ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΕΕ: «Δεν υπάρχουν συνομιλίες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου»

Κορωνοϊός - ΕΕ: «Δεν υπάρχουν συνομιλίες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου»
AP Photo/Fateh Guidoum

Δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρότι λίγο νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε πως ξεκίνησε την αξιολόγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

«Αυτήν την στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη του εμβολίου Sputnik στο χαρτοφυλάκιο» των εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν παραγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που ανακοίνωσε νωρίτερα την έναρξη αξιολόγησης του ρωσικού εμβολίου, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον χρόνο στον οποίο θα λάβει την τελική του κρίση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η απόφαση αυτή της επιτροπής του ΕΜΑ (CHMP) βασίζεται σε αποτελέσματα εργαστηριακών και κλινικών μελετών σε ενήλικες. «Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι το Sputnik V ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων που στοχεύουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το COVID-19».

«Η EMA θα αξιολογήσει τη συμμόρφωση του Sputnik V με τα συνήθη πρότυπα της ΕΕ για αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ποιότητα. Παρόλο που το EMA δεν μπορεί να προβλέψει τα συνολικά χρονοδιαγράμματα, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος από το κανονικό για την αξιολόγηση μιας ενδεχόμενης εφαρμογής λόγω της εργασίας που γίνεται κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τον Ιούνιο, εάν εξασφαλισθεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Το RDIF αναμένει ότι πολλές χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης θα εγκρίνουν το ρωσικό εμβόλιο αυτόν τον μήνα.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του RDIF που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο διεθνώς, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη και ότι η διανομή του δεν πρέπει να πνιγεί από την πολιτική.

Αν η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή εγκρίνει το Sputnik V, θα γίνει το τέταρτο εμβόλιο που θα διοχετεύεται στις χώρες της ΕΕ. Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται από την ΕΜΑ και η εξέταση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Απρόθυμοι να το κάνουν οι Ρώσοι

Το ρωσικό εμβόλιο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές – εκτός Ρωσίας.

Τη Δευτέρα, η Σλοβακία έγινε η 39η χώρα στον κόσμο και η δεύτερη στην ΕΕ, μετά την Ουγγαρία, που αγόρασε δόσεις του. Το ίδιο έχουν πράξει το Πακιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αργεντινή, η Τυνησία και το Σαν Μαρίνο.

Αν και δεν είναι το φθηνότερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – η Αφρικανική Ένωση το αγοράζει στην υπερτριπλάσια τιμή σε σχέση με αυτά της AstraZeneca αλλά και με της Novavax, θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά.

Μία άποψη που ωστόσο δεν συμμερίζεται η πλειοψηφία των Ρώσων, όπως αναφέρει το Fortune.

Τη Δευτέρα μία από τις πιο αξιόπιστες ανεξάρτητες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Ρωσίας ανέφερε ότι το ποσοστό των Ρώσων που δηλώνουν πρόθυμοι να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο μειώνεται. Σύμφωνα με το Levada Center, τον Δεκέμβριο το ποσοστό αυτό ήταν 38% ενώ 58% δήλωναν απρόθυμοι. Τον περασμένο μήνα, η ψαλίδα μεγάλωσε σε 30% και 62% αντίστοιχα. Κι αυτό αφότου λιγότερο από το 4% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Η βασικότερη αιτία της απροθυμίας τους, πάντα σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, είναι ο φόβος των παρενεργειών (37%) ενώ ως δεύτερη προβάλουν την αντίληψη ότι δεν έχει ελεγχθεί πλήρως (30%). Πράγματι, ενώ το Sputnik V πριν από ένα μήνα ανακοινώθηκε ότι είχε πολύ υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας 91,6%, αυτό βασίστηκε σε μια ενδιάμεση ανάλυση μιας τρέχουσας δοκιμής.

Τα ποσοστά απροθυμίας των Ρώσων να εμβολιαστούν είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Παρόλα αυτά, πρόσφατη ρωσική κλινική δοκιμή για την αποτελεσματικότητα του επανεμβολιασμού με το εμβόλιο Sputnik V ως προς την προστασία κατά των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού έχει ως τώρα θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το Reuters, τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επανεξέταση μέχρι τις 15 Μαρτίου των εμβολίων ρωσικής παραγωγής για την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού που εξαπλώνονται σε διάφορα σημεία του κόσμου.

«Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Gamaleya στη Ρωσία έδειξε ότι ο επανεμβολιασμός με το Sputnik V έχει θετικά αποτελέσματα απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, περιλαμβανομένων των στελεχών που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Ντένις Λογκούνοφ, υποδιευθυντής του κέντρου που παρασκεύασε το εμβόλιο Sputnik V.