ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Στο τραπέζι κάθε απάντηση εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες

ΕΕ: Στο τραπέζι κάθε απάντηση εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες
AP/Burhan Ozbilici

Ως βήμα μιας διαδικασίας η οποία οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου χαρακτηρίστηκε η συνάντηση που είχαν την Τετάρτη οι πρόεδροι της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου «θα αξιολογήσει ακόμη μια φορά» τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Ναμπίλα Μασράλι τόνισε ότι στη δήλωση των ηγετών της ΕΕ αναφέρεται ότι «εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου η ΕΕ θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της όπως και των κρατών-μελών της».

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή τους στην Άγκυρα, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία πως οι βελτιωμένες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση «περνούν» μέσα από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στάση της στο μεταναστευτικό, και την αποφυγή μονομερών ενεργειών έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι δυο Ευρωπαίοι ηγέτες παρέθεσαν ενώπιον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την θετική ατζέντα των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Η ΕΕ δεν θα σταματήσει να επισημαίνει τις αρνητικές εξελίξεις και αυτό ισχύει και «για τις μονομερείς πράξεις έναντι των κρατών μελών της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη στις τουρκικές προκλήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ θέλει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μία αμοιβαία επωφελή και θετική σχέση με την Τουρκία.

Μεταναστευτικό

Από την πλευρά της, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό και την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ του 2016, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε πως «παραμένει σε ισχύ και έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα, συνεπώς αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

«Από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφράζοντας ισχυρή δέσμευση εκ μέρους της να διασφαλίσει τη συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

«Η υποστήριξή μας είναι μία καθαρή αποτύπωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Τουρκία και μία επένδυση στην αμοιβαία σταθερότητα. Η Κομισιόν θα υποβάλλει σύντομα μία πρόταση που θα αντικατοπτρίζει αυτές τις αρχές» ανέφερε.

«Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: Επιδιώκουμε μία ειλικρινή συνεργασία. Και αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μας επιτρέπει να ενισχύσουμε όσα μας φέρνουν κοντά, αλλά επίσης, για να είμαι πολύ ειλικρινής, να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας χωρίζουν» συνέχισε η κ. Ντερ Λάιεν.

«Ήλθαμε στην Τουρκία για να δώσουμε στη σχέση μας μία νέα δυναμική και υπό αυτό πρίσμα είχαμε μία ενδιαφέρουσα, πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» επισήμανε η ίδια, προσθέτοντας: «Επιθυμούμε να ενισχύσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς και θα εργαστούμε για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της Τελωνειακής Ένωσης».

Η προσβολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την ίδια ώρα, πολεμική έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η προσβολή κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αναγκάσθηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντησή τους στην Άγκυρα.

«Εμμ...» μουρμούρισε η πρόεδρος της Κομισιόν σαστισμένη παραμένοντας όρθια την ώρα που Μισέλ και Ερντογάν είχαν ήδη στρογγυλοκαθίσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες, και μόνον αυτούς, που θα συμμετείχαν στην συνάντηση ανάμεσα στους δύο ευρωπαίους ηγέτες και τον ισλαμιστή τούρκο πρόεδρο.

Στην συνέχεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

Η προσβολή, αθέλητη ή προμελετημένη, συμπίπτει με μία ευαίσθητη συγκυρία.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία επιδιώκουν την αποκατάσταση των σχέσεών τους έπειτα από πολύμηνη ένταση, την ώρα που οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους απέναντι στην καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που συνοδεύθηκε πρόσφατα από την απόφαση του Ερντογάν για την αποχώρηση της Αγκυρας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Έπειτα από την συνάντηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μάσησε τα λόγια της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Είμαι βαθιά ανήσυχη για το γεγονός ότι η Τουρκία αποσύρθηκε από την Σύμβαση της Κανωσταντινούπολης», είπε.

«Πρόκειται για την προστασία των γυναικών, την προστασία των παιδιών, κατά της βίας και είναι σαφώς κακό σημάδι αυτήν την στιγμή», είπε. «Τα θέματα που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».