ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ για Ταλιμπάν: Ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε με τρομακτική ταχύτητα

Μέρκελ για Ταλιμπάν: Ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε με τρομακτική ταχύτητα
Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε πως η αντίσταση του αφγανικού στρατού έναντι των μαχητών Ταλιμπάν κρίθηκε λάθος.

«Ο στρατός κατέρρευσε με τρομακτική ταχύτητα», είπε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης.

«Αναμέναμε η αντίσταση να είναι σθεναρότερη», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε πως το επίκεντρο τώρα είναι η διάσωση ανθρώπων από το Αφγανιστάν, ωστόσο αργότερα θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση σχετικά με το τι επιτεύχθηκε ή απέτυχε να γίνει.

Σε ποιες χώρες θα φιλοξενηθούν Αφγανοί πρόσφυγες

Σύμφωνα με τον Guardian, κυρίως άμαχοι που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές στη χώρα, θα προστατευτούν προσωρινά στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ η αμερικανική βίζα τους βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Μετεγκαταστάσεις προγραμματίζονται για την Κολομβία, την Ουγκάντα και το Κατάρ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υποδεχτούν 10.000 άτομα από το Αφγανιστάν, ενώ η Αυστραλία θα υποδεχτεί 3.000 στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος. Το Τατζικιστάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμο να στεγάσει 100.000 εκτοπισμένους από τη γειτονική του χώρα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δίστασαν να δεσμευτούν να δεχτούν συγκεκριμένο αριθμό Αφγανών προσφύγων, εκτός από εκείνους που συνεργάστηκαν με τις δικές τους υπηρεσίες, εν μέσω ανησυχιών για επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε σε συναδέλφους του κόμματος ότι η χώρα της θα πρέπει να δεχτεί περίπου 10.000 άτομα που είναι σε κίνδυνο, από το Αφγανιστάν, ενώ τόνισε ότι η πλειοψηφία των προσφύγων θα πρέπει να στεγαστούν σε γειτονικές χώρες.

Με τη σειρά του το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ένα σχέδιο εγκατάστασης που θα μπορούσε να προσφέρει καταφύγιο σε 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες τα επόμενα χρόνια, με επίκεντρο τις γυναίκες, τα παιδιά και τις θρησκευτικές μειονότητες.

Και ο Καναδάς έχει δεσμευτεί να επανεγκαταστήσει τον ίδιο αριθμό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απεύθυνε το μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις προηγούμενες συμφωνίες για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισαν, στην επικοινωνία τους ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγικών πιέσεων.

Την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης.

Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της ΕΕ και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία, όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.