ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

AKUO Greece: Εγκαινιάζει την συμμετοχική χρηματοδότηση για 4 φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη Θεσσαλία

AKUO Greece: Εγκαινιάζει την συμμετοχική χρηματοδότηση για 4 φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη Θεσσαλία
paterakisphoto

Την έναρξη της συμμετοχικής χρηματοδότησης σε πράσινες επενδύσεις που ήδη εφαρμόζει στο εξωτερικό, ανακοίνωσε η Akuo Energy Greece, θυγατρική του γαλλικού Ομίλου Akuo σε εκδήλωση παρουσία υπουργών, βουλευτών, δημάρχων και στελεχών της ενεργειακής αγοράς.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding campaign) που γίνεται στη χώρα μας και αφορά στην αναχρηματοδότηση του έργου Thessaly Solar Power ισχύoς 4 MWp που λειτουργεί στη Θεσσαλία από τον Αύγουστο του 2022, εκτείνεται σε 20 στρέμματα γης και περιλαμβάνει 4 φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

«Στόχος μας» τόνισε στην ομιλία του ο CEO της Akuo Energy Greece, καθηγητής Κώστας Ανδριοσόπουλος «η πράσινη μετάβαση να προχωρήσει μέσα από τη συμμετοχή της κοινωνίας» και χαρακτήρισε «πρότυπο ενεργειακής δημοκρατίας» την περιοχή της Θεσσαλίας.

Από την 1η Ιουλίου άνοιξε η πλατφόρμα της AkuoCoop για εγγραφές προκειμένου να αντληθούν επενδυτικά κεφάλαια από πολίτες που επιθυμούν να επενδύσουν στην τοπική και βιώσιμη οικονομία.

Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα η Σάρα Ερνάντες Νας, διευθύντρια του προγράμματος Groundfunding AKUO Energy τόνισε ότι «η καμπάνια χρηματοδότησης θα είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίου ενός εκατομμυρίου ευρώ και με το επενδυτικό προϊόν να έχει την μορφή ομολόγων σταθερού επιτοκίου 6,5%».

Την επενδυτική πρωτοβουλία της Akuo Energy Greece χαιρέτησαν όλοι οι ομιλητές και συγκεκριμένα η Yφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία χαρακτήρισε την καμπάνια συμμετοχικής χρηματοδότησης ως «καινοτόμο εγχείρημα για την προώθηση της πράσινης ενέργειας» και τόνισε ότι «θέλουμε να δούμε τους πολίτες να έχουν ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα.

«Θέλουμε να γίνουν μέτοχοι της προσπάθειας της ενεργειακής μετάβασης της χώρας», ο Yφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης που χαρακτήρισε την συγκεκριμένη δράση «ευχάριστο γεγονός που αναδεικνύει της αξία της οικονομικής διπλωματίας», ο Yφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας που έδωσε τα εύσημα σε όσους προκρίνουν το πρότυπο της «ενεργειακής δημοκρατίας», ιδίως όταν αυτό αφορά στην πληγείσα από την θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου, Θεσσαλία.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Akuo Energy Greece οι κ.κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων υλών ΥΠΕΝ, Πέτρος Βαρελίδης Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και υδάτων ΥΠΕΝ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος Δήμαρχος Κιλελέρ, Francois de Ricolfis Υπεύθυνος οικονομικών υπηρεσιών της Γαλλικής Πρεσβείας για Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία, Antoine Guimard, CEO Κεντρικής Ευρώπης AKUO Energy.

Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο πρόεδρος και συνιδρυτής της AKUO, Éric Scotto, αναφέρει «Στα τέλη του 2022, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον στόχο της να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 80% έως το 2030, προκειμένου να καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο στην ΕΕ! Αυτή η δέσμευση ήταν το έναυσμα για να επιταχύνει η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις προσπάθειές της. Για το σκοπό αυτό, η Akuo θέλει να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες στα έργα της, τα οποία θα τους ωφελήσουν συνολικά».

Το Φ/Β πάρκο στη Θεσσαλία αποτελεί το πρώτο στάδιο ενός πολύ μεγάλου portfolio έργων που αναπτύσσει η Akuo σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το οποίο αναμένεται να οδηγήσει στην κατασκευή μονάδων συνολικής ισχύος 500 MW.

Η πλατφόρμα crowdfunding στο Lendosphere

Το AkuoCoop by Lendosphere είναι η πύλη συμμετοχικής χρηματοδότησης («crowdfunding») του Ομίλου Akuo που φιλοξενείται από τη Lendosphere.

Ο στόχος της καμπάνιας διαφόρων έργων που παρουσιάζονται σε αυτή την πύλη είναι να υποστηρίξουν έργα με σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο που επιλέγονται από το Ίδρυμα Akuo. Με το AkuoCoop by Lendosphere, η Akuo θέτει στο επίκεντρο τη συμμετοχικότητα των τοπικών κοινωνιών στην προστιθέμενη αξία των έργων της.

Η συμμετοχή στη χρηματοδότηση είναι προσβάσιμη ηλεκτρονικά, από €100 και άνω, κατόπιν προηγούμενης εγγραφής στην πύλη που φιλοξενεί την πλατφόρμα της Lendosphere:

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της επένδυσης (επιτόκιο, διάρκεια κ.λπ.) παρουσιάζονται στο παρακάτω Link:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ