ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις σε ΑΠΕ μέσω crowdfunding και στην Ελλάδα – Το παράδειγμα της Akuo

Επενδύσεις σε ΑΠΕ μέσω crowdfunding και στην Ελλάδα – Το παράδειγμα της Akuo

Φωτοβολταϊκά πάνελ

UNSPLASH

Στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επεκτείνεται η συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding), δίνοντας στις εταιρείες τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια από πλήθος μικρότερων επενδυτών.

Όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής ESCP Business School & Διευθύνων Σύμβουλος της Akuo Energy Greece, η Akuo Energy είναι ένας γαλλικός ενεργειακός όμιλος με ισχυρή παρουσία στα έργα ΑΠΕ. Αναλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία των έργων και μέχρι σήμερα διαθέτει 1,8 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, και συνολικά ένα χαρτοφυλάκιο 20 GW.

Στην Ελλάδα η Akuo Energy Greece λειτουργεί από το 2018, με προγραμματισμένο χαρτοφυλάκιο 1,5 GW εξασφαλισμένων έργων ΑΠΕ, υποστηρίζοντας τη φιλοδοξία της χώρας για κάλυψη του 80% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Και πλέον περνά στο επόμενο στάδιο, στη συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding) έργων ΑΠΕ και η πρώτη καμπάνια θα αφορά την αναχρηματοδότηση ενός μέρους του επενδυμένου κεφαλαίου του Φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 4 MW στην περιοχή της Θεσσαλίας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2023 και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Akuo.

Όπως εξηγεί ο κ. Ανδριουσόπουλος, μεέχρι σήμερα είχαμε μικρούς ή μεγάλους επενδυτές που ήθελαν να επενδύσουν σε μονάδες ΑΠΕ. Μοναδική οδός ήταν να απευθυνθούν σε μια τράπεζα, να λάβουν ένα δάνειο μέσα από πολύ αυστηρές και ενίοτε χρονοβόρες διαδικασίες και εν τέλει να κατασκευάσουν το έργο. Αυτό είναι κάτι δύσκολο για τους μικρούς επενδυτές που θέλουν να μπουν στο χώρο.


Πλέον, όμως, η λογική του crowdfunding προσφέρει μια επιπλέον διάσταση: Μια εταιρεία μπορεί είτε να συγκεντρώσει πολλά μικρά κεφάλαια μαζί εξ αρχής, είτε να κατασκευάσει η ίδια το έργο με ίδια κεφάλαια και στη συνέχεια να το αναχρηματοδοτήσει μέσω του crowdfunding, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όποιον θέλει να λάβει μέρος.

Επί της ουσίας, η συμμετοχική χρηματοδότηση δίνει την ευκαιρία σε ένα πλήθος μικρότερων επενδυτών που μπορεί να μην είχαν την ευκαιρία να μπουν σε μια ενεργειακή κοινότητα ή να φτιάξουν το δικό τους έργο, να γίνουν συγχρηματοδότες λαμβάνοντας μια σημαντική επιστροφή μακροχρόνια για τα χρήματά τους.

Η καμπάνια χρηματοδότησης θα είναι ανοιχτή σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις, με αρχικό στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων ενός εκατομμυρίου ευρώ, με το επενδυτικό προϊόν να έχει τη μορφή ομολόγων σταθερού επιτοκίου.

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτού του μοντέλου, η πλατφόρμα AkuoCoop λειτουργεί επιτυχημένα από το 2017 και έχει ήδη οδηγήσει στην υλοποίηση δεκάδων έργων σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Πρόκειται για μια πολύ εύκολη και διαφανή διαδικασία, όπου ο επίδοξος επενδυτής εγγράφεται και έπειτα επιλέγει ένα έργο γνωρίζοντας ακριβώς τι θα λάβει σαν αντάλλαγμα. Οι επιστροφές είναι προσυμφωνημένες και δεν υπάρχουν αρνητικές εκπλήξεις, άρα το crowdfunding προσφέρει υψηλό επίπεδο επενδυτικής ασφάλειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ανδριουσόπουλο, η δράση αυτή ενισχύει την έννοια της ενεργειακής δημοκρατίας και της προσδίδει μια νέα διάσταση. Όπως εξηγεί, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ο κάθε πολίτης να γίνει μέτοχος στην ενεργειακή μετάβαση, διότι έτσι ενισχύουμε την εμπιστοσύνη και τη λαϊκή στήριξη προς τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Σε μια εποχή που κυριαρχεί η παραπληροφόρηση και συχνά υπάρχουν συγκεχυμένες αντιλήψεις, πρέπει ως εταιρείες να προσφέρουμε πάνω από όλα σαφήνεια και να αναδεικνύουμε τα οφέλη από τις ΑΠΕ, περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η Akuo επικεντρώνεται τόσο έντονα σε έργα με κοινωνικό πρόσημο, όπως σε νησιά και σε αγροτικές περιοχές.

«Έχουμε μεγάλη πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας να κατορθώσει τους στόχους της και να φτάσει εν τέλει σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Με τις επενδύσεις και τις ιδέες μας θέλουμε να γίνουμε συνοδοιπόρος και υποστηρικτής της εθνικής προσπάθειας.