Προειδοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης για εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς
Προειδοποίηση προς τα μέλη του έκανε την Πέμπτη το όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο να εμφανιστούν φαινόμενα διαφθοράς στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας Covid-19.
«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαχειρίζονται με αυστηρό τρόπο τους κινδύνους διαφθοράς που απορρέουν από την ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να καταπολεμηθεί η πανδημία της Covid-19», εξηγεί η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (Greco) με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσής της.
Πρόκειται κυρίως για «τη διοχέτευση σημαντικών ποσών στην οικονομία ώστε να μειωθούν οι οικονομικές και οι κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση.
«Ο κίνδυνος είναι προφανής (...) Όταν έχεις μεγάλα χρηματικά ποσά, υπάρχει πάντα κίνδυνος διαφθοράς», προειδοποίησε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Greco Μάριν Μρτσέλα, υπογραμμίζοντας ότι «η διαφθορά δεν μειώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας».
Αυτά τα επείγοντα μέτρα, που πολλές κυβερνήσεις χρειάσθηκε να θέσουν σε ισχύ για να προφυλάξουν την οικονομία τους, «επέφεραν συγκέντρωση εξουσιών και εξαιρέσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα, μέτρα που πάνε μαζί με τους κινδύνους διαφθοράς, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να υποτιμώνται», συνεχίζει η Greco.
«Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλοι σε περιπτώσεις συστημάτων κατακύρωσης δημόσιων αγορών, ιδιαίτερα όσον αφορά τις συγκρούσεις συμφερόντων και τον ρόλο των λόμπι», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς υπενθύμισε πως «δεν αρκεί να έχεις την κατάλληλη νομοθεσία και τα κατάλληλα θεσμικά πλαίσια αγώνα κατά της διαφθοράς».
«Οφείλουμε να επαγρυπνούμε ώστε οι προδιαγραφές αυτές να εφαρμόζονται στην πράξη», υπογράμμισε η ίδια στην ανακοίνωση.
Η ετήσια έκθεση αφορά το 2020 και αναλύει τα μέτρα που ελήφθησαν από τα κράτη μέλη της Greco, ενώ αναφέρει πως «είχαν εφαρμόσει πλήρως σχεδόν το 40% των συστάσεών της με στόχο την αποφυγή της διαφθοράς των κοινοβουλευτικών (30%), των δικαστών (41%) και των εισαγγελέων (47%).
Στην Greco συμμετέχουν τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και η Λευκορωσία, το Καζακστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δημιουργήθηκε το 1999 για να βελτιώσει τις δυνατότητες των μελών της στην καταπολέμηση της διαφθοράς.