ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Η G20 έδειξε πόσο ισχυρή είναι η Αμερική όταν συνεργάζεται με τους συμμάχους της

Μπάιντεν: Η G20 έδειξε πόσο ισχυρή είναι η Αμερική όταν συνεργάζεται με τους συμμάχους της
AP Photo/Evan Vucci

Η Σύνοδος της G20 «έδειξε πόσο ισχυρή είναι η Αμερική όταν δεσμεύεται» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Ρώμη πριν κατευθυνθεί στη Γλασκώβη για την κρίσιμη διάσκεψη COP26 για το Κλίμα.

«Αυτό που είδαμε εδώ, είναι η ισχύς της Αμερικής όταν δεσμεύεται και συνεργάζεται με τους συμμάχους και εταίρους για τα προβλήματα. Τίποτα δεν υποκαθιστά τις διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο στη διεθνή συνεργασία» ανέφερε.

Και υπό αυτό το πρίσμα επέκρινε τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίοι δεν παρέστησαν στη σύνοδο.

«Η Ρωσία και η Κίνα απλώς δεν εμφανίστηκαν» όταν χρειάστηκε «να αναληφθούν δεσμεύσεις για το κλίμα», σχολίασε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η σύνοδος οδήγησε σε «απτά» αποτελέσματα για το κλίμα, την οικονομία και την πανδημία.

«Πιστεύω ότι επιτύχαμε χειροπιαστή πρόοδο, εν μέρει χάρη στην αποφασιστικότητα των ΗΠΑ» στις συνομιλίες, εκτίμησε.

Διαβάστε επίσης

G20: Υπέρ του φόρου στις πολυεθνικές - Δεσμεύσεις έναντι της ανισότητας στα εμβόλια

Εντούτοις, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και πολιτικοί αξιωματούχοι σχολίασαν ότι η G20 δεν πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου ουσιαστικά περιορίστηκε σε έκκληση έκκληση για δράση προς περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου -χωρίς ρητές δεσμεύσεις, ειδικά ως προς την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Το αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε διπλωμάτες στη Ρώμη αφήνει τεράστιο έργο να συντελεστεί στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, όπου οι περισσότεροι από τους ηγέτες της G20 μεταβαίνουν απευθείας από την Ρώμη.

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος G20: Ελάχιστες «χειροπιαστές» δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή

COP26: Η ώρα της αλήθειας για το Κλίμα καθώς ο πλανήτης οδεύει σε «αχαρτογράφητα νερά»

Αναφερόμενος, επίσης, στο πρόγραμμά του για τη χρηματοδότηση των υποδομών στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από το Κογκρέσο «μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας».

Το σχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την επένδυση 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να μειωθούν μέχρι το 2030 οι εκπομπές αερίων κατά 50-52% σε σύγκριση με το επίπεδο του 2005.