα πρέπει να λειτουργεί και ενάντια σε αυτήν την παραλλαγή, ως προς τη σοβαρή νόησηση, αλλά πραγματικά πρέπει να περιμένουμε αρκετές εβδομάδες για να το επιβεβαιώσουμε. Αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί μια επανεκκίνηση μιας πανδημίας σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό όπως είδαμε πέρυσι» πρόσθεσε ο σερ Πόλαρντ, ο οποίος είναι διευθυντής του Oxford Vaccine Group, το οποίο ανέπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο Άντριου Πόλαρντ πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για τον αντίκτυπο που θα έχει η παραλλαγή Όμικρον και ήταν επίσης αισιόδοξος ότι ένα νέο εμβόλιο, εάν χρειαζόταν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα.

«Οι διαδικασίες για το πώς προχωρούμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου είναι όλο και πιο καλές. Έτσι, εάν χρειάζεται, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει πολύ γρήγορα» υπογράμμισε.