Μετάλλαξη Όμικρον: Άμεσα μέτρα όποτε χρειαστούν - Τι ισχύει από σήμερα
Η αναβάθμιση του επιπέδου επιφυλακής για τη μετάλλαξη Όμικρον (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) είναι η πρώτη από μια σειρά αντιδράσεων που θα ενεργοποιούνται με την ταχύτητα και του μπουκέτου προληπτικών μέτρων που τίθενται εκτάκτως σε εφαρμογή.
Ταυτόχρονα με την παγκόσμια μεγαλώνει και η ελληνική ανησυχία για τις αβεβαιότητες που δημιουργεί η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, B.1.1.529. και δη μετά τον εντοπισμό της πρώτης μόλυνσης σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η ελληνική ετοιμότητα
Όπως εξηγούσαν στο CNN Greece αρμόδιες πηγές, το ελληνικό σύστημα επιτήρησης εντείνει τη λειτουργία των δεκτών πληροφοριών σε όλα τα πεδία. Έτσι θα γίνεται εγκαίρως η λήψη των απαιτούμενων μέτρων που θα ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να δρομολογηθεί η διασπορά του καινούργιου στελέχους στην κοινότητα. Υπενθυμίζεται δε, ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε διαμηνύσει την ελληνική ετοιμότητα για εξίσου σκληρά μέτρα με αυτά που εφαρμόζονται τις τελευταίες ώρες από δυο χώρες, όπως το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εξηγούσαν ότι η συστηματική παρακολούθηση, πάντα σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς, είναι κομβική για να συντεθεί το συντομότερο η εικόνα για την Όμικρον και το αποτύπωμά της σε δείκτες όπως η θνητότητα και η μολυσματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση αποσβεστικός παράγοντας του συγκεκριμένου κινδύνου θεωρείται και η απουσία απευθείας πτήσεων από τις εννέα αφρικανικές χώρες.
Η κυβέρνηση αναμένει και τα αποτελέσματα των μελετών που ήδη διενεργούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για τα εμβόλια
Οι κεραίες είναι στραμμένες και στην ανάλυση που γίνεται και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος εξέπεμψε σαφές για τον πρόωρο - ελλείψει επαρκών δεδομένων- χαρακτήρα της συζήτησης που αφορά στο εάν η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να κυκλοφορήσει σε κοινότητα με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού.
Εξίσου σημαντικά θεωρούνται από κυβέρνηση και ειδικούς τα πορίσματα των φαρμακευτικών εταιρειών οι γραμμές παραγωγής των οποίων τροφοδοτούν την εμβολιαστική αλυσίδα. Ζητούμενο αυτήν τη διαδικασία είναι η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητά των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής. Όπως επισημάνθηκε απτά αποτελέσματα από την πλευρά της επιστήμης αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.
Τι ισχύει από το Σάββατο για την Ελλάδα
Η κυβέρνηση πάντως ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει προληπτικά μέτρα όσον αφορά τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι, δεδομένου ότι η νέα παραλλαγή εντοπίζεται στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου.
Από σήμερα θα επιτρέπεται η είσοδος από αυτές τις χώρες μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ανεξαρτήτως του εάν οι επίδοξοι ταξιδιώτες είναι εμβολιασμένοι.
Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός, συμπληρωματικός έλεγχος με rapid test, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς αυτοπεριορισμού για 10 ημέρες σε ξενοδοχείο καραντίνας. Στο τέλος του 10ημέρου θα πρέπει να υποβληθούν σε δεύτερο τεστ PCR.
Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ταξίδι είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες ή της Ελλάδας, ή Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών που εκπροσωπούν τη χώρα μας. Παρόμοια μέτρα λαμβάνουν οι ΗΠΑ κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΟΔΥ: «Μαύρη» Παρασκευή με 630 διασωληνωμένους - 86 θάνατοι και 6.602 νέα κρούσματα
Κατά τα λοιπά, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.602, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 914.824 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 113 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.674 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.779 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 506 (80.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (19.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.487 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 483 (ημερήσια μεταβολή -5.48%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 446 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)