ΚΟΣΜΟΣ

Κλίντον και Τραμπ κερδίζουν την Αριζόνα, ο Σάντερς αναμένεται να κερδίσει την Γιούτα

Κλίντον και Τραμπ κερδίζουν την Αριζόνα, ο Σάντερς αναμένεται να κερδίσει την Γιούτα
REUTERS/Mario Anzuoni

Οι Τραμπ και Κλίντον σημείωσαν σαρωτικές νίκες στην Αριζόνα, την Τρίτη εν μέσω μεγάλης ανησυχίας από τις αιματηρές επιθέσεις στις Βρυξέλλες που επανέφεραν στις ΗΠΑ το ζήτημα της ασφάλειας.

Ο Τράμπ εξασφάλισε μια εύκολη νίκη έναντι των δύο αντιπάλων του, τον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ και τον κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κάσιτς.

O Ρεπουμπλικάνος Τεντ Κρουζ κατέγραψε μια μεγάλη νίκη στην Γιούτα.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Κλίντον μεγάλωσε το προβάδισμά της κερδίζοντας την Αριζόνα όμως ο Σάντερς κέρδισε την Γιούτα και το Άινταχο.

Οι προκριματικές σε Αριζόνα και Γιούτα έγιναν την ίδια ημέρα που από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 34 άνθρωποι, επιβαρύνοντας το κλίμα για τους Αμερικανούς που ανησυχούν για την απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

«Είναι καιρός για την Αμερική να ηγηθεί κι όχι να υποχωρήσει», είπε η Κίντον στους υποστηρικτές της στο Σηάτλ.

Ο Τραμπ με τη σειρά του επιτέθηκε στους εσωκομματικούς αντιπάλους του που προέρχονται κυρίως από την Ουάσινγκτον. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως η αντιμεταναστευτική του ρητορική κερδίζει έδαφος, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα στην Αριζόνα, που συνορεύει με το Μεξικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στη Βρετανία δεν αναφέρουν τους υπόπτους για τρομοκρατική δράση στις αρχές και υποστήριξε ότι οι Βρετανοί μουσουλμάνοι πρέπει να κάνουν περισσότερα και ν' αναφέρουν άτομα που δημιουργούν προβλήματα και είναι ύποπτα για τρομοκρατική δράση, στις αρχές της χώρας.

Ο Τραμπ πρότεινε επίσης, τον παραδειγματικό βασανισμό των υπόπτων, προκειμένου ν' αποτραπεί ο κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.