ΚΟΣΜΟΣ

Σινο-αμερικανική «ειρήνη» ζητά ο Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Σινο-αμερικανική «ειρήνη» ζητά ο Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Eduardo Munoz/Pool Photo via AP

Για τον κίνδυνο να υπάρξει νέα επιδείνωση σε έναν κόσμο που είναι ήδη «στο χείλος της αβύσσου» πρειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σε «διάλογο» και ζητώντας τους να επιδείξουν «κατανόηση».

«Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη σειρά κρίσεων της ζωής μας. Φοβάμαι ότι ο κόσμος μας κατευθύνεται προς δύο διαφορετικά σύνολα οικονομικών, εμπορικών, χρηματοπιστωτικών και τεχνολογικών κανόνων, δύο αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης -και τελικά δύο διαφορετικές στρατιωτικές και γεωπολιτικές στρατηγικές» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι συνταγή για προβλήματα. Θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο προβλέψιμη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να εμπνεύσουμε την ελπίδα, χρειαζόμαστε τη συνεργασία» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενώπιον πολλών ηγετών, ανάμεσά τους ο Τζο Μπάιντεν, που επέλεξαν να παραστούν διά ζώσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη παρά την πανδημία.

«Χρειαζόμαστε τον διάλογο. Χρειαζόμαστε την κατανόηση. Οφείλουμε να επενδύουμε στην πρόληψη, τη διατήρηση και την εδραίωση της ειρήνης. Χρειαζόμαστε την πρόοδο στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και στις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χρειαζόμαστε ενέργειες που να βασίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

«Τα στρατιωτικά πραξικοπήματα επιστρέφουν»

Σε έμμεση αναφορά στη Μιανμάρ, στο Μαλί, στη Γουινέα και στο Σουδάν, ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του που παρακολουθεί «επίσης αλλεπάλληλες φορές να γίνεται κατάληψη της εξουσίας με τη βία».

«Τα στρατιωτικά πραξικοπήματα επιστρέφουν [...] και η έλλειψη ενότητας στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας δεν βοηθά» σημείωσε.

«Οι γεωπολιτικοί διχασμοί υπονομεύουν τη διεθνή συνεργασία και περιορίζουν την ικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις. Ταυτόχρονα, θα είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουμε σοβαρές οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις όταν οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου διαφωνούν» συνέχισε αναφερόμενος στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ο Γκουτέρες που διανύει την τελευταία χρονιά της πρώτης του θητείας στα ηνία του ΟΗΕ, και ο οποίος θα αρχίσει μια νέα θητεία τον Ιανουάριο, είχε ήδη προειδοποιήσει το 2018 (μιλώντας για σινο-αμερικανικό «διχασμό»), το 2019 (μιλώντας για «το μεγάλο χάσμα») και το 2020 (μιλώντας για έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο») για τον κίνδυνο ενός διπολικού κόσμου αιχμάλωτου των σινο-αμερικανικών εντάσεων.

Η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία μετέχουν με φυσική παρουσία περισσότεροι από εκατό αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και δεκάδες υπουργοί, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα.